Вучић: Сутра још тежа ситуација, Приштина подноси захтев СЕ

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Бриселу, након вечере шефа дипломатије ЕУ Жосепа Бореља за лидере Западног Балкана, да је ситуација сложена и комплексна, али да ћемо успети да „наш брод сигурно уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије“.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Сутра ће ситуација бити још тежа, казао је он и пренео, у изјави новинарима, да је Доника Гервала-Шварц на вечери потврдила да ће сутра поднети захтев за чланство Косова у Савет Европе.

„Ја сам рекао да је то кршење свих, не само принципа међународног јавног права, већ и норми из појединих споразума од резолуције Савета безбедности УН 1244 до Вашингтонског споразума. Постало је бесмислено да говоримо да им више од 3.210 дана не пада на памет, не да примене, већ и да разговарају о ЗСО“, казао је он.

Вучић је рекао да они неће одустати од тога, јер тврде да су независна држава, позивајући се на одлуку Међународног суда правде из 2010. године.

Уверен је да ће наставити с тим иницијативама, што доноси додатне турбуленције.

„Мисле да украјинску ситуацију користе, оптужујући Србију за продужену руку Русије. Мисле да могу да искористе против Србије ситуацију и добију више него на шта су рацуцнали раније, представљајући себе као великог борца против руског тоталитаризма и наводног фашизма“, рекао је он.

Вучић је најавио да ће у наредних 36 сати заказати седницу Савета за националну безебдност.

„Почећемо политички да реагујемо. Ако неко мисли да може да нас уцењује и притисцима сломи Србију неће ићи тако лако“, поручио је он.

Вучић је казао да је његов утисак да се апсолутно треба посветити даљем напретку и раду у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.

Пренео је да је током вечере имао искрено разумевање по различитим питањима пре свега представника Северне Македоније и Албаније, јер се Србија налази у различитим околностима.

На вечери, додао је, било је конкретног разговора, а он је, како је пренео, говорио о позицији Србије.

Истакао је да ће јун бити занимљив, јер се очекује велики самит који ће Французи организовати 23. јуна.

„Биће веома занимљиво и око одлука које ће бити донете. Како да објасните да немате позитивну одлуку за њих ( Северну Македонију), а има за неке о којима се до јуче није рамишљало. Није једноставна ситуација и морамо да доносимо рационалне одлуке“, указао је он.

Рекао је да данас када говорите прагматично, нормално и разумно не можете да добијете аплаузе, јер је све у савременом свету постала апсолутна хистерија, а ако се не прикљчите онда штрчите.

„Наш брод, наша земља није велика, сигурно ћемо успети да уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије“, закључио је он.

„Једини принцип који важи у свету је да нема принципа“

Немамо много тога у нашим рукама, осим што ћемо да се боримо на међународној сцени за даље повлачење признања тзв. Косова, за озбиљан и одговоран приступ Србије, поручио је вечерас из Брисела председник Србије Александар Вучић поводом потврде да ће сутра Приштина поднети захтев за пријем у Савет Европе.

На питање новинара да ли је наша позиција отежана, те да ли му је неко из ЕУ рекао да ће Украјина можда добити статус кандидата по принципу кипарског модела, док у случају Сбрије то “нису дозвољавали ни да се помене”, Вучић је рекао да Србија Украјини жели све најбоље, да ли се данас у свету јасно види да једини принцип који важи, јесте да – нема принципа.

Подсетио је да је Србија још пре 72 дана усвојила закључке Савета за националну безбедност, и једина је земља која се 72 дана у потпуности држи те политике. Код нас одлуке нешто значе, казао је Вучић.

“Украјини желимо све најбоље, то су нам пријатељи, а принципи… Где год да погледате, на коју год страну света, јасно схватите да постоји само један принцип – да нема принципа. Само се Србија држи принципа”, рекао је Вучић.

Како каже, кад го пита о територијалном интегритету Србије, када се већ говори о територијалном интегритету Украјине, наиђе на зид и одговор да су сада друга времена, а када се каже да и Путин спомиње геноцид у Донбасу, следи одговор “немој да помињеш Путина”.

“Бесмислено је причати о принципима. Морамо у Србији да разумемо да је важно да се држимо морала у доношењу одлука, али да мислимо да ћемо због тога да победимо – не. До сада се показало да гола сила и кршење принципа имају предност у односу на поштовање права и норми међународног јавног права”, рекао је Вучић.

Поновљен позив Србији да се усклади са спољном политиком ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да су сви европски званичници са којима је разговарао данас у Бриселу поновили позив Србији да се усклади са политиком ЕУ у вези Русије и украјинског рата и додао да је позиција наше земље јако тешка и сложена.

"Ако желите да имате некога ко ће на сваки захтев само да клима главом, није проблем. Међутим, Србија је поставила своју политику, али ако дође у ситуацију да не може да преживи, не треба нико да брине, донећемо одлуку да Србија може и мора да живи. Али, док год могу да се борим за виталне националне интересе Србије, то ћу наставити да радим", казао је Вучић одговарајући на питања српских новинара у Бриселу где је данас присуствовао неформалној вечери коју је за лидере са Западног Балкана организовао шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Председник каже да нема никакав лични проблем или лични страх и додаје да је политички ветреран који је прошао кроз много тога тешког.

"Моје је да урадим све што могу за своју земљу, за Србију коју волим највише на свету. Све људе овде поштујем, хвала им на свему, али не љутите се, брига ме за све ово овде, мене интересује моја земља, мој народ, грађани наше земље", истиче Вучић.

Наводи и да је позиција Србије јако тешка и сложена и истиче да можемо да се надамо да својом озбиљношћу и одговорношћу можемо да наставимо да привлачимо инвеститоре, да можемо да решавамо отвореним разговором са европским партнерима све проблеме са којима се суочавамо, да можемо да инсистирамо на разумевању за позицију Србије.

Како каже, због позиције имаћемо велике последице и наводи да је један од проблема који има наш народ тај што се тешко навикавамо на промене.

"Ми не мислимо да је могуће да на зиму буде велика криза, а ја вас питам како ћете да прехраните свет када имате 25 одсто мање жита него што је потребно. Неко ће да остане гладан, да ли ће то да буду људи у Африци, онда ћете опет да имате миграције људи из подсахарског дела, како год окренете суочаваћемо се са безброј проблема", додао је.

Када је реч о нафти, како је навео, у Србији у марту и априлу је било увезено 60 одсто руске нафте, преко Хрвата што је, примећује, одлично функционисало.

"Проблем је у томе што не знамо какве ће санкције да уведу, шта ће да уведу у шестом, пакету, па у седмом који ће доћи после шестог, па у осмом... Питам вас како ћемо ми то да урадимо. Питам вас одакле ћемо нафту да увозимо. Ок, довозићемо танкерима, али ко ће да плати осигурање, а онда ће људи да кажу зашто је поскупела нафта. Ми смо се већ одрекли 15 одсто удела Србије у акцизи, 27 милиона евра месечно. Тешко нам је да то вратимо, а шта да радимо за гас за који смо 100 одсто зависни од Русије и није само проблем за домаћинства, већ и за индустрију која нас држи у животу", јавно је запитао председник.

Додаје да је безброј проблема са којима се суочавамо и о којима на дневном нивоу морамо да водимо бригу и да водимо рачуна.

Из тог разлога, како каже, волео би да добро сви разумемо нашу позицију која није лака.

"Задовољан сам данашњим разговорима, али не терајте ме да причам колико нисам срећан због целокупне ситуације. Наша позиција је тешка, компликована, а ја да вам прицам бајке да ће сутра бити све лепо... Нисам од тих типова и за то морате да нађете неке друге", поручио је председник.

„За Србију ЕУ стратешки циљ, остало питајте ЕУ“

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је за Србију убрзање европског пута стратешки циљ, а да не мозе да говори у име ЕУ о њиховом расположењу.

"Посао Србије је да спроводи реформе, да ради на стварању независног правосуђа, даљој демократизацији, медијским слободама и многим другим стварима које мора да уради, а сто се ЕУ тице то морате да питате њих", рекао је Вуцић новинарима у Бриселу одговарајући на питање да ли постоји расположење у ЕУ за убрзање европског пута Србије или је то стратешки циљ земље.

Вучић је навео и да очекује да до средине јуна много тога буде разјашњено и до великог самита 23. јуна о Западног Балкану где ће француски председник Макрон преузети велику одговрност на себе.

"Имам одређена размишљања о том питању , али не смем да износим несто а да за то не сносим политицку одговност", напоменуо је Вучих.

Он је указао да Србија нема где друго да иде осим ка Европи, али чувајући своје националне интересе.

Он је подсетио да је Србија 24 месеца за редом била најбрзе растуца економија у Европи, да је у првом кварталу имала 4,3 посто раста, али да сада наступају велики проблеми као и свуда - увезена инфлација..

Вучић је додао да је новац у свету све скупљи, да европска централна банка не подиже референтне каматне стопе, да ће до краја јуна долар бити снажнији од евра, као и да постоји проблем са изласком на тржиште капитала.

Он је рекао да очекује да се изборни рокови ускоро заврше како би сви органи дрзаве били укључени и изразио уверење да ће Србија бити на сигурном путу ако се буде вредно радило.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести