Вучић: Следи катастрофа ако неко не обузда Приштину

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да су из Приштине стигле две лоше вести, да остају при таксама док Србија не призна независност Косова и да ће формирати војску, што је сигнал катастроге уколико неко не обузда Приштину.
Predsednik Srbije Alekandar Vučić Foto. Foto Tanjug / Dimitrije Goll
Фото: Председник Србије Алекандар Вучић Фото. Фото Танјуг / Димитрије Голл

"Веома ме брине чињеница да албанске власти не желе ни да чују за укидање противправних такси против Републике Србије. Они су констатовали да ће те таксе трајати док Србија не призна независност Косова. Друга лоша вест је да су Албанци најавили формирање војске Косова 14. децембра, супротно свом Уставу и договору са НАТО-ом", рекао је Вучић и констатовао да "то доноси опасност по нашу државу".

"Њихова намера и жеља је веома опасна по нас и доводе нас пред свршен чин", рекао је Вучић и додао:
"Србија неће признати косовску независност, са Србијом се тако не разговара".
"Оно што је проблем је када нека од приштинских усијаних глава одлучи да пошаље војску на север Косова, на то питање желимо да добијемо одговор целог света. Због тога ћу се консултовати са свима и онда ћемо донети одлуку да ли ћемо тражити заседање Савета безбедности. Морамо да укажемо на размере катастрофе која следи и да укажемо свету шта се збива", рекао је Вучић.


Хан разуме опасности, али Албанци имају јачег заштитника

Вучић је рекао да је имао коректан разговор са комесаром ЕУ Јоханесом Ханом, рекавши да он одлично разуме опасности које се надвијају над нама. 
"Рекао сам Хану све што имам и што и вама говорим, он разуме ситуацију. Комесар Хан је рационалан човек и добро разуме опасности које се надвијају на нас", рекао је Вучић новинарима.

 Али, додао је, то у Приштини, међу косовским Албанцима, није имало никаквог ођека.
"Мисле да имају јачег заштитиника од Хана и од Европе", рекао је Вучић.


То нас, каже, доводи у региону у највиши степен опасности.
Потези Приштине су, истакао је, неодговорни, страховито неодговорни и доводе нас у  најгору опасност:
"Не желим ни да изговорим реч шта је њихова намера, али се плашим да све нас доводе поред свршен чин", додао је.
Како је приметио, изгледа да смо ми Срби криви што су на КиМ "разјарени" због гласања у Интерполу и додаје да је ваљда требало да гласамо за њих, да они не би доносили мере. 

Како је рекао, у Приштини знају да неће уништити српксу економију, колико год мере биле болне за нас, јер ми имамо шта да произведемо и да извеземо.
Вучић је рекао да ће мере свакако утицати на нас, али не драматично, јер имамо добре резултате, а имаћемо још боље.
"Они то раде да би протерали српски живаљ са КиМ, да би њихова чизма заузела север Косова. То сам рекао на почетку и то понављам данас", рекао је Вучић.

Они ће у томе имати јавно противљење многих, али суштински скривање погледа и ћутање, и цекање да се то деси, а да Србији буду везане руке.
"Наше руке неће бити везане, јер, ми смо сатерани у ћошак, немамо висе ни избора. Нама остаје да се боримо за мир, да објашњавамо свима у свету шта је циљ Албанаца и да будемо уз свој народ", поручио је Вучић.

Нека праве пактове, ми смо за сарадњу

Вучић je рекао да Србија неће да учествује ни у каквом прављењу, а ни рушењу "пактова", већ ће да тражи сарадњу са свима који то желе, али да никада никоме неће дозволити да понижава нашу земљу. 
Вучић је, на конференцији за штампу поводом изјава Енвера Хоџаја о прављењу пакта са земљама региона против Србије и претњи Насера Орића, рекао да Србија жели сарадњу са свима у региону, тако и са Скопљем, Подгорицом, Загребом, Приштином, ако то желе.
Он је истакао да не верује у пактове, већ само у интересе.

Ми ћемо да градимо интересе са нашим комшијама. Нисам скептик по том питању, иако многи имају интересе који нису увек исти или слични нашима, рекао је Вучић.
 Прочитао сам пажљиво изјаву Хоџаја. Он је један од јастребова који се представљао као фини господин немачких манира и школе. Сви разумеју сада која је његова стварна улога. Он је само демантовао да је назвао то пактом, а суштину није спорио ниједног тренутка, објаснио је он. 

Вучић је истакао да би био сигурно некима најбољи да је подржао забрану уласка у Црну Гору Антићу, Бећковићу и другима, да би био још бољи ако би се сваког дана извињавао, а био би, каже, најбољи на свету да је рекао да смо ми криви што нисмо ухапсили бившег македонског премијера, а требало је вероватно да га ухапсимо без потернице, која је издата 48 сати након што је напустио земљу.

Пошто наша земља поштује правне норме, и нећемо да дозволимо да унижава неко Србију, претпостављам да смо многима криви, подвукао је он.
Вучић је казао да ће се Србија трудити да гради добре односе и превазилазимо разлике.
То што се разликујемо у прошлости је јасно, али верујем да можемо да то превазиђемо. Посебно у односима са Хрватском, која је била једина земља која је остала против отварања даља два поглавља у приступним преговорима Србије, објаснио је он. 

Истакао је да не види разлоге за сукобе у будућности, како са Загребом, тако ни са Скопљем, Подгорицом или Приштином.

Привредни раст 4,5 одсто у првих 10 месеци

Србија је у првих десет месеци остварила привредни раст од 4,5 одсто и имала за 10,7 одсто више директних страних инвестиција него у истом периоду прошле године, изјавио је Вучић.
Он је рекао да је у телефонском разговору председнику Француске Емануелу Макрону пренео доборе вести у српској економији и да су то једине добре вести које ће вечерас саопштили медијима.

"Први пут ћемо се по директним страним инвестицијама приближити три милијарде  евра", рекао је Вучић.
На најнижем нивоу је стопа незапослености у претходних 30 година износи у трећем кварталу 11,3 одсто, рекао је Вучић и додао да се незапосленост мери у ксладу са подацима Евростата.


Аутопутеви се граде десет пута боље него пре

Вучић је изјавио да се у Србији гради чак 20 и 30 пута више него раније и да се упркос свим тешкоћама у изградњи аутопутева сада ради десет пута боље.
На питање новинара како коментаришете изјаве - да ниједан пут није готов на време и то што министарка грађевине Зорана Михајловић сели свој кабинет на терен (у Грделичку клисуру), Вучић је рекао да ће о томе разговарати са премијерком Аном Брнабић.

"Бавићу се тим, али то је, пре свега, питање за Ану Брнабић и хоћу са њом о томе да разговарам. Јер, тај новац који се улаже у путеве улаже се  захваљући фиксланим реформама. Тог новца има зато што је неко био озбиљан и одговоран да заради новац. Путеви и Коридори троше новац, они не зрађују новац. Неко је много новца обезбедио да би могли да се изграде путеви", казао је Вучић.

Истиче да неће износити своје мишљење и закљуцак пре разговора са премијерком Брнабић.
"Зашто, када је реч о нашим путевима увек мора да се касни два, три или пет месеци? И све је то десет пута боље него што је било, јер се гради  20 и 30 пута више. То је већ питање за Брнабић и о томе желим сам са њом да разговарам и не би пре тога износио закључке", навео је Вучић.


"Такође, број запослених је  највећи у последњих 30 година и износи 49,2 одсто запослених или 2,929 милиона људи  заједно са сезонским радницима, што је историјски максимум. Јавни дуг је 56,1 одсто БДП, колико је био на крају 2012. године. Верујемо да ће већ 1. јануара бити између 47  и 48,5 одсто".
Вучић каже да суфицит у буџету изности 67,4 милијарде динара, а да је  требало да буде дефицит од 3,9 милијарди, тако да је бољи резутлат за око 71,3 милијарде или 600 милиона евра.

"Смањени су на 6,4 одсто ненаплативи кредити, што је историјски минимум. Такође, туризам бележи раст у првих 10 месециод 11,3 одсто у односу на исти период прошле године. То је све резултат тешких реформи које смо спровели.  Србија иде сигирним кораком напред", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести