Вучић: У Давосу разговарамо о доласку фабрике у Поморавље

БЕОГРАД: У Поморавље стиже велика фабрика, најавио је председник Србије Александар Вучић истичући да се о њеном доласку у Србију разговара у Давосу. 
vucic davos
Фото: Tanjug

Вучић, који учествује на Светском економомском форуму у Давосу, није желео да открије о ком се инвеститору ради, осим да је реч о компанији познатој у светским размерама. "Име још није за објављивање, али ћемо, када дође време, о свему обавестити грађане", поручио је Вучић, за сутрашњи "Блиц".Председник Србије сматра да је Давос право место са којег се прате трендови и тенденције онога што ће се у свету дешавати у наредном периоду. 

"У Давосу увек сазнате каква ће политика у Европи и свету да се води у наредних годину дана. То сазнате и на панелима на којима учествујете, али и у директним разговорима са разним светским лидерима", рекао је Вуучић. Напоменуо је да многи говоре како Давос "дође и прође", а заборављају, подсетио је, да данас у Србији постоје две нове фабрике, са цијим представницима је први пут разговарао баш у Давосу. 

"Тако ће бити и овог пута", рекао је Вучић. Председник Србије истакао је и да је премијерка Ана Брнабић преузела на себе највећи број састанака, на којима се представља економски амбијент наше земље. "Мислим да можемо на добар начин да представимо нашу земљу и њене потенцијале", рекао је Вучић. 

Вучић предвиђа да ће током форума бити и "тешких разговора везаних за Косово и стање у региону", али сматра да је то "део обавезног посла". У делегацији Србије са председником Вучићем је и премијерка Ана Брнабић, а "Политика" преноси да српску делегацију сутра очекује "актован дан" на форуму. 

У агенди Вучића за сутра је заказан састанак са европским комесаром за политику суседства и проширење Јоханесом Ханом.Планирано је и да, додаје "Политика", чланови наше делегације у четвртак присуствују ручку са светским економским лидерима, где се очекује дискусија на тему "Изградња заједничке будућности у подељеном свету", што је изванични назив овогодишњег форума. 

Из кабинета председника најављено је да ће се у другом делу дискусије, која је названа "Нове могућности за Европу", Вучић обратити учесницима скупа.Предвиђено је да говори из угла интереса региона западног Балкан."Политика" наводи и да се очекује да Брнабић сутра ујутру учествује у дискусији "Нови лидери за Европу", током које ће говорити о изазовима са којима се суочавају Србија и овај регион. 

"Нови лидери за Ервопу" су нова група, која је прошле године основана при Светском економском форуму, а чији је задатак да се, пре свега, фокусира на тему дигитализације. Излагање Брнабић ће из публике пратити председник Вучић, а у дискусији ће учествовати и ирски премијер Лео Варадкар.

Осим Брнабић, за говорницом ће се наћи и премијер Пољске Матеус Моравјецки, потпредседник Европске комисије Јирки Катаинен, министарка одговорна за бугарско председавање ЕУ Љиљана Павлова, министар европских послова Црне Горе Андрија Пејовић, заменик премијера Белгије задужен за дигиталну агенду и развојну сарадњу Александар де Кро и заменик премијера Турске Мехмед Шимшек. 

"Политика" напомиње да се очекује да ће се учесницима обратити и Џаред Кушнер, саветник и зет америчког председника Доналда Трампа.У петак, 26. јануара, Вучић ће, заједно са регионалним лидерима, учествовати у сесији "Убрзање дугорочног развоја западног Балкана".

Током тродневног боравка у Давосу, Вучић ће се сусрети са председником Пољске Анџејем Дудом, а предвиђени су сусрети са другим званичницима и привредницима, међу којима је и извршни директор компаније "Аристон термо" Паоло Мерлони. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести