Вучић: Ухапшен Симоновић, новинари ће бити заштићени

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је полиција данас ухапсила и задржала председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића као налогодавца паљења возила супруге новинара Милана Јовановића, и поручио да ће новинари бити заштићени, а да партијска књижица никог неће штити од одговорности. 
Stefanović i Vučić, press  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Вучић је подсетио да је Симоновић и председник општинског Одбора и члан Главног одбора СНС."Партијска књижица никога неће заштити од одговорности, новинари ће бити заштићени, свидело се то некоме или не, а насиље ће бити најоштрије кажњено", рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре, по повратку из Давоса.

Он је подсетио да је 12. децембра прошле године дошло до пожара на путничком возилу мерцедес у власништву супруге Милана Јовановића, новинара портала "Жиг" , које је било паркирано у гаражи, па се пожар проширио на гаражу и приземље.

Узете су све информације и и изјаве од Милана и нејгове супруге и он је истакао да као једини разлог напада на њега види афере о којима је писао у вези са Симоновићем и њему блиским људима. 

"18.децембра држава хапси изворшиоца Александра Маринковића који је признао извршење дела, са њим хапсимо три дана касније организатора, који је ангажовао Маринковића, реч је о Игору Новаковићу, И два дана после Бојану Шијачки-Цветковцић, која је била возач И довела Маринковића до места извршења. Веома интересантно како је изгледала та мрежа, било је врло компликовано да се пронађе веза са Симоновићем", објаснио је он. 

Вучић је казао да је поносан на рад државних органа и додао да је било тешко пронаћи везу, јер је у свему томе био умешан и полицијски службеник који је пренео налог Новаковићу, који је ангажовао Маринковића. Службенику Полицијске управе, према његовим речима, Симоновић обећао је 1. 500 евра, он није добио новац, па је морао да да своје паре за извршење, а ћутао је због запошљавања на територији Гроцка. 

Сва лица су, како је пренео, признала извршење кривичног дела и полицајац и непосредни организатор, И извршиоци.

„Успели смо до свега да дођемо. Мени као И Небојши Стефановићу ниеј драго, јер је Симоновић је члан Градског одбора, председник оспстине. Ићићемо за Гроцку наредних дана, јер смо много урадили за ту општину, да успоставимо конктат са свм људима И видимо можемо ли да обезбедимо да та општина нормално функционише, ако не нека неко други формира власт или ћемо имати изборе", подвукао је он. 

Партијска књижица никог неће сачувати од оговорности, новинари морају бити заштићени допадало се или не шта они пишу и новинари ће бити заштићени, поручио је председник.

додао да је хапшење Драгољуба Симоновића порука и за све друге на локалу "да се не играју", јер ће бити најстроже кажњени.

"Ово је порука да знају да насиље ником неће бити дозвољено и то је одлучна порука државе, а видећете и друге поруке пошто ће неки да говоре да је неко због њих нешто морао да уради. Видећете да неће бити некажњивости ни према онима из бивше, а ни садашње власти", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Једном ћемо, каже, да прекинемо тај зачарани круг и поновио да ниједан политичар "ма које боје био"неће бити заштићен.

Он је додао да је данас важан дан, иако није леп, јер, како каже, показује сву одлучност и жељу да ствари у Србији мењамо и да пошаљемо поруку свету да је Србија сигурна земља.

"Наш је посао да кажњавамо и починиоце и налогодавце и то ће у будућнсоти држава да чини и то свима мора да буде јасно", рекао је Вучић и додао да у Србији није било убистава као у Словачкој, Малти, Данској и неким другим земљама ЕУ или рањавања у Црној Гори.

Он је поручио да ће се Србија посветити правди и враћању контроле народу да људи могу да осете и виде да се неко бори за правду и за њих, да нико не може бити толико бахат да људима прети, упозорава, рањава, туче, без обзира на то којој политичкој странци припада, нагласио је он. 

Вучић је рекао да су пре неколико дана предложене измене Кривичног закона.

"И понављам данас, у најкраћем могућем року биће донете измене Кривчног закона и биће донет Закон о пореклу имовине. После тога свима ће све бити јасно у Србји, а чини ми се да ће криминалцима бити најасније да са државом нема игре", поручио је Вучић. 

Он је на почетку обраћања указао да је у претходних неколико година у нашој земљи, која се налазила на ивици банкротства, власт проводила тешке економске реформе. 

„Успели смо упркос дубини кризе и нагомиланим проблемима, пљачкашким приватизацијама, реформама које су биле лажне И доносиле само богатство властодршцима, да земљу извучемо из амбиса. Успели смо да вратимо наду у Србију, да у многе градове довдемо инвестриторе, фабрике, у Ниш, Крушевац, Краљево, Владичин Хан, Крупањ, Лебане И многа друга места. Успели смо постанемо поуздан партнер И савезник важним земљама у свету, да вратимо углед Србије у свету. Успели смо да доведемо у нашу земљу најмоћније И најзначајније светске државнике, више него у претходних пет година него у претходних 40. Успели смо да наша земља буде најпривлачнија земља за инвеститоре у региону, привлачнија од чланица ЕУ у нашем окружењу. Да вратимо са мртве тачке питање Косова И Метохије. Успели смо да Србију вратимо у игру И да буде данас чинилац који се пита, чинилац без којег не можете да доносите решење“, рекао је он. 

Указао је да је урађено и оно што је било веома важно за нашу земљу, а то је да њом не владају отуђени центри моћи, ни тајкуни, ни стране амбасаде, да покажемо да је извор власти, утока власт народ, да је народ носилац суверенитета И да на слободним изборима доноси одлуку. 

"Оно са чим смо почели, а што је, показало се, захваљући примени права, за нас постао проблем, је чињеница да смо имали осећање или осећај код најевћег броја људи у земљи да правда није задовољена", рекао је председник. 

А, без правде не вреди ни то што је данас просечна плата у Србији 465 евра, а била је 325 евра, додао је. 

"Правда је насушна потреба сваког човека. Правда бећ моћи је немогућа, а моћ без правде је тиранија", подвукао је Вучић. 

Управо зато, каже, колико год се власт трудила да на свим пољима обезбеди опстанак и напредак Србије, на том пољну нисмо имали најбоље могуће резултате. 

Због тога, како истиче, предложене су измене закона, и најавио да ће у најкраћем року бити донете измене Крвичног закона и о порекли уимовине. 

„После тога свима ће све бити јасно у Сбрији И криминалцима да са државом нема игре“, нагласио је он. 

Закључио је да ће Србија бити правно уређена земља, у којој ће бити обезбеђена правна сигурнсот за све њене грађане, без озбира на верску и националну припадност. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести