Вучић: Директне стране инвестиције 1,6 милијарди евра

ПАНЧЕВО: Председник Србије Александар Вучић стигао је у рафинерију Панчево где ће бити свечано обележен почетак изградње пројекта "Дубока прерада" са технологијом одложеног коксовања, кључне инвестиције друге фазе модернизације рафинерије.
1
Фото: Tanjug

Председник Србије изјавио је данас да је Србија ове године имала 1,6 милијарди евра директних страних инвестиција, што је за 8,3 одсто више него што је било прошле године.

"А претходне године имали смо више инвестиција него све земље и територије у региону заједно", рекао је Вуцићц на обележавању почетка радова на пројекту "Дубока прерада" у рафинерији Панчево.

Вучић: НИС највише доприноси буџету Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Нафтна индустрија Србије највише доприноси буџету Србије, да је од почетка године донела више од 100 милијарди динара у државну касу и поручио да ће се у Србији производити најквалитетније гориво.

Вучић је, у обраћању на свечаном обележевању почетка изградње пројекта "Дубока прерада" у пачевачкој Рафинерији, истакао да очекује да тај износ до краја године буде и 1,3 милијарде евра.

 Азотара тренутно највећи проблем 
 

"У среду или четвртак имаћемо састанак, Азотара и МСК су наши тренутно највећи проблеми и гледаћемо да помогнемо", рекао је Вучић новинарима у Панчеву.

Он је објаснио да те фирме, посебно Азотара, морају имати профитабилно пословање, јер држава хоће да помогне, али не може да "крвари", као што је раније, до доласка Кинеза, "крварила" због смедеревске железаре.

С Петрохемијом, рекао је, немамо проблем у овом тренутку, предузеће има 80 милиона тренутно на рачуну, али ће идуће године бити на дневном реду за решавање.

Ни проблем с РТБ Бором није хитан, јер је сада добра цена бакра на светским берзама.

У пројекат "Дубока прерада" биће уложено више од 300 милиона евра, завршетак радова на завршетку постројења планиран је за трећи квартал 2019.године и његовом изградњом прерађивачки комплекс НИС-а биће најмодернији у Европи.

Тим пројектом НИС наставља тренд модернизације својих постројења и радних процеса како би тржишту обезбедио понуду најквалитетнијих горива.

Нова постројења омогућиће оптимална искоришћења капацитета Рафинерије нафте у Панчеву и повећање ефикасности прераде до 99,2 одсто, са садашњих 86 процената.

То ће значити, како је саопштио НИС, повећану производњу вискоквалитетног бензина и дизела као и почетак производње кокса који се до сада увозио у нашу земљу Тиме ће НИС наставити да унапређује енергетску стабилност Србије. 

Реализацијом пројекта НИС наставља са улагањима у унапређење заштите животне средине јер ће се почетком рада "дубоке прераде" стећи услови за престанак прозводње мазута са високим садржајем сумпора.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести