Вучић: Треба нам мир, а било је пуно пропуштених шанси

БЕОГРАД: Нама је потребан мир, а било је много пропуштених шанси за компромис са Албанцима, рекао је данас председник Александар Вучић, те истакао да кривица за то није до Србије.
vucic
Фото: Танјуг (Видео)

Он је тако одговорио на питање да ли је разговарано о промени стратегије дијалога, пошто до сада није било резултата, јер Приштину интересује само статус, и то без уступака.

"Разговарали смо о пропуштеним шансама И о томе шта је било могуће, због чега мислим да ћемо имати далеко лошије И теже решење у будућности, него што је могло да буде пре две или три године", рекао је председник Србије, на конференцији за штампу са шефом европске дипломатије Жосепом Борелом.

Он је рекао да није могао да разуме нападе из различитих ЕУ земаља и других, када је кренуо да говори о могућем решењу, иако је знао да покушај решавања косовског чвора доноси најтежи могући терет.

"Нема никог у нашој земљи и у Европској унији, изузев високе представнице ЕУ, ко није изговорио најгоре речи, гадости, неистине, о мени, Србији, али, и Албанцима. Као да се то није тицало нас и Албанаца. А тиче се само нас Срба и Албанаца, а само Срби и Албанци не смеју да одлучују ни о чему. Сви други су одлучивали и држали нам придике о Пандориној кутији коју би отворили решењем ван онога што су желели”, објаснио је он.

Вучић подсећа да на његово питање зашто су отворили Пандорину кутију признањем Косова 2008, и бомбардовањем Србије 1999, ни дан данас није добио одговор, као што и данас није добио одговор зашто Срби у Црној Гори немају иста права као Албанци у Северној Македонији.

“Могу да питам пет милиона пута и увек ће бити зид ћутања. Стварног одговора нема и нико не може да га измисли и нађе. Морамо да се научимо на то, да себе научимо на то да нас доживљају као губитнике И да морамо да платимо високу цену за дешавања 1990-тих да би могли да будемо део цивилизованог света. То шта ћемо прихватити је наша ствар. У нашем је интересу да водимо разговор, да постигнемо компромисно решење“, истакао је он.

Рекао је да му не пада на памет да одустане, да не тражи или не учествује, односно да се не бори за разговоре и компромисно решење.

Подсетио је да је Србија имала много мртвих 1990-тих, 1940-тих, у Првом светском рату и почетком прошлог века, и да је време да наша деца одрастају, раде, граде овде, и да чувамо мир.

„То је суштина свега“, подвукао је он.

Казао је да мали број зна да су у Београду највеће демонстрације одржане, не 2011, или 19. априла, већ 1908. када је Аустро-угарска извршила анексију БИХ.

"Тада се чуло ''дајте нам пушке'', и било је 200.000 људи. Али, неки паметан човек рекао је да не треба рат, а то је био Стојан Новаковић и избегли смо тада рат. Али нисмо избегли ниједан касније. Скупу цену плаћамо за то и зато нас је данас тако мало, празна нам је територија, и људи одлазе. Време да им понудимо другачију перспективу“, поручио је Вучић.

Изразио је захвалност Борелу на речима охрабрења за жељу да сачувамо мир.

Такође се осврнуо и на јучерашњи извештај Европске комисије која је констатовала да је снажан раст Србије "погурао" економију читавог региона.

“Наш раст је већи од оног у извештају Европске комисије. Нису имали још податке од децембра, а тада нам је раст износио 6,7 одсто. То не може без мира И стабилности”; објаснио је он.

Подсетио је да је Србија по платама престигла БиХ, стигла Црну Гору и да ће претећи све, али је то, каже, захваљујући раду и додајући да је за то потребан мир и сигурност, а не мртвачки сандуци.

„Али то не значи да ћемо да дозволимо понижење нашег народа“, закључио је Вучић.

Јавни дуг 48,5 одсто БДП, у свему бољи од прогноза ММФ и СБ

Председник Србије Александар Вучић је рекао да јавни дуг земље на данашњи дан износи невероватних 48,5 одсто БДП -а.

"Много сам срећан, ми смо могли сад обвезнице да узимамо на 20 година, што не памтимо да ли смо икада у историји могли да узимамо по тако каматним стопама нижим од три одсто", рекао је Вучић.

"Желим да обавестим, а то сам рекао и Борелу, да је наша економија убедљиво најбрже растућа економија на Западном Балкану. Постојали су неки у земљи који су говорили како смо ми најспорији, не, убедљиво смо најбржи и раст наше економије ће у 2019. години бити 4,1 одсто, а не 3,8 одсто", нагласио је Вучић и подсетио да је раст у 2018. износио 4,4 одсто.

То је све боље од свих прогноза и ММФ-а и Светске банке, рекао је Вучић и додао да би то задржали да је потребно сачувати мир и стабилност, наставити дијалог са Приштином, затим да се наставе активности на Мини Шенгену, а се ради са ЕУ на отварању целог реигона и јединственом тржисту и отварању граница према Хрватској, Мађарској, Словенији и "шенген земљама" да наши људи виде конкретну корист.

"Наравно да је кључно решење да будемо пуноправна чланица ЕУ", додао је Вучић.

Борел и Вучић о "усклађивању спољне политике" са ЕУ

Шеф европске дипломатије Жосеп Борел изјавио је да је председнику Србије пренео да треба ускладити спољну политику земље са ЕУ, а Александар Вучић је приметио да би Немачка, Француска и Аустрија, које имају 1.000 пута већу размену са Русијом, могле да нам помогну да и ми достигнемо тај ниво сарадње.

Фото: Танјуг (Видео)

Борел је, наиме, на заједничкој прес конференцији, навео да је Вучићу рекао да је потребно да се спољна политика Србије програмски усагласи са спољном политиком ЕУ и да се у том погледу заиста приближи, односно, како се изразио, да Србија и ЕУ говоре "једним гласом".

Председник Србије је питање прокоментарисао директно, те рекао да је Србија на еврпоском путу несумљиво и да то не кријемо пред партнерима из Русије и Кине, али и да ћемо наставити сарадњу са тим земљама.

Вучић је Борелу указао и да Србија нема тако добру сарадњу са Русијом и Кином као Немачка, Француска, Аустрија и друге западне земље, које имају и до 1.000 пута већу трговинску размену са Русијом него ми.

"Те земље треба да нам помогну да и ми то достигнемо, а не да показују забринутост због односа Србије са Русијом и Кином", закључио је Вучић.

Шта је то Кнежевићева мајка учинила да је хапсе?

Председник Александар Вучић изјавио је да је разговарао са једним од лидера Демократског фрона Миланом Кнежевићем, којем је јутрос ухапшена мајка у Црној Гори, те да му је тешко због тога што се догодило, али да, као председник Србије, не може да се меша у унутрашње ствари Црне Горе, поготово јер не зна шта се тачно десило.

"Разговарао сам са Кнежевићем, није имао никакве додатне податке. Ми немамо податке и не можемо да се мешамо. Жао ми је, наравно, али морамо да сачекамо вести", рекао је Вучић новинарима после састанка са Жозепом Борелом, који су за тај случај упитали.

Вучић је истакао да мора да се води рачуна о мешању у унутрашње ствари других земаља.

"Ја сам Србин и не морам да објашњавам колико сам емоционално на страни Срба и колико је био емотиван разговор за Кнежевићем, за обојицу. Али сам председник Србије, не могу да се мешам на директан начин у унтрашње ствари Црне Горе. И не знам шта се догодило на лицу места", рекао је Вучић.

Председник је истакао да ми имамо своје проблеме и да морамо да видимо да ли било какве везе са било ким у Србији има пуштање прислушкиваних разговора, јер је то, каже, катастрофа.

"Да су пустили из Србије прислушкиване разговоре, било чије у Црној Гори, ти ће да одговарају", рекао је Вучић.

Он је поручио да ће Србија увек да буде уз свој народ, да ће помоћи, али да морамо да знамо да постоји друга држава.

"Шта је мајка могла да уради кад су претресали кућу? Да узме кутлачу, варјачу... Надам се да није узела неко оружје, сигуран сам да није. Али, без везе је да стављате лисице жени од 70 година, учитељици, па није убила никога, упали сте јој у кућу. Али, не знам шта се догодило, могу само да кажем да ми је тешко због Кнежевића. Како бисте се ви осећали да вам неко мајку ухапши? Лоше", рекао је Вучић.

То питање шеф ЕУ дипломарије Жозеп Борел није коментарисао, јер, како је рекао, са конкретним случајем није упонзат и нема никакве информације о томе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести