Вучић: Скупа у Паризу највероватније неће бити

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да скупа у Паризу највероватније неће бити.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

С 99 одсто сигурности могу рећи да Париза неће бити, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Он је додао да Албанци нису спремни да разговарају ни о чему важном.

Србија штити своје интересе, сарађује са свима

Председник Србије истакао је да Србија мора да штити своје интересе и своју земљу, али да мора и да брани добре односе са свим светским силама.

Толико смо мали да морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, да пронађемо најбољи угао да чувамо своју независност, штитимо своју земљу и бранимо односе са светским силиама, поручио је Вучић у "Новом јутру" на ТВ Пинк.

Коментаришући долазак нових амбасадора Русије и САД, Александра Боцан-Харченка и Ентони Годфрија казао да су то људи експерти и да је њихов долазак доказ да је ово важан простор.

Додао је да и број два у амбасади САД јесте личност позната из периода 2001. године, и да се различите ствари везују за њега.

У неком смислу то јесу специјалци. Харченко је био део тројке која је покушала пре Мартија Ахтисарија да решава ствари на КиМ. Ццовек је од поверења Владимира Путина и њиховог министарства спољних послова, објаснио је он.

Вучић је рекао да је долазак тих људи доказ да је ово важан простор.

Међутим, како истиче, морамо да знамо колико смо мали, да морамо да имамо добре односе.

Указао је да Русија није признала Косово, а САД јесте и да морамо то да имамо у виоду.

Он је поновио да нема никаквих рокова око решења косовског проблема и додао да упућивање експерата у амбасаде САД и Русије у Београд показује колико је наша земља важна.

Вучић је рекао да приче о наводним роковима слушао од 2013. када је дошао на власт, слушао да ће САД пустити да дође на власт да би предао Косово.

Као да они пре мене нису предали Косово, није проглашена независност, да нису правили најгоре ствари у корист Албанаца, рекао је председник.

Вучић је истакао да је џабе што је говорио да нема никаквих рокова и да је прошло толико година и да је сваки пут било "само да Вучић заврши тај посао и онда је готов, срушиће га.

Сада има нова терорија да ће, када донесем одлуку о Косову, онда да ме чувају. Сви ти који говоре то полазе од себе, а то је присутно и код дела политичара и у странци коју водим, истакао је Вучић оцењујући да је СНС најбоља странка сачињена од најбољих људи.

Он је међутим напоменуо да постоји део оних који мисле да када се уђе на врата појединих амбасада "да ће неко да их чува”.

Вучић је казао да су то такве глупости, које долазе из периода 1990-тих и 2000-тих, када су видели да, ако се замере неком у некој амбасади да не могу да дођу на функцију.

Заборављају да је Србија постала земља која је по смислу и суштини независна, и да народ мора да доноси одлуку о томе ко је на власти, казао је он.

Србија сигурна економија, инвеститори заинтересовани

Србија је објавила понуду еврообвезница и на своју понуђену милијарду евра обвезница добила понуду од 6,2 милијарде од потенцијалних финансијских инвеститора што показује колико су инвеститори, како европски, тако и амерички, заинтересовани за наше финансијско тржиште, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је Србија добила камату на десетогодишње кредите од 1, 65 одсто.

Ми смо били најсрећнији када уз помоћ кинеске државе добијемо два посто, а ово говори колико је Србија стабилна и то је страшно велики и важан сигнал за све инвеститоре и не постоји бољи сигнал који можете послати инвеститорима. То значи да ћемо имати више инвестиција и да је Србија не само сигурна, већ предвидива економија, рекао је председник.

Говорећи о томе шта то значи за грађане он је рекао да ће се камате плаћати неколико милиона евра мање на годишњем нивоу, а на десет година то ће бити 80 милиона евра уштеђених на овај начин.

Он је навео да се Србија у време ДОС, власти Ђиласа, Јеремића и осталих задуживала по каматним стопама и до 7, 5 одсто на дугорочне кредите на 10 година.

На сајту Министарства финансија јуче је објављена необавезујућа намера државе за превремени откуп дела раније издатих еврообвезница деноминованих у доларима, а који ће бити финансиран емисијом нове еврообвезнице деноминоване у еврима.

Наведено је да је ово први пут од 2013. године да Србија разматра укључивање на међународно тржиште капитала, али не како би се задужила за буџетске сврхе већ како би искористила предности тренутних услова на међународном финансијском тржишту за рефинансирање скупљег дуга емисијом евро-деноминоване обвезнице по историјски ниској каматној стопи.

Ми смо преполовили број сиромашних односу на 2012.

Стопа апсолутног сиромаштва у Србији данас је двострука нижа него пре 2012. године, а број сиромашних се сваке године драматично смањује, рекао је Вучић у одговору на критике политичких противника да ужива подршку најсиромашнијих, који верују у његова обећања.

Упитан да прокоментарише изјаву професора Филозофског факултета Огњена Радоњића у емисији ''Утисак недеље'' да се "обраћа" мање образованим грађанима који немају станове, ни за храну, који су уплашени за егзистенцију и да је таквих у Србији пола милиона, рекао је да зна да грађани још увек не живе добро, али да живе све боље и да они то знају и виде.

Председник је указао да је у време бивше власти било двоструко више сиромашних, а да се сада сваке године смањује број сиромашних, због чега је, каже, веома задовољан.

Данас је стопа апсолутног сиромаштва двоструко нижа него што је била у време дивних елитиста и много паметних људи који су решавали све проблеме на другачији начин, не обраћајући се сиромасном светом него много паметним и умним главама као што је Радоњић, навео је Вучић.

Поновио је да ће и ове године плате бити драматично повећане и подсетио на изјаву шефа посланичке групе ДС (Драган Шутановац) у Народној скупштини од пре четири године да ће када плате достигну 500 евра позвати све да гласају за СНС.

Очекујем до ће краја године људи из ''1 од 5 милиона'' позвати све да гласају за СНС, рекао је Вучић.

Осврнувши се на Радоњићев коментар о ријалити програму који затупљује народ, Вучић је рекао да не гледа такве програме и да га не занимају, али да на ријалитију зарађују они који говоре да су много паметни.

Ријалити је на Б92 увео Драган Ђилас. Је л' то истина или није? Је л' он зарађивао на томе милионе евра, је л' нам оставио пацове у Пионирском парку и уништио ону дивну зелену површину? Годинама је зарађивао милионе евра на том ријалитију, а ја никада ни динара, подвукао је Вучић.

Они који су довели, измислили и промовисали ријалитије, данас ће да кажу да их треба укинути. Па што си зарађивао паре на њима, што си уништавао животе људима у Србији, кад већ о томе говориш? Што то радите?, упитао је Вучић.

Приметио је да представници опозиције себе сматрају најпаметнијима, а све који мисле другачије доживљавају крезубима, болеснициима, тупавима, глупима.

Како је рекао, резултат њихове политике био је да је Косово прогласило независност 2008.године, да се Црна Гора отцепила 2006.године, да су уништили све фабрике у Србији и оставили 600.000 незапослених.

Само Ђилас је имао 500 милиона евра, а он, Вук Јеремић и Млађо Ђорђевић су били неки од највећих тајкуна и они су своје проблеме решили. А који је добар резултат? Нема га, али нема везе, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да га је подржао много већи број универзитетских професора, али да то није важно.

Не мислим да само професори треба да одлучују, нити спортисти, обичан народ треба да се пита, нагласио је Вучић.

Неће ме победити, а увек ћу признати демократску вољу народа

Александар Вучић рекао је данас да ће увек да призна демократску вољу народа, а да је опозиција светлосним миљама далеко од победе на изборима. 

"Ја ћу отићи, они ме неће победити. И неће бити ни близу да ме победе. Наши резултати су толико дијаметрални, да се то одмах примећује", истакао је Вучић за тв Пинк.

Истакао је и да је сит тога да док се он бори за Србију, да самопрозвана елита прича да ништа не ради.

Вучић је додао да се представници опозиције служе јефтиним триковима из деведесетих.

Коментаришући изјаву бившег председника Бориса Тадића, да председник Вучић неће лако отићи са власти, Вучић оцењује да је реч о “глупим трковима из 90-тих”.

Отићу ћу када будем желео, пошто он и њему слични не могу да ме победе. 

"За разлику од њега који се буди у 11 сати, ја сам вец пет сати на послу. Хоце да створе атмосферу да постоје две Србије. Ја демократску вољу народа увек признајем, за разлику од њих. Када кренете да против некога водите кампању, ту краја нема", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је за разлику од њих, када је изгубио изборе у Београду, 2004. за само 4 000 гласова у 21.30 сати изашао и признао пораз и честитао победнику.

"Ма колико да ми је тешко било,јер то је најмања разлика која је икада била на неким изборима, честитао сам победнику и борио се наредне четири године", додао је Вучић.

"Ја ћу отићи, они ме неће победити", упамтите моје речи, поновио је.

"Наши резултати су толико дијаметрални. На Пинку сам виђао и Шапића и Јовановића, код њих нема никога", нагласио је Вучић. 

Ми када се појави случај Јутка, ми кажемо да не може да буде председник општине. Њима када се појави неки силоватељ, он напредује", додао је Вучић. 

Председник Србије био је јутрос гост Новог јутра на тв Пинк, а разговор је први пут после тешке саобарћајне несреће заједно са Предрагом Сарапом водила и водитељка Деа Ђурђевић.

Она је председнику Србије захвалила на подршци коју јој је пружио током опоравка после теше повреде, а Вучић је истакао да је она показала огромну храброст, снагу и енергију.

"Она је јако снажна особа, има невероватну енергију, увек је то носила на најабољи могући начин и храбрије од већине нас. Нас двојица да се постидимо пред њом", рекао је Вучић Предрагу Сарапи, уз задовољство што се Деа Ђурђевић опоравља и што се вратила на посао.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести