Узбуњивачи штите, не нарушавају систем, имају подршку државе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Србији преко потребни узбуњивачи, људи који указују на корупцију, и изразио наду да ће Србија променити однос према њима, јер је то, објаснио је, важно за напредак наше земље. 
1
Фото: Tanjug

"Корупција је тешка болест, велико зло и права пошаст савременог доба и узбуњивачи су нам преко потребни", рекао је Вучић новинарима после учешћа на међународној конференцији "Гласна Пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције".

Вучић је рекао да је задовољан што смо пре три године почели да примењујемо Закон о заштити узбуњивача, те оценио да смо у много чему, не само у региону, по том питању међу најбољма.

"Међутим, још много тога треба да радимо - не да достигнемо европске и светске стандарде, већ да променимо сопствену свест и да разумемо да узбуњивачи нису људи који нарушавају систем, већ они који пре свега штите систем", нагласио је Вуцицћ.

Пренео је да су током конференције изнесени најгори примери корупције, где су ствари завршаване и смртним исходом, и рекао да верује да ћемо као друштво имати снаге да још снажније наставимо са применом Закона о заштити узбуњивача, кроз сарадњу свих органа. 

"Пре свега у сарадњи Републичког јавног тужилаштва, Врховног касационог суда, Правосудне академије и узбуњивача. Надам се да ће онда резултати бити још бољи, да ће друштво разумети примену овог Закона", рекао је председник Србије,

Он је нагласио да ће узбунивачи и правосудни органи имати подршку државе у свом раду.

Вучић о пословању Ер Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се нада да компанија Ер Србија (Аир Сербиа) послује позитивно и да је сигуран да је то тако ако се "искључе" прекоокеански летови ове компаније, али да у овом моменту о томе нема прецизне податке. 

Вучић је на питање новинара, да ли компанија Ер Србија послује позитивно, јер је до сада тако пословала захваљујући бесповратној помоћи државе, рекао да се нада да је пословање те компаније "у плусу".

"Ја се надам да да, иако је то ужасно тешко", рекао је Вучић.

"Ако искључите прекоокеански лет, сигуран сам да послују позитивно, а надам се да ће чак и са прекоокеанским летом пословати позитивно што је застрашујуће тешко". 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести