Вучић за амерички портал: Србија не одустаје од евроинтеграција

ВАШИНГТОН: Иако је Београд тражио и добио помоћ од Кине да би заштитио своје грађане од епидемије корона вируса, тзв. "корона вирус дипломатија" неће утицати на опредељење Србије да се прикључи ЕУ, пише председник Србије Александар Вучић у ауторском тексту за амерички портал УС News and World Report.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Вучић је написао да је Србија без основа критикована зато што је, као и све друге земље, тражила помоћ тамо где је најбрже може добити, а добила је најпре од Кине, а потом и од Русије, да би тек након тога стигла подршка и из ЕУ.

У тексту се подсећа да је средином марта ЕУ изненада увела ограничења на извоз виталне медицинске опреме у земље које нису чланице, што је Србију, која је одавно кандидат за пуноправно чланство у ЕУ, довело у ситуацију да хитно потражи помоћ на другој страни.

Истовремено, Кина која је полако излазила из епидемије, имала је вишкове медицинске опреме и није ускратила помоћ и стручну подршку ни Србији, али ни другим земљама на тлу Европе, што је логично с обзиром да се вирус муњевито и драматично ширио по свету, додаје председник Србије.

Србија је са захвалношћу дочекала кинеску помоћ и стручњаке који су, наоружани искуством из вишемесечне борбе са вирусом у Вухану, најбоље могли да помогну да се заустави ширење смртоносне заразе, наводи се у тексту и додаје да Србија неће одступити од својих стратешких приоритета, политике европских интеграција с циљем да постане пуноправна чланица ЕУ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести