Вучић: За сад без строжих мера, али бићу спреман и на то

БЕОГРАД:  Председник Александар Вучић изјавио је данас да епидемиолошка ситуација у Србији боља од ситуације у земљама у региону, али да је забринут због раста броја заражених корона вирусом и истакао да у овом тренутку нема најава да ће бити уведене строже мере, али и да је спреман да донесе тешке одлуке и мере, уколико то буде потребно.
1
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Клиничком центру Србије, рекао да се држава спрема за нови удар короне, наводећи да је изградња две велике ковид болнице у Батајници и Крушевцу део тих припрема.

"Градимо две фантастично модерне болнице, изградићемо их као они који најбрже граде на свету. Граде их српске компаније, као да се у Кини дешава, не за неколико дана, али за четири месеца изградићемо велелепне модерне болнице", рекао је Вучић и истакао да ће болнице бити отворене 1. децембра.

Вучић је истакао и да су бројеви у Србији пропорционално броју становника много бољи него у региону, наводећи да пропорционално 200 новозаражених дневно у Црној Гори јесте 2.000 новозаражених у Србији, односно 400 у БиХ, као 900 у Србији, 500 у Хрватској као 900 у Србији.

"Ми и даље немамо то, али имамо растуће бројеве. Веома сам забринут, јер гледам и проценте на свака два, три, четири сата. И тачно кад је престало лепо време, више кише и затворени простор, корона буја", каже Вучић.

Наводи да су бројеви у целој Европи "ужасни" и да је "тешко да ћемо ми моћи да их избегнемо".

Наводи да се неће либити рестриктивних мера.

"Ако будемо морали, примењиваћемо и теже мере, а на Кризном штабу је да одлуче какве би могле да буду. За мене је живот сваког човека, баке, деке, мајке, оца, брата, сестре, деце важнији од сваке политике и не интересује ме како ће неко да реагује, да ли ће политички поени да иду на ниже, јер ће се на крају бројати то колико је ко живота сачувао", казао је Вучић и додао да је Србија, за разлику од модернијих и напреднијих земаља, спасила тешким мерама хиљаде живота старијих људил

"Сачувати животе људи и земљу, и економски капацитет земље, су приоритети", рекао је Вучић.

Како каже, за сада нема најава тежих мера, али се ситуација сагледава.

"Размишљало се и да ли да пустимо људе на дерби, па нисмо, иако је напољу. Донели смо нове мере са ограничењем до 23 сата, видећемо како даље, али не можете нити смете да укинете живот, већ мора да се пронађе баланс", рекао је Вучић.

КЦС за 11 месеци

Вучићје  најавио да ће радови на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије бити завршени у септембру следеће године и да ће се ту лечити грађани из целе земље, те истакао да јачање здравства снажи укупну моћ Србије.

"Мислили смо да ће због ковида ово каснити око четири месеца, али неће. За 11 месеци ћемо да отворимо ово место", рекао је Вучић и додао да су радови у КЦС од највећег значаја за земљу и грађана.

"До септембра следеће године, за мање од годину дана биће завршен читав објекат у КЦС и опремљен најмодернијом опремом. Имаће собе за интензивну, полуинтензивну негу, операционе сале, дијагностику, Ургентни центар, све што је неопходно", истакао је Вучић.

Приметио је да готово ништа није грађено у здравству неколико деценија, што још више даје на значају изградњи свих болница у последњих неколико година.

Зато је, додао је, важна и друга фаза у радова у КЦС, која подразумева обнову комплетног центра.

"За прву фазу издвајамо 69 милиона евра. У другу фазу, биће уложено 43 милиона. Укупно 112, а са неким накнадним радовима доћи ће до 120-125 милиона евра. То су огромне инвестиције", рекао је Вучић.

Оружјем се ништа не решава

Неће бити нових Олуја, нити погрома српског становништва са КиМ, поручио је Вучић, поводом навода да су спрске службе указале да се спремају организоване провокације и напади Албанаца на Србе на КиМ, у циљу стварања нестабилности.

На питање како то коментарише и како ће држава заштити људе на КиМ, Вучић је одговорио да то није лако, јер Србија нема ефективну контролу на Космету, али је, каже, мудром политиком и разговорима успевала да сачува највећи део српског народа на Косову и Метохији, што ће чинити и даље.

"Али, и већ сам то говорио, неће бити нових Олуја, ни погрома становништва и при томе стојимо. А, борићемо се дипломатски, обавештаваћемо, упорозавати...", рекао је Вучић.

Председник је рекао да лично жели да верује у разум и да и Албанци схватају да се ништа не решава оружјем, вех да једино разговорима, хладне главе и комрпомисима можемо до бољег живота и за Србе и за Албанце.

Медији су данас пренели да су српске службе упозориле врх државе да ће Срби на КиМ, нароцито они у енклавама, у наредним данима биће мета организованих провокација и напада Албанаца, а све у циљу стварања нестабилности која би довела до поновног застоја у дијалогу Београда и Приштине као и опструкције сарадње са Специјалним судом у Хагу.

Како могу Маркон и Џонсон, а не може Вучић?

Како Емануел Макрон и Борис Џонсон могу да учествују на регионалним изборима, а мени Европска комисија замера што сам био носилац листе на последњим изборима, запитао је председник Александар Вучић у одговору на питање о критикама у извештају ЕК.

"Видим све друге да то раде. Ако је једини проблем Александар Вучић, разумео сам и тај проблем", истакао је председник Србије.

Вучић је навео и да је један председник, а реч је, иначе, о Борису Тадићу, пре неколико година пред изборе, и то као кандидат за председника и, такође, носилац листе своје странке, користио "Фиат" за политичку кампању, али се у његовом случају то није нашло у извештају Еворпске комисије као замерка.

Каже да је приметио поједине иницијативе из опозиције, а који су, наводи, повезани са различитим "тобоже експертима" и делом невладиног сектора које, такође, као и примедбе из ЕК иду ка томе да он не може да буде носилац листе за београдске изборе.

Вучић каже да је то зато што су његови политички противници "немоћни и не могу да га победе", па проналазе начине да неко други "на прљав начин обави њихов посао", јер их, наводи, народ неће.

Поручио је да је поносан што води суверени, независну и слободну земљу и поносан што, таквим наступима пред представницима ЕУ, показује му је позиција грађана и Србије много важнија од личне.

"Мој мандат се ближи крају, завршићу га поносно на све што смо урадили, а тек ћемо још много ствари завршити до краја следеће године", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести