Вучић закорачио у пету годину председничког мандата

Председник Србије Александар Вучић закорачио је данас у пету годину мандата на месту шефа државе. Јуче је била четврта годишњица од када је ступио је на функцију председника Србије, положивши свечану заклетву у парламенту 31. маја 2017, након убедљиве победе у првом кругу избора са 2. 012 788 гласова.
Aleksandar Vucic sa mapama/Tanjug/Rade Prelic
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Александар Вучић са мапама

Захваливши се на крају обраћања свим грађанима на огромној подршци, на нади и вери у другачију и бољу будућност, Вучић је рекао да верује да ће управо уз њихову помоћ умети да одговори на свако питање и на сваки захтев, на сваки изазов који је пред њим. Потом је додао и својеврсну поруку, цитирајући и једног од најзначајнијих старих, кинеских филозофа:

„Зато што, а рекао је то Лао Це, то што те неко воли, даје ти снагу, а то што ти некога волиш, даје ти храброст. А ја ову земљу волим, изнад свега. И то ће ме чинити веома храбрим председником. Све остало, на мени је да заслужим.”

Вучић не крије задовољство успесима које је Србија забележила на економском плану од 2012. године, када је СНС постала стожерна странка власти, а он у њој учествовао најпре као премијер, потом као  председник

Сам Вучић не крије задовољство успесима које је Србија забележила на економском плану од 2012. године, када је СНС постала стожерна странка власти, а он у њој учествовао најпре као премијер, потом као  председник. И сада подвлачи да је земља успела да одговори на изазове које је наметнула пандемија коронавируса, како на економском, тако и на плану вакцинације. Ових дана је поручио је да је просечна плата у марту износила „тачно 555 евра“, а да је то много више него у тренутку кад је постао премијер, наводећи да Србија више није земља губитника већ победника, за шта су, истиче, заслужни грађани.  Уверен је да заједно и уједињени, можемо достићи до краја године плате  у просеку веће и  од 600 евра, а у више наврата изнео је очекивање да и ове године раст БДП-а може прескочити шест одсто. Међу успехе свог мандата посебно убраја довођење страних инвеситора, као и улагање у бројне инфраструктуне пројекте. Србија је у 2020. години имала преко три милијарде евра директних страних инвестиција, док је, рецимо, у Црној Гори, БиХ, Македонији и Албанији та цифра била око 1,7 милијарди.  Приликом потписивања уговора са страним инвеститорима не крије одушевљење. Тако се међу последњим инвестицијама којима је посветио посебну пажњу нашао и долазак јапанске групације „Нидек”, која ће у Новом Саду изградити фабрику погонских мотора за електрична возила, када је нагласио  да је то велики дан за Србију, јер ће допринети развоју тог града и целе земље. Након састанка са делегацијом јапанске групације „Нидек корпорејшен” у Председништву Србије, казао је да је та инвестиција „величанствени поклон за Србију”.

Приликом сабирања добрих резултата посебно истиче да очекује да ћемо првог децембра имати у изградњи најмање седам различитих аутопутева у Србији, а покушаће, додаје, да их буде и осам, ако то буде могуће. Исто тако, међу фаворитима му је и брза пруга Београд – Будимпешта, а поносан је и на то што ће се пре краја његовог првог председничког мандата, од Новог Сада до Београда возом путовати око пола сата.


Стабилност странке и стране амбасаде

Након последње седнице Главног одбора СНС остало је ипак неразјашњено, оно што је Вучић напоменуо у свом обраћању страначким колегама. На питање на кога је председник Вучић мислио када је рекао да му се гаде они који очекују од страних амбасада да их поставе на положаје и смештају својим партијским друговима по медијима, функционер СНС Владимир Ђукановић је рекао да би ту имао доста да набраја, јер „тога има и у самом врху и у чланству”.

Постоји и дилема да ли је за стабилност владајуће странке у сусрет изборима довољно то што се после бројних захтева за смену, па и одлазак и странке министра одбране Небојше Стефановића, цела прича тренутно завршила на његовом одласку са челног места у београдском одбору СНС. Ђукановић је казао да је Стефановић поднео оставку на место председника Градског одбора, јер је то чланство странке тражило, а не због прислушкивања председника Србије. Премијерка  и чланица Председништва СНС-а Ана Брнабић је, одговарајући на питање да ли очекује да Стефановић поднесе оставку и у влади или ће то она покренути, изјавила да ће се СНС свим стварима, као и до сада, бавити унутарстраначки.

- Када као странка донесемо неке одлуке, тада ћемо их и саопштавати - додала је она. – Заиста, као озбиљна странка шпанску серију од тога нећемо правити и на то се више нећу освртати - поручила је јуче Брнабићева.


Иако са оптимизмом гледа на економски српски план, посебно изнет кроз познати програм „Србија 2025“, најављује два политичка изазова са којима ће се срести ове и наредне године. Најпре ту је наставак дијалога Београда и Приштине, због којег очекује, како посебно упозорава ових дана, велике притиске. Но, уједно поручује међународној јавности, али и политичким опонентима, да ни под којим условима неће потписати независност Косова и Метохије.

Дијалог Београда и Приштине, као и предстојећи избори, политички су изазови који ће обележити пету годину његовог председничког мандата

Други изазов су предстојећи избори, председнички, београдски  и ванредни парламентарни. Вучић се још увек није изјаснио да ли ће истаћи кандидатуру за још један мандат, али то питање за сваког ко прати политичка збивања и његов рејтинг не делује упитно. Поједини функционери СНС, чији је Вучић лидер, истичу да не виде другог кандидата за челно место у држави, но за коалиционог партнера напредњака, председник Покрета социјалиста Александра Вулина, то није довољно, већ је  од њих затражио да званично, јавно обнародују Вучићеву председничку кандидатуру.

У склопу изборних изазова је свакако најава кадровских резова на скупштини странке која ће уследити крајем октобра. Но већ се види да је цела акција почела, не чекајући баш јесен, пошто је СНС ојачан чланством СПАС – а, пре свега Александром Шапићем, који ће се, како је и сам најавио, позабавити страначким рејтингом у Београду, кога напредњаци сматрају потенцијално својом најслабијом  изборном кариком.

- Уверио сам се да Српска напредна странка не гура проблеме под тепих. Председник Вучић је много тога урадио. Он је човек који је идеолог, који прави националну политику. Ја сам њему отворено рекао да се многи не позивају на његово име, него да свако сноси део одговорности. Треба показати делима према ономе ко је стао иза вас. Оно чиме сам највише изненађен код Вучића и чиме сам фасциниран је то да никад није затворио очи и да је нешто хтео да гурне под тепих. Ја сам дошао у Српску напредну странку да би нешто допринео, на ком ће то месту бити, то ћемо видети - рекао је јуче Шапић, објаснивши разлоге због чега је одлучио да угаси своју странку и придружи се Вучићу у предизборној години.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести