Вучић о забрани уласка делегацији ВС у Хрватску

НИКИНЦИ: Председник Србије Алескандар Вучић није желео посебно да коментарише хрватску политику и однос према Србима поводом данашње забране уласка представницима Војске Србије у Хрватску, ради присуства обележавању Дана јасеновачких жртава.
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Истакао је да је нама вазно да онолико колико постујемо своје зртве, поштујемо и туђе.

"Ја разумем да Хрвати не зеле да се присећају своје прослости у Другом светском рату. Боље да не коментарисем изјаве које сам чуо у Пољској. Постојала су само два нацистицка резима у Еврипи. Поносан сам на борбу српког народа", истакао је Вучић.

У оваквим инцидентима, какав се данас десио на граничном прелазу, види се, објашњава, зашто намеравамо да подигнемо меморијални центар у РС и то ће нас мотивисати да брже радимо.

"Боље да ми радимо своје... Очекујемо ускоро предлог једне од најбољих америчких компанија о томе како ће да изгледа меморијални центар у Градини. Ми морамо да бринемо о томе, да нам нико не би забранио да одајемо почаст јасеновачким великомученицима, жртвама, да то буде у програму сваке школе, на екскурзијама".

Да би то могло да се деси, како каже, то ћемо да урадимо на простору РС.

Каже и да је срећан сто после толико година имамо два филма о Првом светском рату, а сада ћемо имати и прве филмове о Јасеновцу што је било забрањено 75 година.

"Наш народ се борио против окупатора које су неки други дочекивали цвећем, па би данас да се не сећамо свега што је било", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести