Вучић: Седим на једној, српској столици

БЕОГРАД: Ја седим на једној, српској столици и то је резултат снаге и одлучности и моје и грађана Србије да Србија води политику независности, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић. 
1
Фото: Tanjug

Он је, у интервјуу Првој телевизији, на питање колико је тешко водити политику "седења на две столице", одговорио: 

"Ја седим на једној столици, као и вечерас пред вама".

На питање да ли мисли да то тако виде и светски државници, председник Вучић је одговорио да га не интересује шта они мисле, већ шта мисле грађани Србије, те да је поносан на српску независност и сувереност у одлучивању. 

То је, каже, политика коју је изнео пред свим светским државницима са којима је ове године разговарао и такву политику намерава и даље да води. 

„Моје је само да се правдам грађанима Србије. Јесте ли били задовољни или имали нешто да ми замерите када сам руском рпедседнику Владимиру Путину, који ме је на најлепши начин дочекао, рекао да смо на европском путу или сте могли да будете поносни или љути када у Вашингтону и Бриселу кажем да смо на европском путу, а нећемо да уводимо санкције Руској федерацији. То су српски интереси, српска столица“, поручио је Вучић.

Када је реч о ситуацији у региону, Вучић је указао да то није питање размирица, већ да имамо ситуацију која је, у емоционалном погледу, далеко од добре.

Према његовим речима, односи међу људима нису сјајни, руководства покушавају и успевају да одржавају мир и стабилност, без ризика по грађане.


 2018. биће једна од пресудних година

 Председник  Вучић честитао је вечерас грађанима Србије Нову годину у којој ће, како каже, бити доста изазова, али и прилика да се уз марљив рад поправи стандард грађана и обезбеде већа примања.

Ова година за Србију је била успешна, многи изазови су превазиђени и створени су услови за бољу будућност, оценио је председника Републике.

"Поштовани грађани Србије, у 2017. успели смо да се изборимо с бројним изазовима. После много мука, после много година оборили смо јавни дуг и наставићемо с тим. Успели смо, такође, да смањимо незапосленост. Успели смо да отворимо много нових радних места, да направимо километре и километре нових ауто-путева, регионаланих и локалних путева. Урадили смо много добрих ствари за будућност наше деце", казао је Вучић. 

Он је рекао да ће следећа година, 2018, бити једна је од пресудних година. 

"То је година у којој ћемо само заједничким снагама, само јединствено моћи и морати да сачувамо мир и стабилност не само у нашој Србији већ и целом региону. 2018. година мора да буде година убрзаних европских интеграција за нашу земљу, али и година успешне и свестране сарадње и са Руском Федерацијом и НР Кином", нагласио је Вучић.


„Сматрам да је боље да једни другима говоримо истину, шта мислимо једни од другима, него да се лажемо и да купујемо ЦД-ове и лепе слике размењујемо, а садржаја нема“, објаснио је Вучић.

На опаску новинарке да ли хоће да каже да нема кривице Србије за лоше односе у региону, подсетио је да је огроман труд и време уложио у регионалну стабилност и унапређење односа, те запитао да ли постоји замерка на рачун наше земље, где смо некога увредили или повредили, или погресно се понели.

„Свако може да сагледа. Акио мислите да смо ми за било шта криви за односе са Хрватском, реците ми. Јесмо ми направили улицу Миле Будака, подигли споменик Баришићу, уносили у наше законе да су они агресори, да су починили геноцид у Јасеновцу? Јесмо то чинили ми или они?“, упитао је Вучић и додао да је Хрватска оптужила Србију за агресију

1991. године иако је ЈНА бранила простор у складу са тадашњим уставом Југославије и заклетвом коју су подносили. 

Подсетио је да је Србија учинила све што је Загреб тражио.

„Тражили сте кућу Бана Јелачића, српска влада је платила ту кућу, тражили асфалтирање путева у Таванкуту и то је учињено, тражили сте музичко одељење у Сонти и добили су то. Тражили значајне паре, стотине хиљаде евра за „Хрватску ријеч“, добили су“, објаснио је он.

Изразио је наду да ће идуће године доћи до његове посете Хрватској.

„Било би важно да разговарамо. Суштина је у томе да не можете натерати српског председника да не говори истину. Ја сам испричао то што сам рекао и пре три године, а што су казали сада да су конфликтне поруке. Питали су ме десет пута шта је са несталим Хрватима, али сам указао да је више несталих Срба од Хрвата, па су ми сви скочили за врат као да сам рекао страшну јерес“, рекао је он.

Вучић је казао да је једини политичар у региону који је скупио петљу да каже истину, додајући да га нико није демантовао о броју несталих Срба.

„Постоји тачан број несталих Срба који ћу ускоро изнети“, најавио је он додајући да хрватски политичари у сопственој јавности износе стваари које су супротне истини.

Ми у Србији, како је додао, сматрамо да је важно да поштујемо туђе жртве.

Упитан за изјаве члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, подсетио је да за разлику од њега никада није помињао рат.

Стекао је утисак, каже, да Изетбеговић то ради због унутрашњих прилика.

Одбио је да се користи поштапалица да сви политичари региона чине исто, те упитао када је он користио националистичке и шовинистичке изјаве да би добио неки глас.

„Постала је поштапалица, јер тако је најлакше - све у исти бунар. Нећу да будем у истом бунару. Са Бакиром сам спреман да разговарам, као и са свим осталима“, подвукао је он.


2018. само избори у БГ, најозбиљнији противник - Мишковић

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да ће 2018. године бити одржани само београдски избори, а као најозбиљнијег противника актуелне власти види Мирослава Мишковића. 

"Онај који је ту стварно главни, који је опредељујући фактор и њихов шеф, онај који их ујединио унутар те коалиције то је Мирослав Мишковић. Он је најозбиљнији противник. Он је тата и Ðиласу и Јеремићу и Јанковићу", рекао је Вучић одговарајући на питање Прве телевизије кога види као већу конкуренцију на изборима, Ðиласа или Шапића.

На питање како види изјаву Вука Јеремића да ни национална, ни грађанска Србија не могу саме, засебно да га победе, Вучић је рекао да је то зато што њихова поитлика никада није ни постојала. 

"Али, он би мало да води националистичку политику, али му требају паре са ове друге стране...Али, никако да одговори одакле му милион евра за стан и седам милиона евра за кампању, нити га ко пита", приметио је Вучић.

На опаску да никако не говори ко ће бити кандидат СНС за градобначелника, рекао је да је његова странка већ изгубила од Мишковића, Ðиласа, Јеремића и Јанковића.


Говорећи о Косову, рекао је да је увек спреман да разговара са представницима Приштине.

„Мораћемо сигурно да спроведемо неке непопуларне мере. То би био историјски споразум, да га без рата, без икаквог спора направимо, то би била велика ствар за нашу земљу и будућност наше државе. Отворило би нам пут не само ка ЕУ, већ другачији пут економског напретка и развитка и решили би своје националне проблеме на рационалан начин. За то, како истиче, је неопходно да и једна и друга страна буду незадовољне, односно буду помало задовољне“, објаснио је он.

Рекао је да је питање много комплексније од онога што траже у Приштини, односно да Србија призна независност, додајући да Хашим Тачи то, када прича с њим, не говори.

„Треба ли ја да кажем да је то вековна српска тероторија и да је то то. Зато не желим тако да се неодговорно односим. Питање је много комплексније“, поручио је он.

„Признање Косова или не знам чега може да се догоди само ако се постигне велики договор, који одговара Србима. Али, да Срби то прихвате само зато што кажу да су много лепи и паметни, што су у најбољим односима са Американцима, то је сумануто и нико неће то да уради. Морамо да штитимо интересе Србије“, нагласио је Вучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести