Вучић: У понедељак хапшења Срба полицајаца на Косову

БЕОГРАД Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да приштинске власти, у намери да ослабе одбрану севера Косова, намеравају у понедељак да ухапсе српске полицајце.
Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

Вучић је, гостујући у Јутарњем програму РТС, рекао да има информације да приштинске власти желе да ухапсе 26 припадника косовске полиције са севера Косова, као и још 15 лица, са циљем да то подручје остане незаштићено.

"То је нова намера под изговором да су наводно учествовали у корупцији, и приказаће то као случај борбе против корупције, а циљ је да север Косова и Косовска Митровића остану незаштићени, и то желе да стваре на најпрљавији начин", рекао је Вучић.

Он је пренео да је о тој намери Приштине информисао међународне институције и да је јуче лично обавио више телефонских разговора, као што је учинио и Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ.

Молим Србе на Космету да изађу у што већем броју на изборе

Председник Вучић позвао је данас Србе на Косову и Метохији да у највећем броју изађу на изборе за места градоначелника у четири српске општине на северу КиМ.

"Молим Србе да изађу на изборе и покажу да добро знају колико се држава бори за њих, да покажу љубав према својој отаџбини Србији", рекао је Вучић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Истакао је да не крије ништа када каже да Беогард има најбоље односе са Српском листом и да тиме чува свој утицај на територији која је по уставу српска.

Истовремено је упозорио да не очекује да ће изборни дан у недељу, 19. маја, протећи мирно.

Вучић је претходно истакао да ће приштинске власти наставити да провоцирају Србе и да планирају акције са циљем слабљења одбране севера Косова.

Вучић: Апсолутно сам спреман да говорим о КиМ у парламенту

Апсолутно сам спреман да о Косову и Метохији говорим у Скупштини Србије, ако за то постоји пословничка могућност, и то одмах, изјавио је данас председник Вучић.  Он је на РТС-у рекао да је у потпуности спреман и да поднесе извештај парламенту и да направи анализу оного што је урађено. 

"Апсолутно сам спреман, ако постоји пословничка могућност, у било ком трентуку, нарочито данас када ми је јасно у ком смеру ствари иду и када не теку никакви разговори и преговори", рекао је Вучић. 

Не би му то, наводи, био први пут да говори о томе у парламенту и додаје да је својевремено као предсендик Владе најчешће од свих других одговарао на питања у Скупштини. 

"То би за мене представљало не само важну обавезу, већ би било врло добро да се одговори на различита питања и спекулације, да људи заиста имају прилику да чују шта је права истина. Једва чекам", рекао је Вучић. 

Упитан када би то могло да се догоди ако постоји пословничка могућност, Вучић је одговорио: "Одмах, у наредних неколико дана". 

На питање да ли је идеја о разграничењу дефинитивно умрла или постоји могућност да она буде реанимирана, рекао је да се више ни о чему не разговара, а камоли о нечему рационалном.

"Оно ирационално је победило на свим странама, и у свету и код Албанаца и код нас овде у Београду. Сад ћемо морати да се давимо и гушимо сви заједно у сопственим мукама и проблемима у годинама које су пред нама, измишљајући како је замрзнути конфликт добро решење. Албанци не желе замрзнути конфликт, они хоће да га реше једном заувек", наводи Вучић. 

"Када имате различите жеље и намере, онда су у проблему они који би хтели да сачувају статус кво", оценио је председник Србије. 

Навео је и да су сви желели да дочекају тренутак у којем ће моћи да кажу да је свако решење које се донесе лоше, и додао да је увек лако бити незадољан и увек лако онога који гура камен уз брдо покосити или грунути низ брдо. 

"Само су чекали нешто да кажу, ето, ''ти заврши тај прљави посао, а онда ћемо ми да се дочепамо власти''", рекао је Вучић и додао да за разлику од других, њему није до власти због власти и богатства него да иза њега остану добри резултати и добра политика за будућност. 

Избори ће бити почетком 2020.

Парламентарни избори биће почетком наредне године, изјавио је данас председник Вучић. Он је на РТС-у рекао да, како ствари стоје, сада неће бити ванредних парламентарних избора. 

"Избори ће бити почетком следеће године, зима, пролеће, свеједно", рекао је председник Србије.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести