Вучић: Суверенитет смо изгубили 1999, Бриселски споразум купио мир

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић указао је вечерас да је Србија фактички изгубила суверенитет на Косову и Метохији 1999. године, да је највећа грешка Србије било пребацивање разговора о КиМ из УН у ЕУ, а да је Бриселски споразум, какав год да је тај документ, купио мир за последњих 10 година.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Важно је, казао је, да грађани разумеју кроз шта је Србија прошла у претходним деценијама, шта у последњих 10 година, а шта у последњих неколико месеци, по питању Косова и Метохије.

“Ми смо 1999. године фактички изгубили суверенитет на КиМ. Без права на војску, и само у локалним срединама на северу, могли смо да имамо део полиције. Све друго, одавно је изгубљено”, констатовао је Вучић на ТВ Пинк.

Онда је, подсећа уследио погром 2004. године, па проглашење независности 2008. године.

“Пре тога су нас и досовска власт и запад убеђивали - стандарди пре статуса… Ваљда су ти стандарди потврђени паљењем цркава, убиствима и прогоном 17. марта… А, за то су награђени независношћу, када је 85 западних држава и њихових сателита на различите начине признало Косово, док су се наши свађали ко ће да настави да влада, да се патриотизам не сипа у трактор…”, рекао је Вучић.

Затим је, каже, дошла пресуда МСП-а на погрешно питање и једнако лоше - наша одлука да замолимо да се разговори из УН преместе у ЕУ.

То је, каже, у лице рекао и Мирославу Лајчаку и другим представницима ЕУ, да је највећа грешка што је Србија то урадила.

“Онда су уследили 2012-2013. године најтежи преговори. После 1998. и 1999. године, то су били највеће претње и притисци. Али, излазимо некако на крај са Бриселским споразумом, за који знамо да није нешто што Срби желе да виде, али тиме купујете мир. Последних 10 година имамо мир, најбржи раст економије у региону, последње две у целој Европи”, указао је председник Србије.

Наводећи да је Србија у првих 10 месеци ове године остварила већи прилив директних страних инвестиција, него лане, да расту плате и пензије, али не и ниво јавног дуга, истакао је да то све не би било могуће да није било тог периода мира и стабилности, уз опаску да то често не може да објасни “ни у својој фамилији”.

“Имали смо мир и стабилност и могли смо да се концентришемо на добре ствари. Да сачувамо децу за будућност, немамо деце да бацамо”, рекао је Вучић.

Дотакао је и пописа становништва, наводећи да ће подаци бити бољи од првобитно очекиваних, те да ће се показати да земља има око 6,5 људи, а процена је била на око 6,1 милион.

“То значи да је талас миграција био много мањи, да је део људи почео и да се враћа”, рекао је Вучић и додао да је природни прираштај и даље проблем, али да је ове године, за један одсто, рођено више беба, уз мање преминулих.

Бар 20 пута сам спречавао Србе са севера да изађу из институција

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је бар 20 пута спречавао Србе са севера КиМ да изађу из институција, али да су му међународни представници обећали да ће бити одложено питање пререгистрације таблица на годину дана, што се није догодило, као што нису била испуњена и многа друга њихова обећања.

Вучић је рекао гостујући на Хит твиту на Пинку да је крајем јула могло да дође до великог  и незапоамћеног крвопролића на Ким, јер су Албанци хтели да упадну на север,док Срби нису желели да се клоне већ су хтели да се супротставе. Све је било спремно за то, рекао је Вучић додајући да први пут износи те детаље међу којима и како је добио обећање да ће се "постарати за Куртија" да одлука Приштине буде одложена, али да се то није догодило. Каже да је раније пуно пута био скептичан према повлачења Срба из институција, када Приштина није хтела да испуни неку обавезу и малтретирала Србе и газила по Бриселском споразуму и тврдила да не постоји Резолуција СБ УН 1244.

 "Срби су сваки пут желели да напусте институције, сваки пут сам их молио и они би ме сваки пут послушали јер знају да сам са њима заједно и издржао притиске и није било питање да ли ћу бити са њима или странцима, зато су ме поштовали. Бар 20 пута сам их спречавао у томе", каже Вучић. Додао је да је тада када се заоштрила ситуација молио Кфор да уђе на север и разговара са Србима само да не уђу Албанци тамо, јер би им се Срби супротставили, а њихов циљ је и био да то ураде не би после НАТО  интернвенисао против Срба.

 "Испунили су све наше захтеве и одложена је одлука за септембар. Молио сам Србе да помере барикаде до 11 ујутру, иако су били испуњени сви захтеви. Они су били сити већ свега и онда су после 11 сати рекли да ће урадити све јер ја то тражим и да не би никог другог послушали и склонили  барикаде", рекао је Вучић. Додао да није могао да дозволи да Срби са КиМ морају да улазе са визама и да је постигнут добар споразум о слободи кретања уз личне карте и постављање дисклејмера. Каже да је хтео да избегне катастрофу и да су међународни  представници дошли код њега са молбом. "Долазе код мене један амерички и један европски представник и рекли су - то је важно да урадиш, а ми ћемо се постарати после тога да натерамо Куртија да одустане од таблица и одложе то на годину дана, а Срби да склоне барикаде", пренео је Вучић. Каже да није могао Србима са севера КиМ ништа да гарантује је су раније обећавали да ће Срби моћи да изађу на српске изборе, али да им то није било омогућено и да после обећање за таблице није било испоштовано.

Очување мира ако САД пошаљу Кфор и Еулекс уместо полицајаца

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да очувању мира на северу КиМ може да допринесе ако Американци затраже од Кфора и Еулекса да обављају полицијске послове на северу КиМ и упозорио да може доћи до катастрофе ако дођу Албанци на север КиМ.

"Ситуација је сада следећа - ако Американци буду довољно паметни и фер, они ће рећи Кфору и ЕУлексу да обављају полицијске послове на северу. Мислим да то може да допринесе очувању мира, ма колико то трајало. А ако мисле да ће Албанци да дођу да уређују на северу, а на то немају право по Бриселском споразуму нити по вољи народа, плашим се да ће то водити у катастрофу", рекао је Вучић у емисији Хит твит на ТВ Пинк.

На питање који су сад међукораци пошто су Срби изашли из институција док се не формира Заједница српских општина, Вучић је рекао "Нема корака Б".

Он је додао и да су се Американци у овој ситуацији понашали коректније него многи Европљани и да им није потребан сукоб, али да ће САД увек бити на страни "свог чељадета од 14 година"

"Они су га љуљали и љуљали од 2008. године, пре тога правили годинама и они ће да чувају и бране своје чељаде", навео је Вучић.

Председник је, међутим, нагласио да су САД у стању да кажу "када то чељаде помисли да може да удара комшију из чистог мира и прави проблеме" и признају да "није комшија у свему крив".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести