Вучић: Срби и Хрвати морају да рачунају једни на друге

ЈЕРУСАЛИМ: Председник Србије Александар Вучић рекао је да се у Јерусалиму срео са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић и да је са њом имао добре и пристојне разговоре.
d
Фото: Председништво Србије

Он је рекао и да се увек трудио да одржи најбоље односе и да је сигуран да ће Срби и Хрвати имати боље односе у будућности.

"Мораћемо да зивимо заједно и да рачунамо једни на друге у будућности", рекао је Вучић новинарима по завршетку посете Јерусалиму где је боравио поводом обележавања 75. годишњице ослобођења логора Аушвиц.

Он је навео да се увек трудио да одржим најбоље односе са Хрватском, имајући у виду све што је било у прошлости.

"Људи нису зелели да цују мозје реци ни у Србији ни у Хрватској, чак их нису преносили у Хрватској иако се ја трудим да спустим свој гард према њима због личне историје моје породице која је страдала од устаса, као и током рата 1992. године", објаснио је Вучић.

Он је истакао и да не мисли да упоређује ни Јасеновац ни Олују, додајући да има и Хрвата који су презивели теске трагедије од нас Срба.

Вучић је рекао да му је жао што је током церемоније у Јерусалиму приказано пет великих логора, а не и Јасеновац, али и то што нисмо радили на поштовању своје прослости и народа.

"Ми 75 година нисмо снимили филм о Јасеноцу. Сада се снима и ускоро ће бити заврсен. Један председник морао је да изађе са иницијативом", приметио је Вучић.

Ускоро нови разговори, односи СРБ и ЦГ не смеју бити лоши

Вучић је поновио вечерас да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић у разговору изнели различите аргументе по питању Закона о слободи вероисповести, али да су се сагласили да треба да наставе да разговарају, јер односи две земље никада не смеју да буду непријатељски и лоши.

Вучић је новинарима, на крају посете Јерусалиму, рекао да ће се ускоро знати нови датум његовог разговора са Ђукановићем, те да је њему свеједно где ће се то и на који начин догодити.

Председник је напоменуо и да га брине попис становништва у Црној Гори 2021. године, јер би, оцењује, била катастрофа ако би се показало да Срби у тој земљи нестају.

"Имали смо један веома комплексан и тежак разговор", рекао је Вучић.

Он је навео да у Црној Гори живи 28,73 одсто Срба, те да је његова обавеза и право да брине о сународницимна и о српској цркви, о све четири епархије које покривају терторију Црне Горе.

Пренео је да је Ђукановић износио другачије аргументе по питању Закона о слободи вероисповести, али да је сигуран да се ни један ни други нису радовали њиховом дубоком неслагању по тим питањима, што је, каже, чињеница коју су обојица данас морали да искажу.

"Оно што је позитивно је да смо се добро разумели и мисилм да смо се договорили да наставимо да разговарамо, да добро разумемо да односи Србије и Црне Горе никада не смеју да буду непријатељски и лоши и да морамо заједнички, са свим другим актерима, у овом случају СПЦ, да дођемо до некаквих решења у будућности", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је за њега од кључног значаја попис становништва у Црној Гори 2021. године, јер би, истиче, била катастрофа да се покаже оно сто неки мисле - да Срби у Црној Гори нестају.

"Ја не мислим да је то истина и да је то тачно. Ми ћемо дати све од себе да охрабримо срспки народ да се изјасни како су се њихови очеви и дедови изјашнајвали", нагласио је Вучић.

Пренео је и да су синоћ он и Ђукановић случајно седели један преко пута другог, што је ствар протокола, али да су искористили ту прилику да разговарају о озбиљним темама, озбиљно и одговорно.

Вучић је рекао да је друга тема њиховог разговора, много лакша, била боља координација у деловању и разумевању порука ЕУ, и у односу према ЕУ.

"Као и у нашим захтевима које, ако имају право да испостављају све друге земље, које су даље од ЕУ од Србије и Црне Горе које су најдаље отишле у процесу евроинтеграција... Да ми координисемо своје потезе и да тражимо од Савета и ЕК одређене ствари заједно. Тако бисмо могли да имамо ширу, озбиљнију и значајнију подршку унутар ЕУ", рекао је Вучић.

Са Гренелом о свему, став Србије познат

Вучић је изјавио да је спреман да сутра разговара о свему са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом, али да је став Србије познат.

Упитан да коментарише Гренелову изјаву да Приштина мора да укине таксе, а да ће од Београда тражити да заустави кампању повлачења признања косовске независности, Вучић је рекао да до сада није добио тај предлог Гренела.

"Сутра сам спреман да разговарам о свему, али чини ми се да из ових мојих речи можете да разумете какав је став Србије", рекао је Вучић новинарима на крају посете Јерусалиму.

Он је додао да је наш став више него коректан и да Србија има више могућности да утиче на неке земље него што их имају Албанци.

Вучић, који ће се сутра састати са Гренелом у Београду, рекао је да онај ко управља земљом мора да води рачуна о њеним економским интересима и нагласио да смо изгубили стотионе милиона евра због такси које су Србији уведене.

Вучић је рекао данеко ко уводи таксе рушећи ЦЕФТА споразум и супростављајући се основним нормама цивилизованог друштва не може да поставља услове.

Он је, међутим, истакао да је много раније, пошто је Београд био критикован због кампање за повлачење признања, говорио светским лидерима да можемо да се договоримо, али да смо према броју земаља које признају односно не признају Косово, негде "пола пола".

Како је приметио, територијално и по броју становника много већи део човечанства није признао КиМ.

"Али не могу они да наставе кампању за признавање Косова, за промоцију, како кажу, државности, а да ми будемо неко ко ће да каже, извините, нећемо да вас ометамо у томе. Па, ви ометате нашу државност", нагласио је Вучић.

Вучић је приметио да би за Приштину била увреда када би обе стране биле спремне на компромис, односно да нема нових признања Косова и повлачења признања.

"Стварно мислите да је то за вас увреда, а није увреда за нас када нам неко предлаже нешто другачије?", упитао је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србији, и када би сутра таксе биле укинуте, бити потребне године да се врати на то тржиште и да у потпуности заузме онај део тржишта који је некада имала, уз огромно време и добит које су изгубљене.

"Наш циљ је да се то догоди што пре", подвукао је Вучић.

Он је навео да је Београд отворен за робу, услуге и све друго што може да понуди Приштина, као и Скопље, Подгорица, Сарајево и Бањалука... , али да људи морају да разумеју да се на основу нечега што је противправно учињено, не може рећи - "сад ми захтевамо још нешто".

"Можемо да разговарамо о доброј вољи, али онда морате да разумете да и друга страна мора да покаже добру вољу", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести