Вучић: Шта ЕУ нуди Србији?

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети да је Србија спремна на разговор и компромис у дијалогу о Косову и Метохији, али не на ултиматум и једностране поруке.
vucic Tanjug/video
Фото: Председник Србије, Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

На питање да прокоментарише изјаву изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да од њега као председника Србије очекује далекосежну одлуку о КиМ, Вучић је рекао да очекује коректан разговор с Лајчаком, а од неких великих држава - притисак да прихвати оно што се очекује од њега.

„Ако било ко мисли да порука Србији „признајте Косово, а добићете заузврат ништа" и ваш народ ће бири изложен прогону као што је био 17. марта, у свако време када није било снажнијег одговора српске државе, не морам да говорим шта би био и шта јесте одговор", казао је он.

Нада се, такође, да ће ЕУ добро разумети да не може неко да потпише споразум у Бриселу под окриљем ЕУ а затим доноси декларације и резолуције којима негира све, а тако и ЗСО, и каже да Србија треба да призна независност Косова, а да ће накнадно да формирају ЗСО, као што то говори Приштина.


Позив грађанима да поштују мере против ширења вируса

Председник је данас позвао грађане да буду одговорни и поштују све епидемиолошке мере, како би се водила борба против вируса корона.

"Нико не тражи да имамо по три, четири маске, али да се држи дистанца, да се понашамо сви у складу са мерама, да бисмо земљу сачували", рекао је Вучић.

Он је истакао да је моћ здравства једна од основних полуга по којој ће се пратити успех једне земље.


"То је немогуће", рекао је Вучић и додао да је сигуран да позиција Лајчака није лака. “Када добијете из Приштине ''нећемо да разговарамо о тој теми'', о ЗСО... Замислите, нешто што смо потписали пре седам И по година нећемо да проводимо у дело, и нећемо чак ни да о томе разговарамо... Измишљали су како нема предложеног статута од стране управљачког тима. Све постоји, нису хтели да разматрају. Донели су одмах одлуку косовског уставног суда. О чему преговарамо, ако је нешто у складу са косовским судом, онда нема о чему да се преговара, већ то може одмах да се примени, јер је то право”, објаснио је он

Истакао је да је суштина да Албанци очекују да неко притисне Сбрију, И да она каже “потписаћемо то”.

“Очекујем у будућности притисак, не мислим да ће то да ради Лајчак, радиће то неке велике државе, које ће говорити ''ако прихватите то, ми ћемо да вас потапшемо по глави, ти ћеш бити већи демократа, а, ако не, онда ћеш бити највећи аутократа''. Све сам то прошао много пута, само што данас није довољно да уложите 100 милиона у нечије рушење, морате много више”, рекао је Вучић.

Он је указао да су неки до сада уложили више стотине миллион, одштампали милионе страница о њему, пласирали милионе лажи И није вредело, јер народ разуме емоцију И срце, пожртвованост, посвећеност, марљивост И рад.

“Људи гласају због својих породица И бдуцухности И добро разумеју ко ради у њиховом интересу”, закључио је он.

„Тек ћемо видети да ли ће бити ванредних избора 2022.“

Вучић је изјавио да ће се тек видети да ли ће уз председничке изборе 2022. бити расписани и ванредни парламентарни избори и да ли ће и ко из опозиције да их бојкотује.

Он је одговарајући на питање новинара рекао да је то само најавио као могућност.

"Када нападате власт и питате да ли има снажну опозицију или не, да погледамо јучерасње истраживање или теренско од пре четири дана, које показују да ниједна од тих странка која се буса да су велики противници не би ушли у парламент, а имају више медијског простора", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити чудан парламент без опозиције, Вучић је запитао:

"Како знате да неће бити опозиција? Ја не знам, а ви знате? Ко ће бити опозиција, верујем да ћете у најкраћем могућем периоду моћи да видите, а можда и не буде опозиције, можда сте у праву, можда нисте. Само, питање је како ви то знате?".

Вучић каже да је за њега веома чудно то да имамо неколико веома одговорних партија и да постоје људи и у опозицији који би желели одговорније да се понашају, али да захваљући тајкунској моћи оних који знају да неће бити изабрани вољом народа спречавају све друге жестоком кампањом и притиском.

Нама тако политички само помажу, приметио је.

Изразио је очекивање да ће нови парламент имати огромну улогу да покаже да може да се понаша другачије, тако што неће узимати реч опозиционим посланицима као што је то било некада раније, али и да ће опозициони посланици расправљати аргументима, а не тако што ће узимати мотке и камење.

Треба да покажу да могу да ураде много за добробит Србије, додао је председник.

Вучић каже да када је он био на месту опозиције да је оштро критиковао власт, али да никада није размишљао насиљем да дође на власт, нити заузимао насилно скупштину и тиме се хвалио.

"Напротив, када смо били испред Председништва, молио сам људе да не прескачу ограду", каже Вучић и додаје да се никада није догодило да као опозиција некада нису пријавили неки политички скуп, док данас, каже, не постоји ниједан законит политички скуп који је неко пријавио.

Додаје да ти који организују протесте данас неће да преузму одговрност, надајући се да ће неко други уместо њих да одради прљави посао, пошто знају да их народ неће.

Вучић каже и да је увек знао да призна пораз на изборима и то у другом кругу за само 0,4 или 0,5 одсто гласова и да је већ у пола десет увече цеститао својим политичким противницима.

"Морате да имате ту врсту џентлментског приступа и да раузмете шта је политичка утакмица у којој можете и да победите и да изгубите", казао је Вучић..

Додаје да је за разлику од тога изложен сваки дан најбруталнијој кампањи у којој се напада читава његова породица преко њихових деугара, тајкуна и медија, као и да га нападају што се граде аутопутеви, пруге, фонтана у Београду, Храм Светог Саве, Београд на води и друго.

Додао је да, када је он био опозиција, није било опозиционих медија који су 24 сата радили против власти, али је досло до промена јер је то желео народ, док сада опозиција нема ниједне паментне идеје, већ само бесмислене нападе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести