Вучић: Верујем да ће САД разумети наш став по питању војске 

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује да ће САД разумети да би формирање војске Косова могло да угрози мир и стабилност и доведе до трагичних последица.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

"Ми молимо америчке партнере да разумеју позицију Србије, ако већ не можемо да објаснимо Албанцима до какве штете и трагедије то може да доведе", рекао је Вучић.

Председник је на конференцији за новинаре са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером рекао да је став САД по питању формирања војске Косова познат и да за њега није изненађење, те да је чињеница да Албанци не би ни кренули у трансформацију без америчке подршке, јер је познато да су се увек позивали на САД.

"Нас брине, када питам америчке партнере на основу чега заснивају правну могућност формирања такозване косовске војске, увек је одговор да се заснива на чињеници да је Косово независна и суверена држава и да има право формирања сопствене војске у складу са сопственим Уставом", каже Вучић.

Београд то негира не само зато што је у супротности са Уставом Србије, већ и зато што је у директној супротности са свим актима међународног јавног права, истакао је председник Вучић.

Вучић је рекао да је уверен да ће Американци разумети српске молбе и да ће разумети да би формирање војске Косова могло да угрози стабилност и доведе до великих последица.

Зато је, каже, важно да се са САД разговара и да се граде партнерски односи и односи поверења. 

Он је поновио да, као што је за америку Косово независна држава, за Србију је такозвано Косово и није никаква независна држава.
"Изнео сам господину Палмеру позицију Србије о косовској војсци. Више пута сам замолио господина Палмера да има у виду да формирање Косовске војске не стоји у међународно правним документима, Кумановском споразуму, као и Резолуцији 1244 једином акту који регулише питање те територије. Не стоји ни у Бриселском споразуму, а поготово не у документу који смо договорили са НАТО", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Палмером. 

Поновио је да у том документу НАТО јасно стоји све у вези са понашањем безбедносних снага, а то је да се они не могу ангажовати без сагласности НАТО и сагласности српске заједнице на КиМ.

"Ниједан од ових услова није испуњен и указао сам на то да бисмо били у великом проблему и били бисмо сатерани у ћошак ако би се наставило формирање косовске војске и њихов потенцијални улазак на Север", рекао је председник.

Разговори с Палмером, иначе, били су, каже председник, отворени, озбиљни и конкретни, важни за нашу земљу.

Поделио их је у три дела - о билатералним односима, односима Србије и САД и односима у региону.

"Наши билатерални односи су бољи и желим да верујем да ће у будућности бити само бољи јер би то било од интереса за Србију, а још много тога можемо да учинимо у привлачењу инвеститора из САД, као и у владавини права...", рекао је председник.

Што се политичког нивоа билатералних односа наших двеју земаља тиче, Србија је задовољна, рекао је Вучић и додао да људи у америчкој администрацији сада, у односу на ранији период, желе да чују наше мишљење. 

"Јасно је да по питању КиМ не делимо ставове, али смо задовољни што можемо отворено да разговарамо", рекао је Вучић.

О трећој теми, односима у региону и самој Србији, Вучић је рекао да је са Палмером размотрио све што се на Западном Балкану.

"Сагласни смо да је интерес Западног Балкана очување мира и стабилности, изградња уређених друштава и напредак политичке и економске сарадње по моделу нордијских земаља", рекао је.

Говорећи о разговору о КиМ, Вучић је казао да би и ту тему могао да подели у три дела: наставак дијалога, како да приближимо наша друштва и наше народе да бисмо се боље разумели у будућности, као и, како је рекао, на његов затев је било речи о питању стварања тзв. косовске војске.

"Србија жели наставак дијалога и сагласни смо са САД да је неопходно постизање компромиса. Да ли смо са Албанцима близу тог компромиса, нисмо", рекао је председник.

Са америчким партнерима, казао је, постигнута је сагласност да је компромис кључан и од велике важности.

Са Палмером је, казао је Вучић, разговарао и о другим питањима, али је додао да је посебно захвалан подршци САД на европском путу Србије, јер од њих можемо много да видимо, научимо, као и како да брже и квалитетније савладамо тај пут, како бисмо обезбедили бољу будућност и квалитетнији живот нашим грађнима.

"Србија жели боље односе са САД, успостављање вишег степена поверења и уложићео много напора за стабилност у региону", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести