Вучић: У четвртак почињемо кампању Будућност Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у четвртак започети кампању „Будућност Србије“, у оквиру које ће обићи свих 29 округа у Србији како би грађанима представио постигнуте резултате, какви су даљи планови и да чује њихове примедбе.
aleksandar vucic tanjug
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Моја жеља је била, а разговарао сам и с премијерком Аном Брнабић, да обиђемо, то покрећем као председник, свих 29 округа у Србији - 25 у централној Србији, Војводин и Београд, и 4 на Косову и Метохији, рекао је он у интервјуу за Хепи ТВ.

Хоћу да разговарам са свим људима шта смо урадили, да покажемо резултате и поднесемо извештај, али и да кажемо шта ћемо да радимо у будућности, додао је председник Србије.

Како каже, кренуће се од Пчињског округа, где се иначе завршава најтежи деопута кроз Грделичку клисуру, али радићемо и на изградњи јефтиних станова.

Уз сyбвенције државе, верујем да ћемо моћи да понудимо квадрат за 400 евра у Врању, да људи остану да живе, рекао је Вучић.

Како каже, очекује да обиђе више од 100 општина, да чује примедбе људи, шта их тишти, да покажемо колико смо школа, вртића, болница отворили или обновили, а у каквом су коатрастрофалном стању били.

Такође је најавио да ускоро креће изградња аутопута према Мердару и Приштини, и то је стратешки пут за нашу Топлицу.

Наш слоган је „Будућност Србије“. Сматрамо да смо променили изглед земље. Ствари нису идеалне, никада неће ни бити, али смо много тога добро учинили, а можемо и хоћемо још напорније да радимо, рекао је председник.

Прича о будућности се, додаје, односи на нове фабрике, изградњу станова за снаге безбедности, а касније и за део просвете, младе брачне парове...

Што се економског развоја тиче, мислим да с тим немамо проблема. Проблем је стабилност у региону с оваквим светским околностима. За нас та позиција није нимао лака, нарочито када имамо нерешене односе с Приштином, казао је Вучић.

На констатацију да су неки предлагали да уведемо контрамере Приштини, пошто је она увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, узвратио је питањем - шта би Србија тиме добила.

Шта би био резултат осим све веће нервозе? Шта бисмо добили, осим што бисмо показали колико смо јаки и некоме наудили? Шта би Србија имала од тога? Ови људи? Можда мање посла, мање радних места, упитао је председник.

У том контексту, подсетио је на напад на њега пре неколико година у Сребреници и упитао да ли је требало да одлучи да прекинемо дипломатске односе с БиХ док не истраже које је покушао да га линчује, што БиХ неће да уради.

Како је рекао, није важан он, већ је важно да имамо мир с Бошњацима и пристојне односе.

То је суштина. Када водите државу, морате да показујете трпељивст и стрпљење веће него када сте „обичан човек“, јер сваки ваш потез може да нанесе штету земљи, а то не можете да дозволите, рекао је Вучић.

Симбол политике опозиције - вешала, моје - будућност Србије

Председник Србије је изјавио да су вешала симбол политике опозиције односно спречавање напретка Србије, док су симбол политике коју он води будућност наше земље, нове фабрике и школе, као и станови за младе људе.

Вучић каже да се није уплашио вешала и да се ту не ради о томе већ о томе да пристојни људи не би смели то да раде - да носе вешала на протестима.

Жао ми је што је један од тројице младића малолетник, пошто је и трећи пронађен. Ззао ми је, али сам уверен сам да ће он поправити свој став у будућности, о својој земљи и боље разумети колико су неке ствари недопустиве, казао је Вучић.

Како је рекао да би волео да млади то разумеју кроз образовање и школовање, а не кроз казне и додао да не би волео да неко то што каже схвати као притисак да та особа буде пуштена.

Већ да млади кроз образовање надоместе своје недостатке, јер је то најбољи пут за будућност, поручио је председник Србије.

На питање како коментарише то што су се појавиле информације да је та вешала подметнуо неко из СНС, Вучић је рекао да су се страшне ствари догађале у претходна 24 сата од старне лидера Савеза за Србију.

Додаје да не брине што су вешала њему била намењена од стране оних који су уништили Србију у претходном периоду: Ђиласа, Јермића, Обрадовића и других.

Желе да политика постану вешала, јер спречавају напредак Србије. То је симбол њихове политике - фуксе, курве и вешала, а моје политике симбол јесте  будућност Србије, фабрике, школе и станови за младе људе. Али, ви од мене  нећете чути да плачем што говоре о мојој породици и прете ми, поручио је Вучић.

Како је додао да сви знамо да то никада неће моћи да спроведу у дело, али и да сви знамо на чијој је страни народ.

Србија мора да сачува своје националне интересе

Србија мора да сачува своје националне интересе, до сада смо успевали, а надам се да ћемо и убудуће, поручио је председник Србије.

Вучић је истакао да грађани данас зато дају подрску странци коју води и политици коју представља, и та је подршка све снажнија упркос најзесћим нападима са разних страна.


Нема решења за Косово ако га народ не прихвати

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ниједно решење за КиМ неће постојати уколико га већина народа не прихвати, али је додао и да се тренутно не говори ни о каквим решењима, јер нема ни разговора.

То сам рекао стотину пута. Ја нећу да се играм као у Македонији с консултативним референдумима на којима народ каже да је против, а ви у скупштини изгласате то. Мислим да је то добар споразум за њих, поздравио сам га, али начин на који је то изведено, ја то никада не бих урадио, рекао је председник.

Он је додао да када референдум не успе, може само да констатује да референдум није успео и демократски да се то саопшти јавности. 

Да је у Србији постојао било какав референдум, да смо добили 49 одсто, а друга страна 51 одсто, моје је да поднесем оставку и да кажем, референдум у складу са Уставом и законом није успео, грађани су се одлучили за неку другу опцију. То би био епилог зато што морате да поштујете грађане, навео је Вучић.

Како је рекао, народ је носилац врховног суверенитета и не можете да идете против народа. 

Нико неће да се игра са судбином народа и државе, ни на који начин и ја сам захвалан ту и патријару Иринеју на његовом рационалном и озбљином ставу који разуме нашу муку на КИМ, али и муку нашег народа у РС, Хрватској, Црној Гори, казао је Вучић.

Приметио је да је због тога појединима и патријарх био “бот и да треба да виси на Теразијама”.

Он је констатовао да се патријарх Иринеј понаша озбиљно и да није његов посао да се некоме додворава већ да буде одговоран.

Вучић је рекао да поштује и оне који другачије мисле.

Мој посао је да поштујем реч мојих противника, једино не могу да поштујем лопова, али реч противника, мислећих људи, увек ћу да поштујем, рекао је Вучић.

Говорећи о пристицима светских сила у вези с питањем Косова и Метохије, Вучић је рекао да не може да каже да њега неко позива и да покушава да наређује, јер, како истиче, они знају да са њим не могу тако да разговарају.

Знају да није Србија слаба као 2008. или 2010. године. С друге стране не понашамо се бахато, ми поштујемо међународне правне принципе. Ми разумемо реалност, суштина је да заштитите своје интересе, да заштитимо наш народ на КиМ, ако нећемо ми то да радимо, ко ће да ради. Албанско руководство је показало да им није стало до Срба, показали су да они желе да Срби напусте КИМ, рекао је Вучић.

Каже и да је уверене да ћемо с тим имати још много проблема, али да је управо зато важно да ми једни друге поштујемо, ма како да нам се ставови разликују.


Он је у емисији “Ћирилица” на Хепи тв рекао да су спољни притисци имају врло велики утицај на нашу земљу и да није лако издржати.

Вучић је објаснио да са једне стране споља желе слабију Србију, да је натерају на решење за Косово које не би било компромисно, други желе да не дође до ресења, а трећи да Балкан буде полигон сукоба.

Нама ниједна опција не одговара. Ми морамо својом будућношћу и решењима да се бавимо, истакао је Вучић.

Говорећи о косовском “чвору”, он је навео да се не можемо правити да се ништа није догодило, јер је Косово прогласило независност 2008. године.

Они су решили. Косово је прогласило независност, немојте да с е правимо да се ниста није догодило. То дефакто постоји на терену, рекао је Вучић додајући да су се власти после 2000 понашали неозбиљно и неодговорно.

Док су се они свађали између себе отишла је Црна Гора, а Косово прогласило независност, истакао је Вучић и ддоао да је народ то научио.

Људи у Србији одлицно разумнеју све. Народ не можете  више да преварите. Знају колико смо били слаби 2008, рекао је Вучић додајући да је један лидер тада отишао у Румунију, а други издао два саопштења.

Како каже, не може никога да оптужује да је организовао паљење америчке амбасаде, ни Костуницу ни било кога другог, јер није неодговоран.

Додаје да је те вечери он осуђивао паљење амбасаде, да је позивао да се то не чини и да му не пада на памет да се правда.

Оно што су људи препознали да нам је тако растурена Србија донела много лошег, нисмо могли да заштитимо националне интересе, што се, како је навео, одразило и у економској и у политичкој сфери.

Крајем априла одлука о великој инвестицији

Председник Србије је изјавио да се добро одвијају преговори с једном великом страном компанијом која би могла да има највећу инвестицију у Србији и да одлуку о томе очекује крајем априла.

Вучић је рекао да је добио извештај о томе и да смо тренутно број један у преговорима у односу на друге две земље, чланице ЕУ, из централне и источне Европе.

Председник је гостујући на Хепију рекао да би велика фабрка могла да буде изграђен у једном од два града - у Поморављу и Шумадији.

То би била велика инвестиција и крајем априла очекујем одлуку, навео је Вучић и нагласио да би та инвестиција била значајна за целу Србију пошто би та компанија извозила у из фабрике у Србији годишње око 4,5 милијарде евра.

Додао је да су ту за нас огромни бројеви и да бисмо направили велики посао ако бисмо успели да доведемо тог инвеститора у нашу земљу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести