Вучић: Скуп 19. априла највећи у последњих 50 година

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да очекује да скуп у оквиру кампање "Будућност Србије" у Београду 19. априла буде највећи у последњих 40 до 50 година, да се не организује долазак, али да ће опет бити четири до шест пута више него што је опозиција икада скупила. 
1
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Он је у обраћању новинарима рекао и да полиција неће блокирати ниједну саобраћајницу према Београду у суботу 13. априла, за када је најављен протест опозиције у Београду и одбацио тврднеј да ће на скуп у оквиру кампање у Новом Саду 11. априла људи бити довожени из Крушевца.

"Они су лажови, не разумеју да неко има стварну подршку у народу, мисле да ћу да им се додворавам, да их се плашим. Нико из централне Србије и са КиМ неће доћи у Нови Сад, нема органзованог доласка, њих смо позвали у Београд. Уколико не буде нека најгора киша, у Београду ћете имати не мање од реалних 25-30.000 људи, што је четири до шест пута више него што су они икада имали", рекао је Вучић.

Такође је рекао да очекује да на скупу у Београду буде више људи са КиМ, него што ће их укупно бити на протесту опозиције 13. априла.

На питање како кометарише најаву лидера СзС да ће ступити у штрајк глађу, Вучић каже:

"Шта да кажем, могао бих да их посаветујем, али што бих. Драго мије да имају примере на које ће да се угледају. кад се на то одлуче онда ћу рећи шта мисли . То је свачије право, да ли је паметно - то је друга ствар. Свако узима своју судбину у своје руке и то не можете да спречите."

Он је рекао да полиција у суботу, 13. априла, неће блокирати ниједну саобраћајницу према Београду.

Кометаришући то што је опозиција најавила највећи скуп у последњих седам година, он каже да не верујем да ће то бити случај и додаје да је скупу "не давимо Београд" било 9.000 људи и то је био највећи скуп.

"А они нису скупили преко 6.000 ниједном, а у последња три наврата нису имали ни две хиљаде. Ја говорим прецизне бројке, што ћемо урадити и 13. априла поподне - не износим процене, већ тачан број "у главу"" , каже он.

Додаје, међутим,д а ће 19. априла бити то бити знатно теже јер ће доћи 12 или 15 пута више људи.

"Слушали смо бајке о 80.000 људи и ато говорим о тачним бројкама - 1.627, 1.555 , 938 - сваки човек је избројан, да не буде лажи", истиче Вучић.

Међутим, 19. априла ће бити огромних проблема.

"Молим Београђане за разумевање, неће моћи да се хода, да се прође, биће проблема у саобраћају. Очекујем једна од највећих скупова у последњих 40-50 година", каже он.

Према Вучићевим речима, лидери СзС немају 10 одсто подршке у Србији.

"Не може на силу, не иде на силу, неће људи оне који сладострасно чупају знакове и који неће да им град буде уређен. Да ли тако нешто неко у Бечу ради? Не ради нико", каже Вучић.

На то што опозиција тврди да у Скупштини Београда није било насиља над женама, Вучић каже:

"Стварно? Које писмо сте носили, где сте га показали? Није било писма, ишли су да блокирају Весића. Шта сте ви, Хитлер југенд? Ко си ти да то радиш? Жене хоће да изађу, Обрадовић петм пута виче ''блокада''. Ко си ти? Или да вичеш "онесвести се" или да претиш шамарчином. Је ли тај поденео оставку, та срамота од одборника? да ли је то будућност Србије?Ко у нашим редовима уради тако нешто, ми променимо, склонимо , ухапсимо, то је разлика између нас и њих", истиче он.

Поводом тврдњи опозиције да људ који не дођу на скуп у оквиру капмање буду кажњени или им се прети, Вучић каже да нико неће бити кажњаван, да нико не сме да их тера да долазе на скупове.

"Ко не жели да дође и да тако борбом против оваквих лажи допринсои пристојности земље не треба да дође у Београд", закључио је он.

Вучић је рекао да су смешне приче како људи одбијају да иду на митинге и да их неко кажњава забог тога.

“Најсмешније су ми те приче: терали су је да дође на митинг у Пожаревац, она није хтела, па се појавила на митингу 1 од 5 милиона. Оставите то за малу децу”, поручио је председник Србије.

Рекао је да људе нико не сме да тера на скупове и да 19. априла не треба да дође нико ко то не жели и ко не осећа да борбом за пристојну Србију и борбом против лажи доприноси нормалности Србије.

“Пет месеци нас вређају, ми радимо посао, отварамо фабрике, полажемо камене темељце, пет месеци слушамо да смо крезуби сендивачари, држе нам придике тројица лидери, од којих је дан фашиста, а друга двојица најгори лопови”, рекао је Вучић.

Како каже, лидери СзС су, када је за 12. април најављен скуп у Новом Саду, рекли да они желе тај дан и да су оптужили власт да жели крвопролиће.

“Нема проблема, ми ћемо због вас 500-600 што се скупља да се склонимо, а нас 30.000 ће се окупити у четвртак, на најгори могући дан кад нико никад не излази. Ми не желимо сукобе, већ да вас побеђујемо идејама, радом, фабрикама, Икеом и Старбаксом, модерношћу и дигиталним учионицама, а не причама из 90-их”, рекао је Вучић.

Оценио је да су лидери СзС "застали" у времену и да не могу да извуку никакав политицки садржај који није везан за деведесете. 

“Застали су у времену и простору и онда се питају зашто народ реагује на такав начин. А за њих је лошије стање него сто је пуштено у јавност". 

Додаје да су људи очајни због претњи и силеџијства. 

“Кажу није било насиља, а ко си ти да претис и забрањујеш председнику да уђе и изађе нма посао? Где то има, ко је то радио, шта је са вама људи, показали сте за шта немате подршку народа”, рекао је Вучић.

Он је позвао народ да дође на сутрашњи скуп у Новом Саду на којем ће, како каже, осим њега говорити председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, министар спољних послова Ивица Дачић

“Ако буде падала киша, и ми ћемо да киснемо заједно са народом”, рекао је Вучић.

Додао је да ће на скупу у Београду 19. априла говорити многе јавне личности које се не баве политиком.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести