Вучић: Шумадија осветлала образ, градити пријатељство са савезницима

Председник Александар Вучић поручио је данас у Прањанима, да су грађани тог дела земље 1944. године осветлали образ Србији, а да је наша будућност да и сада са западним савезницима градимо односе пријатељства.
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u Pranjanima Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије, Александар Вучић у Прањанима Фото: Танјуг/видео

"Пре само годину дана разговарали смо овде са грађанима и људи су по први пут чули и неку лепу реч о себи, још од 1945. године. Чули су истину, шта се догађало 1944. године. Бескрајно сам захвалан Прањанима, Милановцу, Чачку, Љигу, Шумадији, што су 1944. године осветлали образ Србији", рекао је Вучић.

Он је истакао значај операције Халијард, јер су Немци, пре свега у Румунији, савезничкој авијацији наносили огромне губитке, па је за савезнике Шумадија била једно од места где су погођени морали да се спасавају и постала је уточиште за више од 500 авијатичара америчких, британских, канадских.

"Тада су наши људи показали сву храброст", нагласио је председник Србије.

Вучић је истакао да су Срби тада постали браћа по оружју са Американцима, Енглезима, Канађанима.

"Свако ће наћи своје разлоге зашто су се током 90-их, посебно 1999. године, те ствари промениле, али наша будућност је и да сада са западним савезницима градимо односе пријатељства", поручио је Вучић.

Истакао је да смо у 20. веку имали вероватно као земља највећи број ратова и да је српски народ пропорционално својој величини изгубио навијше људи, од Првог и Другог балканског рата, у Првом и Другом светском рату, као и ратовима деведесетих закључно са 1999. годинином.

Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Нико није толико људи изгубио као ми и да није било тог губитка данас бисмо били као једна Холандија по броју становника.

Вучић напомиње да смо, ипак, са поносом чували своју отаџбину желећи да будемо свој на своме, трудећи се да чојством, јунаштвом и витештвом осветламо српски образ.

Захвалио је људима који су се борили за наш народ, напоменувши да смо, ипак, кроз историју увек налазили довољно разлога и начина да се делимо између себе и да не признајемо једни друге, и међусобрно говоримо једни о другима све најгоре.

Фото: Обележавање 76. годишњице Мисије Халијард Фото: Танјуг/Андрија Вукелић

Председник Србије се нада да је прошло то време и да Срби никада више неће једни о другима говорити лоше, као и да је дошло време нашег јединства.

Додаје да то не значи једноумље и да свако у Србији може да изнесе другачији политички и било који други став, али се нада да ћемо као народ бити јединствени и сложни по питању интереса Србије и српског народа и око виталних интереса земље и народа.

Вучић каже да је дошло време да престанемо као народ причамо о поделама на партизане и равногорце већ само да причамо о српском народу и Срибји и да ценимо јуанчка дела свих који су се борили против фажизма.

То је једини пут за напредак наше земље, поручио је Вучић.

Напоменуо је да су нам за даљи напредак потребни пријатељи и мир и поручио: Заједно смо јачи.

Каже да треба да чувамо мир, али и да имамо више деце, јер Србјиа неће имати будућности ако не будемо имали више деце и ако се људима не буде обезбедио бољи живот.

Једна монахиња манастира Пресвете Богородице у Прањанима поклонила је преседнику Вучићу плетену корпу са иконама.

Она је, пре него што је дошла у Прањане, била у Грачаници, па је са председником поразговарала и о проблемима са којма се суочавају Срби на КиМ, поготово деца јужно од Ибра.

Прањани подсећају да заједно можемо постићи велике ствари

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри поручио је током церемоније обележавања 76. годишњице Мисије Халијард, у којој је спашено преко 500 америчких пилота, да нас Прањани подсећају да заједно можемо постићи велике ствари.

Према његовим речима, данас обележавамо важну акцију спашавања пилота, а вест да су јуче животе изгубила два српска пилота, подсећа нас колико је тај посао опасан.

Годфри је истакао да има част да буде први амбасадор САД који присуствује церемонији обележавања у новоизграђеном Меморијалном комплексу на Галовића пољу.

Фото: Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри Фото: Танјуг/видео

"Данас се сећамо невероватне храбрости које су грађани Србије показали пре 76. Година. Да би то извели, српски сељаци заједно са америчким војницима преузели су велики ризик да изведу највећу акцију спашавања, а дуго се о томе ћутало и мало се знало", казао је Годфри.

Додао је да су Влада Србије и председник Александар Вучић дали све од себе да се о Мисији Халијард више говори и захвалио им што је изгарђен Меморијални комплекс, као и писта у част Мисије Халијард.

"Овај пројекат достојно обелажава храброст људи, сведочи о обичним људима Шумадије који су ставили свој живот на коцку, а захваљујући њима многи пилоти који су спашени су се и вратили да се поново боре", казао је Годфри.

Како каже, током 140 година билатералних односа Србије и САД, два народа дели исту визију будућности.

Годфри подсећа да смо почетком месеца били сведоци заједничког рада на решавању једног од највећих задатака, односно склапања споразума у Вашингтону и наводећи да признају да за Србију то није било лако, као и да ће спровођење бити тешко, амбасадор каже да тај пример лидерске храбрости може да буде пример свима у региону.

"Чека нас много изазова. Да бисмо их остварили треба се подсетити и колике су жртве поднела наша два народа", казао је Годфри.

Табор:Српски сељаци који су спашавали пилоте истински хероји

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Командант специјалних америчких операција Дејвид Табор казао је данас на обележавању 76. годишњице Мисије Халијард да жртву хиљаде храбрих Срба који су ризиковали своје животе да збрину и спасу америчке пилоте, морамо поштовати и тако што ћемо се заједно борити за вредности за које су се борили и они заједно са америчким војницима.

Командант Табор је у Прањанима навео да када размишља о Мисији Халијард размишља о хиљаде одличних мушкараца и жена, српских сељака и истакао да су они истински хероји.

"Ти храбри војници су ризиковали све - сигурност, своје домове, породице, животе и учинили могућим да амерички пилоти буду спашени и да се врате својим домовима и породицама", казао је Табор.

Фото: Командант специјалних америчких операција Дејвид Табор Фото: Танјуг/видео

Према његовим речима, то су урадили зато што су делили исте вредности и борили се против нацизма.

"Иако смо били одвојени и језиком, културолошки, географски, делили смо иста уверења, а то су слобода, независност", истакао је.

Табор каже да САД поштује одлуку Србије о војној неутралности, а да сарадња између наших војски помаже нам да заједно будемо јачи за борбу правих вредности које заједно делимо.

Председник Фондације Халијард Џон Капело навео је да се комплекс у Прањанима где се пре 76 година налазила импровизована писта направљена од камена много променила за само годину дана.

Изнео је задовољство што у новоизграђеном Меморијалном комплексу данас можемо да одамо почаст народу тог краја који је показао храброст, као и српским војницима, и генералу Драгољубу Михаиловићу Дражи који су, према његовим речима, штитили земљу од фашиста и супротставили се фашизму.

Захвалио је председнику Александру Вуцићу и Влади Србије, посебно помињући министарку Зорану Михајловић, на томе што су подржали сећање на храбар народ Србије и америчке пилоте и изградили Меморијални комплекс и писту.

Додик: Халијард-борба нашег народа за слободу и одраз пријате

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Прањанима да је мисија Халијард симбол борбе нашег народа за слободу и одраз пријатељства који наш народ носи у себи као једну од највећих својих вредности.

Додик је на обележавању мисије Халијард у Прањанима изразио задовољство што присуствује тако важној годишњици и захвалио свима који су омогућили да тај догађај буде сачуван од заборава.

"Ваздушни мост личи на све мостове који се граде и то је један од највећих цивилизацијских достигнућа. Овај ваздушни мост је спасио много људи, значило је успоставити нова пријатељства и потврдити нешто што је било веома јасно у то време, а то је да је отаџбинска војска била део савезничких снага у борби против највећег зла", рекао је Додик.

Фото: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик Фото: Танјуг/видео

Додик је истакао да је у то време изградња аеродрома значила велико одрицање и озбиљан путоказ.

"На један чудан начин, овај ваздушни мост спојио је ово место и Бољаре код Добоја, у Републици Српској, одакле су на исти начин спасавани амерички савезнички пилоти", навео је Додик.

Најавио је да ће у наредним годинама и у Добоју бити обележен тај догађај и да ће бити направљен момумент какав је нарправљен у Прањанима.

Захвалио је председнику Вучићу што не пропусти прилику да се све до сада заборављане догађаје "врати".

"Све оно што је Вучић недавно урадио у Вашинготну и ово што ми данас радимо овде, да је један нови пут наше сарадње и пријатељства са нашим савезницима", рекао је Додик.

Срби и Американци морају бити пријатељски народ за сва времена

Радољуб Јанковић, мештанин села Прањани где је пре 76. година, изведена Мисија Халијард, а који је у то време имао 14 година, поклонио је данас приликом обележавања годишњице највеће акције спашавања савезничких пилота, домаћу ракију председнику Србије Александру Вучићу и председнику САД Доналду Трампу.

Боцу за председника Трампа, Јанковић је предао америчком амбасадору Ентонију Годфрију и поручио председнику Трампу да српски и амерички народ морају бити пријатељски народи за сва времена.

Такође, Јанковић је председнику Вучићу захвалио у име свих Прањанаца на изграђеном Меморијалном комплексу и писти на Галовића пољу и додао да су потомци храбрих спасилаца америчких војника одлучили да му у знак захвалности поклоне једну парцелу у Прањанима, како би долазио чешће.

Фото: Радољуб Јанковић сведочио о спасавању америчких пилота Фото: Танјуг/Андрија Вукелић

Присећајући се догађаја од пре 76 година, Радољуб Јанковић је казао да још увек чује звук авиона у ваздуху и види америчке авионе.

"Добро памтим све те догађаје којима се и свет дивио. Мислим да је то велика част за Прањанце, Србију“, испричао је Јанковић присећајући се да је у кући његовог оца било смештено 10 америчких и два енглеска пилота.

Иако нису знали језик, како прича Јанковић, брзо су се спријатељи и наставили живот заједно.

"Прешли су у наше кревете, а ја и мој брат од стрица прешли смо у салаш, тако је имало места за све нас", прича и присећа се да су једне ноћи у цик зоре чули дреку, а када су изашли из кће затекли су америчког пилота "на врх врбе" закаченог падобраном.

Такође, Јанковић се сећа и америчког пилота, црнца, који се како је испричао први спријатељио са дечацима и свакодневно се са њима играо.

"Има пуно догађаја којих се сећам, али то се не може описати ни у једној књизи", казао је Јанковић.

Прањанци поклонили председнику Вучићу парцелу земље

Мештани Прањана одлучили су да председнику Србије Александру Вучићу поклоне парцелу земље у том месту због његових заслуга за тај крај.

То је саопштио један од мештана Прањана, који је лично сведочио акцији спасавања америчких војника, Родољуб Јанковић, у свом обраћању присутнима на данашњој свечаности.

Он се посебно захвалио председнику Вучићу за све што је учинио за овај крај, рекавши да је помогао село.

„Мештани су одлучили да председнику Вучићу поклоне једну парцелу прањанске земље, разорене рововима и заливене гнојем и крвљу сељака Равногораца”, казао је Јанковић и додао да су Прањанци, захваљујући председнику „добили крила, понос и част“.

Вучићу је поклонио и флашу ракије, коју је уручио и амбасадору САД, са молбом да је преда америчком председнику Доналду Трампу.

Јанковић је казао да су таквом ракијом лечили, храбрили америчке војнике, а поклон председнику САД је његова порука да амерички и српски народ морају бити пријатељи.

Михајловић: За Меморијални комплекс у Прањанима 70 мил. динара

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ:Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, изјавила је данас да је захваљујући иницијативи председника Александра Вучића, и уз огромно залагање тог министарства, за само месец дана изграђен меморијални комплекс какав српски и амерички народ и заслужују.

Михајловић је истакла да вредност целог комплекса, који обухвата меморијални центар у облику авиона Ц-47 којим је вршена евакуација америчких војника и писту, износи 70 милиона динара.

Она је данас са председником Александром Вучићем присуствовала обележавању 76. годишњице Операције „Халијард“ у Прањанима код Горњег Милановца.

Фото: Зорана Михајловић и Радољуб Јанковић Фото:Тanjug / MGSI,Zoran Petrović

"На иницијативу председника Вучића, тај новац је обезбеђен из државног буџета и уплаћен „Халијард фондацији“. Велику подршку пружили су и градови Чачак и Горњи Милановац, као и неколико јавних предузећа - „Аеродроми Србије“, ЕПС, „Скијалишта Србије“ и „Телеком Србија“. Српски народ заслужује да има меморијални центар као подсетник на храброст и чојство које су показали 1944. спасавајући савезничке војнике. Овај комплекс остављамо као заоставштину младим генерацијама, да заувек памте подвиге српских жена и мушкараца у борби против зла", рекла је она.

Потпредседница Владе додала је да би сви требало да будемо поносни на храброст наших народа и радосни због пријатељства које је српски народ у ратним годинама изградио са америчким.

"Србија и САД ову пожртвованост и пријателЈство никада нису заборавили. Уверена сам да ће наши односи у будућности бити још бољи, чему доприноси одговорна политика председника Александра Вучића и српске владе. Нека Галовића поље буде симбол темеља наших будућих односа и сарадње", поручила је Михајловић, а наводи се у саопштењу.

У склопу комплекса на простору од 17 хектара изграђен је меморијални центар у облику авиона Ц-47 на површини од 2.500 м2, писта са природном подлогом дужине 600 м, хелиодром и паркинг за авионе и аутобусе.

Реализација пројекта подразумевала је све активности - од решавања питања земљишта, израде пројектно-техничке документације, до изградње комплекса.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести