Вучић: Верујем да ће бити више инвестиција из Русије у Србији

МОСКВА:  Председник Србије Александар Вучић разговараће сутра са председником Руске Федерације Владимиром Путином и о економским пројектима, уз напомену да трговинска размена две земље није директно пропорционална снази политичких односа, те да на томе треба конкретније радити.
Vučić u Moskvi foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Биће интересантних ствари. Треба да радимо са РЖД-ом, да видимо шта ћемо око диспечарског центра и одржавања наших пруга", рекао је Вучић српским медијима у Москви.

Истакао је да се припрема велики пословни форум у Београду, те да верује да ће имати подршку руског председника Путина за то, као и да би на том скупу могло да учествује 4.000 или чак 5.000 људи из Србије и Русије.


Две кинеске компаније из ИТ сектора долазе у Србију

Вучић је изјавио да му је амбасадор Кине Ли Манчанг саопштио да стижу две велике кинеске компаније из сектора иновативних технологија у Србију.

"Са великим нестрпљењем очекујем сусрет са представницима кинеске државе не бих ли могао озбиљније и детаљније да вас упознам", пренео је Вучић новинарима у Москви.

Срећан је, каже, због те вести јер је сигуран да је то тачно, зато што је Кина озбиљна држава.

Код њих, истакао је, нема ни лажних вести ни било каквих игара, те да се испоставило као тачно и када су му најавили долазак "Шангдонга Линглонг" у Зрењанин.

Радује се, истиче и то не зато што би злонамерно могао да констатује да су неки који су ми се смејали и због папака, свињских глава и летећих аутомобила, опет испали смешни, по ко зна који пут, већ зато што таква вест значи директну корист за грађане и будућност земље.

"То је дивна вест. Чим се вратим у Београд, видећемо да направимо прве састанке. Дуг је пут од састанака до коначне реализације, али када направите прве кораке, нема сумње да ћемо ствари довести до краја", рекао је председник Србије.


"Много тога нас везује, али наша трговинска размена није директно пропорционална снази наших политичких односа и на томе морамо најконкретније да радимо. Уверен сам да ће бити више иневстиција из Русије у Србију и из Србије у Русију, да итекако имамо снаге да то учинимо", рекао је Вучић.

Тражићу подршку од Путина, верујем да ћу је добити

МОСКВА:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Москви тражити конкретну политичку подршку за Србију и да верује да ће је од председника Руске федерације Владимира Путина и добти, као што је то било и у претходном периоду.

"Дошао сам да тражим подршку за Србију, конкретну полтичку подршку за Србију. Верујем да ћемо је од председника Путина добити као што смо је имали у претходном периоду", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће од Путина тражити конктретну подршку када је реч о дешавањима на КиМ.

Вучић је указао да су данас другачије околности и прилике, "више је тензија и важно је да о свему томе разговарамо, о свим појединачним догађајима који су претходили нашем сусрету, али и о свему ономе што би могло да се догоди убудуће".

Председник Србије је рекао да он ради конкретно, да познавајући председника Русије Путина он такође ради конкретно и навео да шеф руске државе није човек који воли "около наоколо приче".

Када год смо разговарали, казао је председник Вучић, то смо радили веома конкретно о сваком питању и о свакој теми.

Неки у свету потцењују нас мале балканске народе

МОСКВА:  Председник Александар Вучић каже да је очекивао више разумевања из света за резултат референдума у Македонији, те замолио да и ЕУ и НАТО покажу више поштовања према "малим народима" и да покушају да разумеју шта се дешава. 

Упитан да коментарише оцене из ЕУ и НАТО о неуспеху македонског референдума о новом имену земнље, Вучић је за српске медије из Москве најпре рекао да није његово да то оцењује нити да се меша, али је и да је очекивао другачије реакције. 

"Плашим се и чини ми се да неки људи из света нас мале балканске народе потцењују и мисле да баш све може да прође", рекао је Вучић, приметивши да се понашају често тако као да све мора и може да буде само како они мисле. 

Зато је и његова порука да их моли да према малим народима имају висе поштовању, јер, како је рекао, демократија, устав, и закони су ту да би ше постовали и "онда кад вам се одлука народа не допада". 

Њему се, додао је, не свиђа што народ у Србији вецнински мисли да ништа не треба да се чини, вец да се седи и чека да неко други дође и реши насе проблеме.

"Али ја то поштујем, иако мислим другачије, јер верујем да сами треба да решавамо своју будудуцсност", рекао је председник. 

Занимала га је, додао је, рекација у свту на референдум у Македонији, али очекивао је висе разумевања за стварне разлоге мале излазности и да неко реално сагледа ствари, при цему каже да Србија у томе има јасан став, а то је да постује сваки договор између Грчке и Македоније, али, примећује, не можете занемарити шта мисли народ и не може се ниста наметати споља. 

"Људи су зрели, озбиљни и у земљама Балкана, неко то мора да разуме", поручио је. 


Биковић и Вучић у Москви о културној сарадњи СРБ и Русије

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић, који борави у Москви, сусрео се данас и са српским глумцем Милошем Биковићем.Наиме, Биковић је на свом профилу на Фејсбуку објавио фотографију на којој је у разговору са Вучићем, а испод које је на руском језику написао:

''''У Москви с председником Србије разговарао сам о историји руско-српских односа и сарадњи из области културе, нарочито на филму'''', написао је Биковић.


Вучић: О војсци да не причају они који су је уништавали

Александар Вучић изјавио је да о војсци никако не би требало да говоре они који су је уништавали, а да наредбе војсци издаје у складу са Уставом и законима и у складу са интересима грађана Србије.

Вучић је на питање новинара ТВ Пинк да прокоментарише изјаву потпредседника Народне странке Здравка Поноша који је критиковао подизање борбене готовости Војске као и да је за то потребно само "да Вучић подигне обрву" навео:

"Само немој он да говори ништа. Немој да говоре они који су војску уништавали. Требало би да зна Устав Србије. Он је научио да када подигну обрву неки у западним амбасадама...испуњава све налоге. Овде није питање обрва већ питање наредби, а ја сам издао наредбу у складу са Уставом Србије и законима Републике Србије".

Како је рекао, некада западни амбасадори ни "обрву нису морали да подигну", а Понош је ишао у уништавање српског оруђа и оружја.

Вучић је упитао, а где су то Понош и други заштитили српски народ или донели неко ново оруђе и оружје и додао су га само уништавали.

"Мени не наређује нико. Доносим одлуке у складу са Уставом и не само у складу са њим - доносим их у складу са интересима српског народа и грађана Србије. Моје су одлуке увек одмерене, умерене, озбиљне и одговорне", рекао је Вучић.

Како је нагласио, никакве ратове нисмо водили, нити сукобе имали, али нам нико није ни протеривао народ од када је премијер и председник Србије и то у тешким и готово немогућим условима.

"А наша војска данас и наша војска јуче то нису исте војске", рекао је председник Србије и рекао да само треба погледати ваздухопловство сада и какво је некад било.


Вучић: Брнабић одлична у УН, Јеремић плашио људе по ходницима

Премијерка Ана Брнабић је одлично представљала Србију у Уједињеним нацијама на заседању Генералне скупштине, оценио је вечерас председник Александар Вучић, коментаришући тако изјаву Вука Јеремића да је Брнабић "обрукала Србију" у УН. 

"Јесте сигурно је она обрукала. Он искакао тамо и плашио људе по ходницима. Сакрио се у један угао, у други се Пацоли сакрио...па скачу и сликају људе", рекао је Вучић одговарајићи на питања новинара у Москви.

Премијерка се одлично и озбиљно понашала, додао је Вучић негирајући Јеремићеве тврдње, за које је рекао да "такве глупости више и не може да коментарише".


Вучић о референдуму у Македонији

Александар Вучић изјавио је, да би га, у случају када би у Србији био одржан неки референдум на који би изашло 35 одсто грађана, више интересовало какви би били потези и шта би говорили неки људи из ЕУ и НАТО и истакао да се не може играти са вољом народа.

"Мене више интересује какви би потези били, шта би говорили неки људи из ЕУ и НАТО, јер прво када сам синоћ видео неке реакције, нисам могао да верујем. Питао сам са да ли је ово озбиљно", рекао је Вучић за ТВ Пинк поводом референдума у Македонији.

Председник је навео да је његово мишљење да је то била добра прилика за народ у Грчкој и Македонији да постигну споразум, да би то било добро и за једне и за друге.

"То је моје мишљење, можда грешим. Али, народ у Македонији је рекао другачије, да није за то. Морате да поштујете народ, не можете да се играте са вољом народа и кажете јасно је да је народ за... Чекајте, што сте онда ишли на референдум", приметио је Вучић.

Истичући да не жели да се меша у унутрашње односе у Македонији, наводећи да говори о западу и упитао: "Што сте рекли да је тај референдум од историјског значаја, кад сте сат времена после њега рекли ''пуј пике не важи''"?

Како је навео, то значи да ако вам се резултат не свиђа, онда референдум није важан.

"Или је довољно... Сад ја разумем што је (Саша) Јанковић са 16 одсто тражио да буде премијер... Могао је и председник да буде са 16 одсто... Ја имам само 40 одсто више, 55 одсто гласова, а он 16. Што не би био премијер или председник...", приметио је.

Када је реч о Македонији, додао је да је 35 мање од 50, „али нема везе, ако не може тако онда ћемо кроз Скупштину".

„Ако не може ни то, наћи ћемо нешто треће, јер тако мора да буде, кога брига за народ...".

Председник је поручио да је он против политике „кога брига за народ".

"Нека иде против моје воље, али воља народа мора да се поштује, јер је „вокс попули, вокс деи", и не постоји ништа важније од поштовања воља народа. То је на крају једино важно. Па нека грађани сносе последице и добрих и лоших одлука", додао је.

Истакао је и да је хајка која се водила против њега и Србије због нуђења озбиљног и одговорног решења по питању КиМ, била лоша за Србију, непримерена и "одвратно пакована" и од стране оних који су у потпуности за независно Косово и од, каже, лажних националиста који су направили то независно Косово.

"Али, сам добро разумео да сам прилично усамљен, да уз мене није нико ни Европа, свет, нити било ко други, што ме је много мање занимало, али да нису ни људи у Србији", навео је Вучић.

Схватио је, каже, да је усамљен, а да је на њему као председнику да доноси важне одлуке по многим важним питањима, па макар био и усамљен, али да по питањима од кључног националног интереса, није његово да буде усамљен, већ да чује шта је то што народ мисли.

„Ја сам незадовољан када добијемо 50 одсто гласова, тако да сте погрешног човека питали шта би радио да изађе 15, 20 или 30 одсто људи на неке изборе или референдум", закључио је председник.

Вучић захвалио Захаровој на коментару о дешавањима на КиМ

Александар Вучић захвалио је портпаролки руског Министарства спољних послова Марији Захаровој на коментару на дешавања на КиМ пре неколико дана.

"Захваљуем Захаровој на коментару за све оно што су Албанци радили на северу КиМ и то показује руску приврженост истини", рекао је Вучић у Москви за ТВ Пинк.

Како је казао, сутра је велики дан и велики задаци у разговору са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

"Дан после нас овде, мислим, долази аустријски премијер Себастијан Курц. Председник Путин има велику агенду и хвала му што је у ту агенду уврстио поново Србију. А ми се надамо да ћемо ускоро имати прилику да га угостимо у БеоградУ", рекао је председник Србије.

Захарова је данас саопштила да Русија осуђује неактивност КФОР-а у ситуацији изазваној распоређивањем косовских специјалних снага у северним областима КиМ претежно насељеним Србима.

"Осуђујемо с тим у вези пасивно понашање КФОР-а, који није предузео никакву акцију, иако му је дужност да осигура мир и безбедност у региону под мандатом Савета безбедности УН", истакла је Захарова, у саопштењу објављеном на сајту Министарства, преноси Тас с.

Захарова је оценила да је упад косовских командоса у српске енклаве на северу КиМ "провокација у циљу застрашивања Срба" и да је њихово распоређивање могло да доведе до новог крвопролића и да дестабилизује Балкан.

"Груби упад командоса косовских полицијских снага у српске области на северу те територије 29. септембра, који је противан постојећим споразумима између Београда и Приштине, представља провокацију у циљу застрашивања косовских Срба и вршења притиска на Србију", наводи се у саопштењу.

Захарова је истакла да је "такво неодговорно понашање косовских власти могло да изазове ново крвопролиће на Косову и да дестабилизује балкански регион у целини".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести