Вучић: Велики дан, Континентал једна од најмоћнијих компанија

НОВИ САД: „Отварање фабрике Континентал аутомотив Србија, једне од најмоћнијих компанија, у Новом Саду је велики дан, и показује колико су у последње три године, напредовали и Нови Сад, Војводина и цела Србија”, поручио је данас председник Александар Вучић.
1
Фото: Дневник/ Филип Бакић

“Многи који су данас овде, нису били са нама пре три године када смо отварали развојно-истраживачки центар у Новом Саду. Тада ми је један млади оптимистичан човек говорио прелепе ствари и како ће много урадити у Србији. Ја сам био помало песимистичан, подозриво гледао и надао се бар делу тога. Данас, када видим све ово, после само три године, бескрајно сам срећан и поносан на земљу и људе који раде у Континенталу”, рекао је Вучић на свечаности отварања фабрике.

Он је захвалио свима који су учествовали у пројекту, представницима Континентала на одлуци да инвестирају у Србију, али и домаћим инжењерима, који су, каже, умели да прикажу нашу памет у најбољем светлу и марљив рад.

Фото: Танјуг/Ј. Пап/Отварање Континентала у Новом Саду

Вучић је истакао да је Развојно-истраживачки центар у Новом Саду трећи центар Континентала по броју људи, иза Немачке и Румуније, а већ испред Аустрије и Француске.

“Верујем да ће у овој фабрици само на почетку радити 500 људи, као и да ћемо гринфилд инвестицију да отварамо 2022. године”, рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Ј. Пап/Отварање Континентала у Новом Саду

“Ово све изгледа потпуно другачије у односу на пре неколико година и показује колико су Војводина, Нови Сад и Србија напредовале”, поручио је Вучић.

Председник је рекао да у последњих 35 година није отворена ниједна фабрика у Новом Саду, док је сада ситуација потпуно другачија, као и да је компанија Континентал "sate of the art" - последња реч технологије и да је веома срећан због тога.

Каже да ће у Новом Саду од октобра први пут кренути дуално образовање и на факултетима.

Нагласио је да су се пре многи противили дуалном образовању, али да је то један од разлога што је Србија могла да привуче толики број инвеститора.

Вучић је најавио да ће у априлу у Новом Саду бити оформљен први институт за вештачку интелигенцију и додао да то показује колико је Нови Сад био успешан и претекао друге градове по том питању.

Председник је подсетио да је пуно фабрика отворено у претходном периоду широм Војводине, у готово свим окрузима.

"Увек те немачке фабрике доносе велики бољитак, веће плате и сигуран посао, али и већу озбиљност и одговорност", навео је Вучић.

Србија без Немачке не би могла да буде тако успешна у економији као што је сада и да буде међу земљама у Европи које најбрже расту.

"Надамо се да ускоро будемо трећи и по броју запослених, захваљујући и оваквим погонима", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је пре само десетак година Војводина изгледала као југ Србије који је сада напредовао, али да је Војводина драматично напредовала.

Председник је казао да је задивљен оним што видео данас у фабрици Континентала - најмодернијим дисплејима и екранима у аутомобилу и другим стварима које ће се призводити у Новом Саду.

"Верујем у ''мејд ин Сербиа", као што смо ми веровали у ''мејд ин Џермани''", навео је Вучић.

Истакао је да је много захвалан канцеларки Ангели Меркел на свој подршци Србији у претходном периоду" додајући да је увек чинила само добро Србији и помагала и у најтежим тренуцима.

"Ми никада нећемо заборавити колико нам је помогла у довођењу немачких инвеститора и у решавању неких регоналних проблема и тиме отворила пут искреног пријатељства Немачке и Србије и за најбољу сарадњу", поручио је Вучић.

Додао је да је много срећан јер све што је видео делује надреално или као остварење снова.

Све честитке Континеталу и хвала вам што верујете у Србију, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести