Вучић: Договорен наставак дијалога, Србија посвећена

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да је у разговору са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком договорен наставак дијалога и потврђена посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења.
с
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /bs

Вучић је рекао да је то био добар, рационалан и озбиљан састанак о будућности дијалога Београда и Приштине.

"Анализирали смо све што је постигнуто и важно је да смо договорили наставак дијалога и пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и жељи да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа Срба и Албанаца и нормализацији односа, кроз одлуке УН и ЕУ, између Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Такође, у разговору је изражена заједничка, задовољавајућа оцена о економским кретањима, која постоје и тек морају да буду подстакнута између Београда и Приштине.

"Слободан проток роба, капитала, услуга и људи, то је једна од најважнијих ствари у односима", рекао је Вучић.

Председник је навео и да је европска будућност за Србију веома важна, и није синтагма и флоскула, већ је важна због више инвестиција и вредности за које се боримо и залажемо, те због тога што ће позиција Србије у свету бити снажнија, што смо ближе пуноправном чланству у ЕУ.

А, тај пут значајно је одређен како и колики напредак ћемо направити у односима са Приштином, рекао је Вучић.

План примене: ЗСО и правни оквир требало да буду још 2013...

Председник Александар Вучић указао је вечерас на План примене споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, којим је, у прилог аргументацији Београда о неопходности формирања Заједнице српских општина, било предвиђено да све тачке тог документа, и ЗСО, буду испуњене још током 2013. године.

Имплементацију Бриселског споразума ће, како се наводи у поменутом документу из 2013, чинити шест главних елемената: прилагођавање правних оквира, Асоцијација/заједница, полиција, правосуде, локални избори и опште одредбе.

У првом делу, о "прилагођавању правних оквира", јасно је наведено да до краја маја 2013. године обе стране треба да дају Одбору за имплементацију на разматрање своје детаљне планове и временске оквире, који се односе на правне промене које су неопходне за имплементацију "Првог споразума".

До средине јуна те године, обе стране "имаће усвојене све неопходне правне промене неопходне за имплементацију ''Првог споразума'', укључујући и закон о амнестији", каже се у Плану.

Када је реч о Заједници српских општина, наводи се да до краја маја 2013. године две стране оснују Управљачки тим за оснивање Асоцијације/заједнице са списком послова и задатак,а које је одредио Одбор за имплементацију.

"Овај списак послова и задатака обухватиће и израду нацрта статута. Тим ће имати задатке који се односе на сва питања релевантна за успостављење Асоцијације/заједнице, као и током прелазног периода, компетенције предвиђене чланом 4 и 6 "Првог споразума". Управљацки тим ће чинити представници четири општине са севера и биће установљен на основу подршке надлежног органа Косова. Одбор за имплементацију це надгледати рад Управљачког тима", стоји у Плану имплементације.

До краја октобра 2013. требало је да, након локалних избора и прихватања резултата, припремни тим буде распуштен, а Заједница, као по члану 1. "Првог споразума" буде основана, уз усвојен Статут у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и законом Косова.

Вучић је вечерас прочитао те делове Плана имплементације Бриселског споразума да би истакао да је Београд испунио све своје обавезе, а Приштина једну, прву, коју је имала - није, те подсетио да је Споразум потписан пре седам и по година, а да Приштина "није мрднула прстом".

Лајчак: Дијалог се наставља, мора да се испуни све што је договорено

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је закључак његових разговора у Београду и Приштини да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договорено и како је било договорено.

"Кључно питање или принцип целог овог процеса је да не треба на крају да постоји ниједно отворено или нерешено питање. Бавимо се питањима која нису била до сада у преговорима и онима која су била, али нису испуњена", рекао је Лајчак на конференцији за медије.

Каже да му је разумљиво да су то тешка питања која изазивају емоције, али да је кључ да све што је било договорено мора да се и испуни.

Није, међутим, прецизирао да ли све што је договорено Бриселским споразумом мора да се испуни пре или након постизања коначног споразума.

"Ја сам дошао данас у Београд из Приштине где сам био два дана и одржао низ састанака и главни закључак је да се процес дијалога наставља и да све мора да се испуни што је било договорено, како је било договорено. Процес се наставља и верујем да је то у интересу грађана Србије и у интересу грађана Косова и у интересу целог региона", казао је Лајчак.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести