Вучић стигао у Тирану, Тачи и Рама провоцирају, Курти протестује

ТИРАНА: Председник Србије Александар Вучић допутовао је вечерас око 21.00 сати у Тирану, у атмосфери напетости, коју је изазвала изјава косовског председника Хашима Тачија да је са албанским премијером Едијем Рамом, иначе домаћином сутрашњег регионалног састанка, разговарао о уједињењу албанског фактора, потпуном отварању границе између Албаније и тзв. Косова и припајању Прешевске долине.
vucic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Рама није давао изјаве о том разговору, али није ни демантовао, иако ће сутра бити домаћин регионалним лидерима на састанку Процеса Брдо Бриони, замишљеног управо као платформа за смањење тензија и већу сарадњу у региону.

Председника Вучића у Тирани су "дочекали" и протести припадника Самоопредељења Аљбина Кутрија из Приштине, са којег је, уз заставе тзв. ОВК, поручено да су и Вучић и српски лидер из БиХ Милорад Додик - непожељни.

Вучић је уочи доласка, а на вест о демонстрацијама, рекао да га протести не занимају и да је "на демонстрације навикао". 
На Теме разговора Раме и Тачија у међувремену је реаговао шеф српске дипломатије Ивица Дачић, упозорењем да не види о чему сада председник Александар Вучић уопште има да прича са Федериком Могерини, са којом се, иначе, састаје вечерас у 22.00 сати, или, каже Дачић, са другим светским званицницима "док се сви праве глувонеми пред оваквим отвореним претњама великоалбанског фактора? ".

Дачић истовремено указује да се на овакве идеје о промени границе не реагује, чак ћуте и они који се непрестано позивају на "свети принцип" непроменљивости граница.

Председник је, иначе, раније данас о састанку са Могерини, која посредује у дијалогу Београда и Приштине, рекао да очекује да ће поново добити подршку за наставак дијалога и да ће добити исту поруку као и у Берлину.

Он је нагласио да се потписани споразуми не смеју кршити:
"Не можете то да радите, и то мора да буде јасан став Европе. Када то буде јасан став Европе, онда ће Приштина морати то да поштује. То није питање њихове тврдоглавости, већ снаге и јасноће става Европе", рекао је председник Вучић и додао:
"Нико не може да ме убеди у другације".

Могерини је вечерас у Тирани већ изјавила да тренутно не види услове за наставак дијалога Београда и Приштине.  
Она каже да је предуслов за то повлачење или суспензија тарифа и да одговорност сада лежи у рукама Приштине. 

"Убеђена сам да, ако би се тарифе повуке вечерас, сутра ујутру бих сазвала нову рунду дијалога. То би било тешко и болно, као и обично, али можда и продуктивно. Међутим, у одсуству погодне атмосфере, ја не видим песрпективу наставка дијалога. Сада одговорност лежи у рукама оних који одлучују на Косову", пручила је Могерини.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести