Вучић: У Црној Гори се политика меша у унутрашње уређење цркве

БЕОГРАД: Председник Србије Александа Вучић пренео је данас да држава Србија потпуно разуме став Српске православне цркве по питању дешавања у Црној Гори, али да мора да буде нешто обазривиија, јер, поручио је, не желимо Црној Гори да радимо оно што су они нама чинили.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је приметио да неки у црногорском руководству, када се обраћају иностраној јавности са притужбама да се Србија меша у унутрашње ствари, заборављају да су се сами на најбруталнији начин умешали не само у унутрашње ствари Србије, већ су срушили њен територијални интегритет и међународно право, тако што су признали Косово.

Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима.

Вучић је истакао да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари, и чак оснива и нову цркву.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић
Патријарх: Ђукановић чини оно што нису ни комунисти,ни Осман

Патријарх Иринеј је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа и апеловао на њега да промисли шта чини.

Он је казао да ми признајемо људе који се декларишу и као Црногорци и додао да већина од њих кажу: Ја сам Србин, а потом Црногорац.

Додаје да се, међутим, сада ствара једно мишљење и једна нова нација црногорска, која треба да истисне потпуно све што се зове српско.

"У овој политици, има ту доста људи из цркве, који кумују овом стању. Надам се да ће многи који су били за ту идеју црногрске цркве и црногорске нације да увиде ситуацију и куда сада иде и да ће вероватно променити своје мишљење", рекао је патријарх.

Патријарх је рекао да су чак и за време Отоманске империје и за време комунизма власти имале много више респекта према СПЦ, "у односу на ове данашње".

"Циљ је да се примени метод који су некада усташе примениле у Хрватској да се протера спрски народ, знамо на који начин трећину једном, другу трећину другом, а трећу трећем, и да се тамо уништи и онемогући СПЦ. То се исто нажалост дешава и данас. Питам себе и све друге да ли председник Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање више он створио у Црној Гори", поручио је патријарх.

Апелујем и позивам Ђукановића да размисли о томе шта чини, истакао је Иринеј.

Патријарх је, такође, замолио, председника Србије Вучића да заштити српски народ у ЦГ који тамо живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и СПЦ у ЦГ и њене светиње, које су све српске светиње.

Ми поштујемо, истакао је, Црну Гору као државу и ја никада нисам чуо да је неко уперио неку реч против црногорске државе.

"Привхаћено је то, али нажалост није прихваћено и постојање српског народа у ЦГ. Позивам са болом у душсу и апелујем на Ђукановића да размисли о томе шта чини и ради не чини добро ни својој породици ни свом народу нити цркви својој".

Додаје патријарх да је чудно да човек, који није крштен и атеиста је и који припада бившем идеолошком режиму, хоће да створи своју цкрву, што се није десило у историји хришћанства, да то раде само људи који нису хришћани и који не подносе хришћане.

То је догађај који нико никада неће да разуме, додао је он.

Патријарх истиче да су све црквене светиње српске и да су их подизали Немањићи и они који су следили род и културу Немањића.

Не зна, указује, да постоји иједан храм који је подигнут за време откада постоји нова држава Црна Гора и лажни митрополит у Црној Гори.

"Све што постоји, припада СПЦ и ми се морамо борити да то тако и остане. Дакле, стање је врло тешко, мислим да оно што ми заступамо није само став наш, већ и свих православних хршћанских цркава, католичких, протестантски и неких муслиманских заједница. Трагедија је што то не види председник ЦГ, а требало би да види и да учини нешто добро свом народу а не да ствара деобе и свађе које никоме и ништа не добро доносе".

Иринеј додаје да се моли Богу да у Црној Гори завлада мир и слога међу житељима ЦГ и да врате славу и понос ЦГ, пошто је данашње стање, на које ће многи указати, такво како не треба да буде у једној држави.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Не знам с ким је Ђукановић разговарао, неки кумовали...

Иринеј је изјавио да не зна с којим представником српске цркве је председник Црне Горе Мило Ђукановић разговарао о формирању православне цркве у тој земљи, наводећи да је можда реч о људима из Црне Горе или окружења.

"Не знам, вероватно са људима из Црне Горе или људима изван Црне Горе, можда са нашим комшијама, да не помињем којим", рекао је патријарх, упитан на кога је Ђукановић мислио када је рекао да ван очију јавности разговара са представницима МЦП о формирању православне цркве у Црној Гори.

Патријарх Иринеј је рекао да је то стари план и стара намера, која сада оживљава.

Каже да се сада ствара једно мишљење и једна нова нација, црногорска, која треба да истисне потпуно све што се зове српско.

"У овој политици, има ту доста људи из цркве, који кумују овом стању. Надам се да ће многи који су били за ту идеју црногрске цркве и црногорске нације да увиде ситуацију и куда сада иде и да ће вероватно променити своје мишљење", рекао је патријарх.

План да у ЦГ нема СПЦ, нити српског православног народа

Иринеј је, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема СПЦ, нити српског православног народа и апеловао на њега да промисли шта чини.

Патријарх је рекао да су чак и за време Отоманске империје и за време комунизма власти имале много више респекта према СПЦ, "у односу на ове данашње".

"Циљ је да се примени метод који су некада усташе примениле у Хрватској да се протера спрски народ, знамо на који начин трећну једном, другу трећину другом, а трећу трећем, и да се тамо уништи и онемогући СПЦ. То се исто нажалост дешава и данас. Питам себе и све друге да ли председник Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање више он створио у Црној Гори", поручио је патријарх.

Апелујем и позивам Ђукановића да размисли о томе шта чини, истакао је Иринеј.

Патријарх је, такође, замолио, председника Србије Вучића да заштити српски народ у ЦГ који живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и СПЦ у ЦГ и њене светиње, које су све српске светиње.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести