Вучић: Владу су бирали грађани, не испуњавам ничије жеље

ШАБАЦ: Влада Србије биће скројена по мери народа, односно онако како су грађани Србије изабрали, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да он није ту да испуњава било чије жеље.
t
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Коментаришући изјаву амбасадора САД Кристофера Хила да очекује прозападну владу, те упитан да ли ће му испунити жељу, Вучић је одговорио:

"Нисам ја ту да испуњавам жеље. Грађани бирају, а они су изабрали да Србија има српску владу, која ће да води рачуна о својим инетерсима".

Он је навео и да му је драго што је Хил рекао да се неће мешати у избор министара, што је каже, нормално, додајући иронично да је сигуран да се ни раније амбасадори нису мешали у том нарочито 2008. године, али и раније.

Вучић је поручио да ће Влада Србије свакако бити скројена по мери народа.

"Како су грађани дали поверење политичким странкама. Америка је велика сила, важно је да покажемо поштовање према тој земљи, али још је важније да се руководимо својим интересима", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија на европском путу, да ће тај пут наставити, али ће чувати своје вредности и неће гасити традиционална пријатељства, по било чијем захтеву.

„Хоће да ме 'апсе - то је ок, али неће ме ућуткати“

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, поводом писања хрватских медија да га треба ухапсити када дође у Јасеновац, да је то "сасвим ок" и да говори о природи тамошње власти, али да га неће ућуткати, јер ће увек говорити о антифашистичком и антинацистичком опредељењу српског народа.

"Што се тиче тога да ће да ме ''апсе... па, ја сам се сам понудио, добровољно сам хтео да уђем, шта је био проблем?", констатовао је Вучић одговарајући на питања новинара у Шапцу.

Он је истакао и да су срамне измишљотине да је био у Петрињи, 1991. године, и да је тамо износио било какве претње, које су, каже, пуштене у јавност са циљем да га заплаше и да каже му не пада на памет да иде у Јасеновац.

"А, замислите шта би било у ЕУ, да ми измислимо да је Пленковић овде тукао заробљенике, и радио не знам шта... Какав би то скандал био... А, они су осмислили акцију, нису пустили некога да слаже, него су све осмислили да ме уплаше и да не тражим одлазак у Јасеновац", рекао је Вучић.

Коментаришући то што у хрватским медијима има много похвала Срба на тему летовања у Хрватској, Вучић је рекао да они имају право то да преносе, а људи да хвале и Дубровник и Ровињ, али да њега то не интересује.

"Не интересују ме ни Дубровник, ни Ровињ. Немам никакав проблем, није мој посао да се додворавам никоме. За мене су важни Јасеновац, Јадовно, Смиљане. То је оно - кад су Теслу прогласили за Хрвата, иако са њима везе нема. Као да ми кажемо да смо настављачи Западног Римског царства, јер је на територији Србије рођене 17 римских императора... А, да не причам шта су са породицом Тесла урадили", констатовао је Вучић.

Хапшење је, каже, "сасвим ок", и то говори о природи тамошњег режима, али да га ућуткају када говори о вредностима Србије, о антифашистичком и антинацистичком опредељењу Србије - неће успети.

"То ћемо бранити, штитити и чувати по сваку цену. Много, стотине хиљада Срба је погинуло у одбрани земље од фашизма и нацизма, и немачког и италијанског, али пре свега од усташког покрета, да бисмо имали права да се играмо са својом прошлошћу, јер бисмо се тако играли и са будућношћу", рекао је Вучић.

Поручио је да од тога неће одустати, а ако је хапшење један део тога, са тим нема проблем, уз констатацију да би се тиме само страдалничка традиција породице Вучић наставила.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести