Вучић: Србија остаје посвећена идеалима антифашизма и слобода

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос место на Косанчићевом венцу, на којем се до бомбардовања Београда у Другом светском рату, 6. априла 1941, налазила зграда Народне библиотеке Србије, која је у бомбардовању потпуно уништена.
instagram aleksandarvucic/buducnostsrbijeav
Фото: instagram aleksandarvucic/buducnostsrbijeav

Вучић је истакао да 6. април, осамдесети по реду од избијања Другог светског рата, у случају Србије садржи специфичност и симболику, јер је, осим страдања људи и материјалних добара, прве сате Другог светског рата на тлу Србије обележило уништење најзначајније збирке покретне културне баштине у овом делу Европе - Народне библиотеке Србије.

"И овог 6. априла крај кратера на Косанчићевом венцу, обраслог у коров и наш заборав, свестан трагичних последица тог чина, желим да укажем на неопходност уређења тог локалитета који и данас сведочи о тријумфу воље да се пламеном постигне тријумф уништења и заборава", написао је Вучић на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav, уз фотографију са места где се налазила Народна библиотека.

Председник је навео да је циљ тог обиласка да се са места, на коме је почињен највећи појединачни ратни злочин над културним наслеђем у читавој Европи током Другог светског рата, упути јасна и одлучна порука домаћој и иностраној јавности да Србија остаје посвећена идеалима антифашизма, слободарства, непокора и сарадње на којима су засновани савремена Европа и свет.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести