Вучић: Србија тестирала више него сви у региону

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија спровела више тестова на корона вирус него све земље бивше Југославије, плус Албаније заједно, и то 428.000.
t
Фото: Танјуг/Тања Валић

Вучић је, упитан за критике из Хрватске у вези праксе тестирања, казао да није заинтересованд а одговара на хрватску предизборну кампању, пошто се сутра тамо одржавају избори.

Указао је да нема одгвора на оно што је рекао пре пар дана да ће Србија крајем следеће године претећи Хрватску по висини БДП-а, јер на то нема одговора.

Што се тестова тиче каже да су само четири земље по питању тестирања у односу на број становника, испред Србије, а то су Немачка, Аустрија, Швајцарска и Италија.

Пренео је апсолутне бројке тестирања у региону.

„У Црној Гори спроведнео је 18.000 тестова, и то све брзи тестови, јер немају лабораторије за ПЦР тестове. Северна Македонија поштено је тестирала 64.000, БиХ 97.000, Хрватска 82.000. Србија 428.000. Бугарска, која исте величине и уз то чланица ЕУ 147.000, Мађарска која је већа 281.000“, објаснио је он.

Вучић је, на основу тих бројева, упитао „на основу чега умиру људи, када нису тестирани“.

Србија је, поновио је, пет пута више тестирала од Хрватске, а није пет пута већа од те суседне земље.

Указао је да је у Хрватској тестирање 215 евра, а код нас, ако дођете на свој захтев, тестирање кошта 50 евра, док је бесплатно ако постоје симптоми.

Тестови су коштали државу до сада 50 милиона евра, а имамо још 300.000.

Рекао је да ће Србија покушати да преситгне по тестирању и Немачку, Аустрију, Италију и Швајцарску, које су по томе испред нас.

Нема нове помоћи, угрозила би стабилност и стопу јавног дуга

Вучић је изјавио да држава не разматра нови пакет мера помоћи привреди због корона вируса, јер би на тај начин угрозила стабилност и стопу јавног дуга.

"Нема, не може да обезбеди држава још пара (за помоћ привреди). Ако буде обезбеђивала још више, држава ће да угрози стабилност и стопу јавног дуга, а ја сам обећао народу да нећемо прећи стопу јавног дуга 60 одсто у односу на БДП, што је Мастрихт ниво", рекао је Вучић.

Вучић је у Батајници, упитан да ли се разматра нови пакет мера привреди и како коментарише наводе синдиката да је привреда поново погођена и да очекују масовна отпуштања, рекао да су масовна отпуштања поједини медији најављивали пре неколико месеци, али да се то није десило и да сада у Србији има 6.000 више запослених него пред почетак кризе.

"Што се тиче синдиката, ја волим Љубу Орбовића (председника СССС), он разуме државу увек и разумем потребу синдиката да увек штите раднике, и ја сам на страни радника. Али држава није ћуп из којег можете да узмете шта хоћете", рекао је Вучић.

Констатовао је да је синоћ, гледајући неколико дневника и вести по целом региону, стекао утисак да се комунизам вратио на мала врата.

"Све су вести негативне, да узмете конопче да се обесите, а друго је-државо дај плати! Одакле, хоћете да штампамо паре", упитао је Вучић.

Каже да је Србија, и по оцени ММФ, најбоље изашла из финансијске кризе, а да сад неки поново траже паре.

"Мислите да имамо ћуп па дођете па узмете? Нађите такве председнике, имате такве стручњаке који су опљачкали земљу и увек кажу да држава да још пара", рекао је Вучић.

Размишљамо да направимо нову болницу за следећи удар

Вучић је изјавио се разговара о изградњи нове болнице, привремене, која ће бити главна за евентуални следећи удар вируса корона.

"Ако нас вирус овако буде мучио и ако нас овако мучи током лета, ко зна шта ће бити на јесен. Сада разговарамо, преговарамо да направимо велику нову болницу, релативно привремену, да може да траје 30 година", рекао је Вучић новинарима у Батајници.

Та болница била би налик на ону изграђену у ВМЦ Карабурма, у њој би било 500 до 1.000 лежајева, за интензивну и полуинтензивну негу.

"Да прикључимо респиратоте и да то буде главна болница за следећи удар. Овако не можемо да издржимо, све болнице су нам пуне", рекао је Вучић.

Како је навео, сви само траже, а нико не пита да ли може и имамо ли новца.

"Када се израчуна колико кошта један дан у болници, лекови, да видите да држава све то мора да вади из неких других режерви, јер нисмо бас све платили...", рекао је Вучић, али и додао да је Србија једина земља којој ММФ није смањио пројекцију раста.


Ситуација у Новом Пазару се стабилизује

Вучић је изјавио да је ситуација у Новом Пазару данас боља него јуче, и да је стање делимично стабилизовано.

"Јуче је у болници било 205 особа, данас 183. Јуче је, нажалост, преминуло пет особе, данас две особе", пренео је Вучић на батајничком аеродрому.

Председник је рекао да се ситуација у Новом Пазару полако стабилизује.

"Ја сам крив што нисам остао у земљи после избора, већ сам отишао у Москву, Брисел... Да сам остао, раније бих и војску укључио и мање би проблема било у Новом Пазару", констатовао је Вучић.

Он је додао да је војска одличан посао обавила, као и сви лекари, који су показали огромно залагање.


Србија ће много више улагати у екологију

Србија ће свакако морати много више новца да улаже у “зелену енергију” и екологију, рекао је председник Србије.

Вучић је то рекао у Батајници одговарајући на питање новинара колико ће Србији бити приоитет “зелени опоравак” и еколошка безбедност земље и њених грађана..

“Свакако ћемо морати да радимо на томе и да много више новца улажемо у зелену енергију”, казао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести