Вучић: Србија мора да настави да се такмичи са самом собом

БЕОГРАД: Србија мора да настави да се такмичи сама са собом, са својим манама, да их побеђује, и превазилази, поручује председник Србије Александар Вучић у интервјуу порталу Телеграф.
1
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Председник Србије је тај интервју дао током вожње, синоћ, управо отвореном деоницом Коридора 10 кроз Грделичку клисуру.

Он је рекао да је јуче био предиван дан и да мисли да су сви људи били задовољни.

"Нешто радите, градите. За то вам је било потребно време и онда се прикаже резултат. Мислим да сте и ви били задовољни, јер сте видели другачију Србију, успешнију, модернију. Србију за коју смо веровали да можемо да је направимо, тако да сам баш срећан", нагласио је председник Србије.

Како је навео, Србија мора да настави да се такмичи сама са собом, са својим манама, да их побеђује, превазилази их.

Али, додаје, Србија мора да се такмичи и са свима другима, јер, истиче, земље око нас напредују и сви се боре.

"То је једна стална утакмица", истакао је Вучић.

Како наводи, довољно је да се погледа како је Пољска изгледала пре 40 година, а како данас, како је Србија изгледала пре 40 година, а како данас.

Он је подсетио да је Србија у периоду од 2008. до 2013. године подигла бруто домаћи производ за свега 700 милиона, а да је у последњих пет година за 6,5 милијарди.

Пролазећи поред тунела Предејане, Вучић каже да постоји бојазан "за Драгана, власника мотела, који запошљава цело село" како ће опстати, јер више није на главном путу.

Помоћи ћемо му, ставићемо један знак за његов мотел, како би људи могли да сврате, рекао је председник Србије.

Према Вучићевим речима, национални симбол је нешто најлепше.

"Волим и што је национални симбол и овај тунел. Погледајте, много је важно што је асфалт овде, а не бетон. Сигнализација је фантастична са овим џет-вентилаторима, изузетно изгледа", напоменуо је Вучић.

Осим регионалних путева, гледаћемо, како каже председник Србије, да додатно уредимо пут Параћина, па до скретања за Шарбановац и Зајечар.

Доласком нових инвеститора, доласком Зи Ðина у Бор, то ће бити велики напредак, додао је он.

"Једина бојазан коју имам, јер смо ствари поставили добро, јесте ситуација на Косову. Никаквих других проблема немамо", нагласио је Вучић.

Овај Моравски коридор је од изузетног значаја и он повезује Чачак, Краљево и Крушевац и више мањих места, нагласио је Вучић и додао да се тиме спајају коридори 10 и 11. 

"Ми се сада боримо за ове коридоре, да придобијемо путнике. Ове године ћемо имати 67 милиона, пре три године смо имали 32 милиона", рекао је он истакавши да је циљ да се дође до 120 милиона. 

Сада радимо Београд-Будимпешта, али ће сви ићи пругом из централне Европе и то Беч-Будимпешта-Београд, било да се иде на Скопље-Солун-Атину или Софију-Истанбул, навео је председник Србије.

После тога морамо да радимо овај Коридор 10 кроз централну Србију, имамо уговор и ради се Ниш-Димитровград за 263 милиона евра, варимо прве цеви за гасовод, до краја године морамо завршити гасовод, рекао је Вучић.

Каже да има другачијих мишљења и да би било нездраво да их нема.

"Али кад причате подељено, то значи да је то негде 48-52, 49-51.. па то нема везе с тим. Они инститирају да је српско друштво подељено, јер када је њих 10 одсто, сматрају да су једнако вредни као да их је 90 одсто", рекао је Вучић.

Како каже, неће да прихвата подељеност, али хоће различитости, ако су засноване на аргументима, озбиљности и одговорности.

Интервју је, иначе, дао возећи сопствену шкоду октавију, уз опаску да му се таква прилика ретко пружа од када је на челу државе.

Екипи Телеграфа, коју је повезао својим аутомобилом, рекао је да није дуго возио путевима Србије, па зато има "и мало трему", али је, истиче, пресрећан због завршетка аутопута.

Шкода октавија је његов лични аутомобил, 2006. годиште, која се, како каже, последњих 5-6 година и не вози.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести