Вучић: Три важна споразума у Скопљу

СКОПЉЕ: Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће сутра у Скопљу бити потписана три споразума између Србије, Северне Македоније и Албаниије.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Како је рекао, један се тиче бржег протока роба и услуга између три земље, други заједничког деловања по питању елементарних непогода и катастрофа, а трећи стварања јединственог тржишта рада, које подразумева укидање радних дозвола.

То, каже, значи да ко ради у Београду, може да ради и у Скопљу и у Тирани, и обрнуто.

"То је страховито важно. Желим да верујем да ћемо после наставити са свим погодностима о којима ћемо сутра детаљније разговарати", рекао је Вучић.

Ко мисли да одлуке могу да се намећу, не чини добро никоме

Онај ко је мислио да одлуке могу да се октроишу или намећу, и да буду усмерене против интереса једног народа, чини се да није добро донео ни једном од народа у БиХ, како год то некоме изгледало, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је у Скопљу, на питање у вези са ситуацијом у БиХ и Републици Српској, а поводом заоштравања ситуације између Сарајева и Бањалуке након одлуке Валентина Инцка о забрани негирања геноцида у Срребреници и да ли је тим поводом данас разговарао са српским чланом Председништва Милорадом Додиком, рекао да данас није разговарао са њим, али јесте синоћ, те поновио да ће са представницима РС разговарати у Београду, 4. августа.

"Нишам се чуо данас са Додиком. Јуче смо разговарали, али ћемо се видети 4. августа, примићемо руководство РС у Београду, пре обележавања годишњице ''Олује'' у Бусијама", рекао је Вучић.

Сутра објављујемо ново име за иницијативу „Мини Шенген“

Александар Вучић најавио је у Скопљу да ће сутра бити обелодањено ново име регионалне иницијативе која је до сада била позната као "Мини Шенген", али да је још важније да ће бити потписана три споразума који ће донети промене на боље у региону.

"За нас је веома вазна посета Скопљу и односи које имамо, како билартерано са Северном Македонијом, тако и односи са Скопљем и Тираном и даље унапређивање у плановима програмима и идејима и развоју иницијативе Мини Шегнген. Сутра ћете чути право име и како ће се у будућности називати та иницијатива", рекао је Вучић новинарима након што је допутовао у дводневну посету Скопљу где ће се састати са Едијем Рамом и Зораном Заевом у оквиру иницијативе Мини Шенген и учестовати сутра на регионалном екномском форуму у оргнизацији привредних комора три земље.

Како је рекао, много је важнија суштина од имена иницијативе, а то су три спораузма - за даље укидање баријера и убрзање добара и услуга три земље, затим други споразум за заједничку превенцију, деловање и помоћ и подршку у природним катастрофама, као и трећи за укирање раднихи дозвола како би се напрарвило слободно тржиште рада на тетиорији три змеље.

Вучић је казао да су већ вођени разговори о томе да се направе електронске персонализоване каритце за грађане из три земље, које би радиле преко мобилне апликције, које би омогућавале разне погодности. То би било, додао је, урађено у договору са копмпанијама, да људи када долазе у Србију, Албанију и Северну Македонију, имају попусте на картама за превоз, у хотелима, ресторанима.

Видећемо колио ће то бити, пет или 10 одсто, додао је председник Србије. "Желимо да направимо брзе траке. Када проширимо прелазе Прешево и Табановце, као и друге прелазе, постојаће брзе траке за пролаз камиона, али и аутомобила, који ће моћи да прођу брже него нека друга возила. Тиме креирамо другачију будућност".
Вучић је поручио да ће то и политички да допринесе даљем учвршћивању мира и ближој сарадњи између народа и допринеће стабилности у будућности за цео регион.

"Идеја је да заједнички направимо планове за зелену агенду, као и да привучемо заједнички што више инвеститора", нагласио је Вучић.

Вучић је навео да је за Србију ова посета веома значајна, с обзиром да 4.144 компаније у нашој земљи послују са Северном Македонијом, а 1.004 компаније које раде са Албанијом.

Видите колики је ту наш интерес, напоменуо је Вучић.

Додаје да смо од 2012. удвострцицили трговинску размену са Албанијом и она је 2020. износила 202 милиона евра, а у првих пет месеци ове године је била 97 или 98 милона евра, тако да расте и биће већа него прошле године.
"Са Северном Македонијом имамо 861 милион евра, дакле веома велика је робна размена и веома је изражен суфицит на нашој страни", рекао је Вучић.

Председник је казао да неће више бити проблема са радном снагом, јер ће све три земље моћи да рачунају на долазак квалификованих радника.

"На јединственом тржишту рада од сутра почињемо заједнички да радимо", истакао је Вучић.

Додао је да ће се радити и на међусобном прихватању академских квалификација - грађевинаца, лекара, стоматолога и других занимања, које ће бити прихваћене у све три земље.

"То ће нас приближавати и снажити додатно наше економије, да обезбедимо бржи раст и повећавамо животни стандард грађана. Ово је велики искорак у будућност", поручио је Вучић.

Вучић је најавио да ће бити направљен и заједнички портал на три језика на коме ће бити представљене културне и историјске вредности, као и информације о свакој земљи.

Председник Србије је нагласио да је та иницијатива велика идеја започета 2019. године која показује да у складу са еворпским вредностима и идејама смо у стању да сами водимо рачуна о својој будућности и да узмемо судбину у своје руке.

Да не чекамо да нам неко лупи чвргу или помази по глави, већ да радимо оно што је најбоље за своје грађане, поручио је Вучић.

Додао је да ће вечерас имати прве састанке и радну вечеру и сутра састанке са привредницима.

Напоменуо је да из Србије долази око 250 привредника, а да смо могли да доведемо и више хилајда приведника због великог интересовања код нас, али да је број смањен због мера против ковида. Вучић је додао да су то све велике компаније.

Важно је да успостављамо Балкан без граница, јер тако можемо да постижемо најбоље резултате, поручио је он.

Слободно тржиште рада почетком 2021.

Александар Вучић рекао је да се операционализација споразума који се односи на слободни проток радне снаге између Србије, Северне Македоније и Албаније очекује крајем ове или почетком наредне године.

"Сутра ће бити потписан радни меморандум, а у року од два месеца радне групе треба да се састану да би се видело да се то са унутрашњим законодавством заврши у најкраћем року да би било оперативно пре краја године или почетком следеће године", рекао је Вучић одговарајући на питање када би могао да буде рок за усвајање дела споразума који би предвиђао слободан проток радне снаге између три земље.

Он је напоменуо да ће се све одвијати путем електронских апликација као што ће бити и персонализована електронска картица.

"То ће све много да значи и грађанима у Скопљу и у Тирани и у Београду", истакао је Вучић.

Он је указао и на то да је сада пет, шест пута више наших грађана отишло у Албанију на море него пре три, четири године и да је веома важно да имају помоћ државе у томе да се лакше снађу.

Очекује и долазак три четири пута више Албанаца и Македонаца у Србију, који ће посећивати градове и скијаске центре, као и да ће сви трошити новац.

"То су добре ствари и добре вести", закључио је Вучић.

Рио Тинто не одлучује да ли ће бити референдума

Александар Вучић рекао је а Рио Тинто још није добио главну експлоатациону дозволу и добиће је тек ако се грађани буду позитивно изјаснили о томе.

Вучић је у Скопљу рекао и да у нашој земљи Рио Тинто не одлучује о томе да ли ће бити организован референдум, као ни било која друга компанија, него ми сами.

"Можда за њих референдум није битан, али за нас јесте и у нашој земљи не одлучује Рио Тинто о томе. Ми њих разумемо, али они не разумеју зашто би се неко бунио", рекао је.

Вучић замољен да прокоментарише наводе компаније Рио Сава Експлорејшн да ће ако референдум буде негативан компанија заузети став и да не постоји правни оквир који каже да ако је референдум негативан дозволе онда не важе.
Када су у питању дозволе, он је рекао да то тек треба видети и да је 11 дозвола дато у време Демократске странке, а две или три су дали, како је рекао, Зорана Михајловић и Саша Антић и можда још неко.

"Главну експлоатациону дозволу нису још добили и неће је добити док се народ није изјаснио. Када се народ буде изјаснио онда ћемо моћи да зузмемо став о том питању. То је веома важо, и важно је да се поштује и реч коју смо дали, али и људи морају да буду упознати са тим шта се добија, а шта губи са тим", указао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће грађани када чују шта ће добити са донети позитивну одлуку, и додао да ће сигурно бити прихваћено и ако одлука буде негативна.

"Онда ће неки други људи морати да објашњавају зашто су остали без толиког новца", напоменуо је.

Вучић је указао да много тога што су медији објављивали и фотографије, како је казао, тобоже из Шпаније о течној руди, није тачно, јер ово није течна руда.

"Све је измишљено и све је политичка пропаганда. Али немамо проблем са тим, ако изгубимо, извините људи", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести