Вучић: Држава ће учинити све да помогне угроженима 

Држава ће помоћи у обнови свега што је уништено током поплава које су почетком месеца задесиле Србију, поручио је председник Александар Вучић на крају даншњег обиласка неколико општина у којима су поплаве и бујице недавно причиниле штете грађанима. 
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Вучић је, након обиласка куће породице Максић у Трстенику, која је највише остећена у тој општини, рекао да ће држава помоћи да се направи попуно нова путна комуникација, бране и утврде, као и све друго што је потребно.

Председник је, одговарајући на питања новинара да ли има негативних примера понашања у реаговању у поплавама, рекао да их има доста, али и истакао да је "народ диван и да се бори".

"Држава ће помоћи и све ће бити добро", рекао је Вучић и додао да је важно да се виде грешке, где се можда није рачунало добро, како ова, тако и претходне власти.

"Сада је на нама да надоместимо и урадимо све што треба. Колико су људи данас тужни, биће задовољни за неколико дана и недеља. Добар је и вредан наш народ и то сто су тужни говори колико су марљиви и колико воле кућу и породицу. Срећан сам што у овој кући три генерације живе и ма колико тужни били данас, већ за неколико дана и недеља биће срећни" рекао је Вучић.

Он је додао да је и у другим местима преко ноћи грађанима уништено све што су тешким радом стицали целог живота.

"Наше је да то променимо, да они наставе исти или несто бољи живот", рекао је Вучић.

Председник је данас, пре посете породици Максић, код Трстеника, обишао и Крупањ, Лучане, Гучу, Краљево и Сирчу, како би се упознао са ситуацијом на терену, након прошлонедељних обилнијих падавина.

Поручио је да је велики посао је урађен од 2014. године на заштити од поплава и сада је штета знатно мања него што би била.

"За само пет година смо направили огромну промену, чудо, петоструко је Србија заштићенија него што је била", рекао је Вучић. 

Вучић у посети селима око Крупња

КРУПАЊ: Председник Александар Вучић обишао је јутрос поплављено село Бањевац код Крупња, засеок Мамићи, у којем се због обилних падавина, излила река Богоштица и уништила засаде малина и дворишта домаћинстава.

Појединима је вода ушла у куће, а породици Милана Секулића је однела бетонску ограду око дворишта. 

На локацији коју је обишао председник Вучић у току су радови на санацији коловозне конструкције оштећене приликом поплава.

Како су Тањугу рекли радници предузећа "Gradcoop", које изводе радове, ради се проширење коловозне конструкције и ојачавање насипа око реке што је, додају, предуслов за асфалтирање коловоза.

Вучића су у Мамићима дочекали председник општине Крупањ Иван Исаиловић и мештани.

Иначе, након састанка представника угрожених општина са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем у Београду, 7. јуна, Исаиловић је навео да је штета од поплава процењена на око 30 милиона динара.

Од тога, 13,5 милиона динара је потребно за пољопривредне површине, рекао је он тада и навео да су уништена четири моста, 114 хектара обрадивог земљишта, а 24 куће потпуно поплављене.

Вучић је током посете Крупњу обишао и новоизграђени мост на путу Љубовија - Крупањ и поручио да ће се држава, уз локалне самоуправе, трудити да буде добрих путева у том делу земље.

Председник је у обраћању мештанима изразио задовољство што је један, како је рекао, тежак део пута завршен и што кроз тај прелепи део Србије пут у целини изгледа репрезентативно.

Он је поновио да ће се градити пут од Крупња до манастира Богоштица, те навео и да ће се у другом делу општине, где је река Кржава правила проблеме, радити путеви и регулација.

"Онолико колико можемо, трудићемо се да направимо путеве свуда, да људи могу да дођу у Крупањ, али и да ви имате излаз из Крупња ка околним местима. Да преко вас буде најближи пут до Шабца, Златибора, Таре, да и овде остаје новац", рекао је Вучић.

Указао је да је у близини Крупња и Мачков камен, важно историјско место, из периода Првог светског рата, до којег како је рекао, људи ретко свраћају, а много Срба не зна ни шта оно представља.

Зато ће се трудити да Мачков камен постане место где ће ђаци ићи на екскурзије, којим ћемо се поносити и које неће бити заборављено.

"Улагали смо много новца у Крупањ и срећан сам што се види колико је било важно да уредимо речна корита. Морамо још да радимо, сад смо видели где су нам слабе тачке, да те ствари поправимо и још новца додамо и са тим крећемо колико одмах", поручио је Вучић.

Председник је, међутим, рекао да га мучи то што је школа празна и нема ниједног ђака, али је најавио да ће бити реновирана, у очекивању будућих нараштаја, као и да ће бити изграђен планинарски дом.

"Срце ми се цепа, јер деце немамо и видим да је ситуација све тежа и лошија. Морамо да се боирмо. Видео сам две породице са троје и четворо деце на Богоштици и рекао сам да се граде путеви, само да они могу да остану овде са децом", приметио је Вучић.

Како је рекао, Рађевина ће се даље економски развијати, биће већих пензија и плата, градиће се путеви, уз покушаје да се доведу још неки инвеститори.

"Проблеме са политиком гледаћу ја да решавам, да Србија не губи ништа, већ да добија и на угледу и економском развоју", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/ Зоран Жестић
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

 Долазим поново у Гучу, на отварање фискултурне сале

ГУЧА: Председник Александар Вучић обишао је данас у средњој школи "Драгачево" у Гучи радионицу и фискултирну салу, које су оштећене током поплава и којима је потребна реконструкција.

Радници у радионици су га упознали са тим да је вода у року од сат времена поплавила просторију, да је порасла за два метра и да су сви мотори уништени, али да су ђаци евакуисани на време.

Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

Председник им је захвалио што су прво бринули о деци и најавио да ће фискултурна сала, за чију је обнову потребно 36 милиона динара, бити готова до Нове године, најкасније до краја јануара. 

Такође, навео је и да ће поново доћи у Гучу, на отварање сале.

Председник је похвалио и што се у школи практикује дуално образовање и приметио да ће овогодишњих 30 ђака који су завршили за браваре-завариваче пронаћи посао врло брзо.

Додао је да је важно да у школи има ђака и да их је сваке године све више.

"Срећан сам што ћемо ово да обновимо", рекао је Вучић.

Констатовао је да је несрећа са поплавом велика, али да надлежни раде на томе да се контролишу корита околиних речица, те додао да је био упознат са тим да се у Гучи излила Бјелица, али да није знао за проблем са Врањичким потоком.

Председнику је руководство школе поклоноло фудбалску лопту за млађег сина Вукана.

Вучић у Краљеву: Била би катастрофа да нисмо урадили бедем

КРАЉЕВО: Председник Александар Вучић обишао је данас и предузеће "Радијатор инжењеринг" у краљевачком насељу Грдица, које је недавно погођено поплавама и истакао да би за Краљево била катастрофа да након 2014. године није урађен противпоплавни бедем. 

Како је рекао, важно је да се попуне и преостале "рупе" у заштити од поплава, односно да се у потпуности уреде мањи, локални водотокови. 

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Према његовим речима, за Лучане и Краљево биће потребно око 1,8 милиона евра за уређивање корита река. 

"Завршите то, да више нема проблема. Да решимо проблеме људи у Грдици, Сирчи, Адранима једном заувек", обратио се Вучић директору "Србијавода" Горану Пузовићу, који је са њим обишао фабрику. 

"Доста смо урадили, али морамо и сада све рупе да закрпимо, да заштитимо Краљево", подвукао је председник. 

Фото: Sirča, foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

Пузовић му је пренео да су у насељу Грдица проблеме направили мањи водотокови, као и да ће "Србијаводе" помоћи граду око израде плана, као и да је начелно договорено да се један мост замени. 

Вучић је фабрику, која се бави монтажом и производњом котлова за централно грејање, обишао са руководством, а директор Раде Јањић је рекао да се причињена штета мери у стотинама хиљада евра.

Како је навео, оштећене су све машине за производњу, сечење и савијање лимова, ЦНЦ ласери, апкант пресе, аутоматске савјачице, пробијачице, полуаутомати за стругање материјала, роботи за аутоматско варење...

Пренео је председнику да је у прошли понедељак, у погону вода достигла 70 центиметара, али и истакао да је један погон почео да ради већ у среду после подне, а други у четвртак.

Такође, додао је да је 70 одсто машина осигурано.

Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

Јањић је навео и да је предузеће само прошле године произвело 13.200 јединица, а да ове године има већ поруџбину од 7.000 за Италију.

Како је рекао, 80 одсто производа се извози, највише у Аустију, а затим и у Немачку.

"Овде се плаћа сваки сат на послу, просек плате је преко 650 евро", додао је Јањић. 

Предузеће "Радијатор инжењеринг" се бави монтажом и производњом котлова за централно грејање, запошљава више од 350 радника од којих је 40 дипломираних машинских инжењера који свакодневно раде на усавршавању квалитета производа. 

Вучић у насељу у Трстенику: Имамо новац, помоћи ћемо одмах

ТРСТЕНИК: Председник Александар Вучић посетио је данас и насеље Горњи Рибник у Трстенику, које је претрпело велику штету услед поплава претходних дана, као и поплављену кућу породице Максић.

У разговору са домаћинима, председник је пренео да држава има новац и да ће финансијски одмах помоћи оштећене.

Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

"Нећете чекати месецима, па сто комисија... Биће једна комисија која ће изаћи и за који дан решавамо све. Не можемо да дамо преко хлеба погаче, али можемо да дамо да буде боље", објаснио је Вучић.

Заменик председника општине Трстеник Љубиша Марковић објаснио је за Танјуг да овога пута није плавила Морава, већ вода из канала и потоци.

Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

"Путна инфраструктура је оштећена и преко 2.300 хектара земље било је под водом, око 160 километара некатегорисаних путева је оштећено, као и 10 километара кетегорисаних и процена комисије је да штета износи преко 400 милиона динара", рекао је Марковић.

Додао је да је у поплавама највише настрадало насељено место Селиште, а да су тих дана на терену била сва јавна предзуећа, ватрогасне службе који су спречили да штете буду веће. 

Избегли смо катастрофу из 2014. године         

СИРЧА: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас насеље Сирча код Краљева, које је претрпело највећу штету од буијичних поплава и истакао да је избегнута катастрофа из 2014. године захваљујући свему ономе што је од тада урађено на одбрани од поплава.

Вучић је рекао да ће до краја године бити изграђена сва 23 моста на територији Краљева оштећена у поплавама почетком јуна.

Он је обишао локацију на којој је Војска Србије поставила понтон, јер је Сирчанска река однела стари мост, а директору Путева Србије наложио је да до 15. октобра буде направљен нови мост.

"Задовољан сам што смо избегли катастрофу из 2014. године, не због природе, већ због тешког рада и Горана Пузовића и Србијавода и сада треба додатно да уложимо у те објекте. Све што је Пузовић радио је дало велике резултате. Треба још Грдицу да ослободимо од поплава за сва времена".

Војска је за нешто више од два дана поставила понтонски мост како би становништво Сирче могло да прелази реку, а Вучић је рекао да је поносан на њу што је притекла у помоћ грађанима.

"У Краљеву је сигурно највећа штета. Морава је издржала и све што смо радили око ње, али су проблем сада направили бујични токови", навео је Вучић и додао да ће бити уложен и додатни новац за утврђивање река у том делу Србије.

Када је реч о новчаној помоћи грађанима који су највише били угрожени поплавама, Вучић је казао да је то питање правичности коме је тај новац најпотребнији и да ће о томе одлучивати надлежна комисија.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да би требало, као што је најављено, за Видовдан 28. јуна да отвори аеродром Морава код Краљева за цивилни саобраћај, што ће пуно значити за привреду и развој тузима Западне Србије.

Председник је казао да ће до краја године бити отворен и цео аутопут од Београда до Чачка, пошто је добио обећање од Кинеза да ће деоница Сурчин - Обреновац бити готова до светог Николе, 19. децембра.

"За две године ћемо имати и аутопут од Прељине до Пожеге", нагласио је Вучић.

Каже, такође, да крајем јула почињу радови на изградњи Моравског коридора, то јест аутопута Појате - Прељина који ће америчка компанија Бехтел највероватније радити по систему "кључ у руке".

Председник је рекао да чека 15. јун када ће имати податке о ПДВ-у и да ће тада моћи више да каже када ће бити повећане поново плате и пензије, али да очекује да то премијерка Ана Брнабић одобри пре краја године, а да би просечна плата требало да буде већа од 500 евра.

"Рекли су ми пре (опозиција), када дигнеш плате изнад 500 евра треба сви да гласају за тебе. Има тај снимак из скупштине, да их подсетим", додао је Вучић.

Заменик градоначелника Краљева Вукман Ракочевић је рекао да је у Сирчи поплављено 45 кућа и да је срушен мост што је, како каже, нанело велику штету мештанима низводно од реке, јер су вода и муљ ушли у њихове куће.

Како је рекао, у наредном периоду неопходно је да се уради пројекта документација за изградњу новог моста по савременим стандардима.

Ракочевић је рекао да је село изнад моста, са 25 мештана, потпуно одсечено од осталог дела Сирче и до којег не може да се стигне превозом.

"Екипе Штаба за ванредне ситуације, Дома здравља и Црвеног крста обилазе пешке менштане тог села и доносе им помоћ у лековима и храни", рекао је Ракочевић и додао да, према прелиминарним проценама, материјална штета износи неколико милиона динара.

Казао је да се већина мештана чија су домаћинства била поплављена вратило у своје куће и да је рашчишћен терен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести