Вучић: У Бриселу без резултата за ЗБ, биће боље у децембру

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас на самиту ЕУ-ЗБ није било никаквих конкретних резултата за Западни Балкан, али да јесте вођена добра дискусија.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је тако одговорио на питање Танјуга да ли је било данас неких конкретнијих одлука за ЗБ и која је главна порука из Брисела која се могла чути за ЗБ, као и да ли је он упутио неку конркетну поруку ЕУ.

"Све што сам рекао овде, рекао сам отворено и јавно у присуству званичника ЕУ. Ако смем да преведем шта је било кључно за нас, ако анализирате конкретне резултате - није било конкретних резултата, али је то била добра дискусија и нећу то потценити. Али, ако ме питате да ли су Северна Македонија и Албанија добиле датум, нису добиле никакав датум за почетак преговора, а БиХ бих није добила статус кандидата", констатовао је Вучић.

Такође, рекао је да су га данас многе земље критиковале због позиције Србије у вези са ратом у Украјини и руске интервенције.

"То је конкретно речено, али политика се не односи увек на конкретне резултате, на крају јесу резултати најважнији, али је јако важно да бисмо дошли до њих да шалушамо једни друге, да водимо продуктивне дискусије и изградимо однос поверења. И са те тачке гледишта, то је био важан састанак и добар знак за будућност", навео је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће у децембру Србија, Албанија и Северна Македонија имати разлога за боље расположење, те најавио да ће ове земље, у оквиру Отвореног Балкана наставити да јачају сарадњу и приближавају се европским стандардима.

Вучић је, на конференцији за штампу, после Самита ЕУ-Западни Балкан, пренео да је подсетио да се последњих четири месеци непрестано писало негативно о Србији у медијима ЕУ.

„Нећу да кријем да сам ја говорио међу последњима и указивао на различита питања. У складу са подацима које сам добио од својих људи објављено је 2.629 чланака у европским медијима о Србији после напада Русије на Украјину, у којима пише да Србија угрожава цео регион, угрожавамо БиХ, Косово. А ништа се није десило" рекао је он.

Моје питање је, додао је Вучић, да ли сте икада видели иједно извињење од било ког од тих медија које су изнели такве лажи у земљама ЕУ?

" Не. Ми не тражимо правду, нисам ни ту да се правдам. Као председник Србије у обавези сам да поштујем Устав, одлуке наших власти и интерес наших грађана“, поручио је он.

Вучић је изразио уверење да ће да ће ипак доћи до решења тешког питања за Северну Македонију и Албанију, али да ће у међувремену те три земље чинити најбоље да повећају сарадњу и виде шта могу да учине за своје грађане.

„Отворени Балкан није била идеја других људи већ наше три земље. Желели смо да почнемо да бринемо сами о себи, учинимо нешто добро за нас, да се бринемо о суседима. Чули смо приче да је то била Орбанова идеја, али нисмо ни разговарали о томе с њим. Онда је неко рекао да је то била Путинова идеја, а нисам никада говорио о томе са Путином. Није нам био потребан нико други, три балканске државе и њени лидери сели су заједно и нашли солуцију за бар неки од њихових проблема. Да ли је то лоше, треба ли то забранити?“, упитао је он.

Захвалио се европским колегама што су показали трпељивост и слушали.

„Знам да је данас велики дан за њих у вези Украјине и Молдавије. Добро је да нисмо скрајнути“, додао је он.

Вучић је истакао да сигурно може много да се учини пре децембра.

„Обећао сам европским колегама да ћемо учинити најбоље да постигнемо европске стандарде у области владавине права, демократизације и медијских слобода до децембра. Уверен сам да ћемо онда имати разлога за боље расположење“, рекао је он.

Вучић је рекао и да су албански и северномакедонски премијери храбро бранили своје земље и националне интересе на данашњем састанку.

Рама: Рат донео енергију АЛБ; Вучић:Донео проблеме СРБ

Рат у Украјини је показао да морамо бити ближи и прихватимо све који желе у наш загрљај, поручио је данас премијер Албаније Еди Рама.

Одговарајући на питање француског новинара да ли је рат у Украјини учинио компликованијом ситуацију на Западном Балкану, јер национализам расте, Рама је одговорио да у Албанији, напротив тај рат је донео више енергије и уверење да је оно што већ раде исправно.

„Учинило нас је уверенијим да је оно што сам говорио раније о теоретској претњи сада реалност. Надам се да ће то и они са којима смо се данас састали увидети“, рекао је Рама.

Он је казао да сада треба прихватити све који желе да буду заједно.

Председник Србије Александар Вучић указао је да је Србији тај рат донео много проблема, али да ће учинити све да се они реше и да се тек по завршетку рата могу сагледати његове последице.

Пошто је француски новинар најавио да неће моћи да саслуша питање које је сам поставио, пошто има укључење, Рама је у шали Вучићу казао:

„Разочарао си ме. Никада не би одговорио неком српском новинару који напушта салу док се одговара, а одговорио си француском“.

Вучић: Заједно смо у овоме, виде нас као представнике ЗБ

Србија, Албанија и Северна Македонија пружају подршку једна другој, сагласни су данас председник Србије Александар Вучић и премијер Албаније Еди Рама, додајући да треба што чешће да говоре једним гласом, и да их препознају као представнике Западног Балкана.

На питање албанске новинарке, упућено председнику Србије, на заједничкој прес конефернцији са премијерима Албаније и Северне Македоније, зашто је ту, када Србија већ преговара са ЕУ, док Скопље и Тирана тек чекају почетак преговора, Вучић је одговорио да смо у овоме заједно, и да жели да искаже подршку суседним земљама.

“Ми смо заједно у овоме. Верујем да ће се и моје колеге сагласаити, иако је данас било мање непријатно искуство за мене, него за њих двојицу, али свакако сам хтео да покажем нашу посвећеност и подршку Албанији и Северној Македонији”, рекао је Вучић.

Додао је да су и њих двојица пружили подршку Србији, били од помоћи у данашњој дискусији на Самиту ЕУ-Западни Балкан, и да то раде добри суседи, што наше земље, каже, јесу.

“Не ради се формалној обавези Србије да подржава Албанију и Северну Македонију по одређеним питањима, али је постало нешто редовоно, што се природно одвија, на шта смо поносни, што подржавмо наше комшије”, рекао је Вучић.

Додао је и да ће се на зиму видете ко ће бити први да подржи Албанију и Северну Македонију, као и да ће Србија увек очекивати подрску суседа, што је, додаје, нормално, поштено,учтиво понашање.

Албански премијер је на то додао да су њих тројица ту зато што ће и ситуација у будућности бити слична.

“Они стално причају о Западном Балкану, све време, а понекад не схватају шта је Западни Балкан, и потебно је да будемо заједно и да покушамо да говоримо једним гласом. Да будемо уједињени и надамо се да ћемо сви бити део овога”, рекао је Рама.

На његове речи, надовезао се председник Србије који је констатовао да је на неким ранијим прес конефернцијама, када би их држали појединачно, било по двоје -троје новинара, док је данас више новинара.

“Многи су хтели да нас чују. Да је свако дошао појединачно, имали бисмо две, три медијске куће из наших земаља. Ово је, са практичне стране, начин да нас виде као представнике Западног Балкана , што дисткујуемо о питањима Западног Балкана данас, а не о другим питањима”, рекао је Вучић.

Рама је додао да су заједно и размишљали да ли да уопште данас дођу у Брисел, јер су, каже, знали шта ће се данас десити, а дошли су, појашњава, да искажу поштовање према лидерима и државама које се налазе у тешкој ситуацији, да им пруже подршку.

“У Еу су тренутно у великој збрци и важно је да говоримо о Западном Балкану на реалан начин”, рекао је Рама.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести