Вучић: Запад ће покушати да искључи Русију из Савета безбедности

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је готово сигуран да ће западне силе покушати да Русију искључе из Савета безбедности УН и истакао да Србија за то неће гласати.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Да ли ће то успети или не, видећемо", рекао је Вучић у Њујорку, одговарајући на питања новинара шта би могло да се деси са Србијом уколико би Русију искључили из Савета безбедности УН и оценио да би за Србију то била катастрофа због КиМ.

Он је навео да за то постоје три опције од којих је једна, како је рекао, да Русији ограниче право вета за све што се тиче сукоба у Украјини, али да то могу да прошире и кажу да се односи на све што се тиче питања територијалног интегритета и за целу Европу.

"Србија за ограничавање права вета или за искључење Русије из Савета безбедности неће гласати. Ту немамо никакву дилему", подвукао је Вучић.

Он је рекао да им за то треба двотрећинска већина, али да могу да се позову и на то да Русија није формално правни сукцесор Совјетског Савеза, јер не постоји папир који би тако нешто доказао већ је у то време на основу неформалних договора са (Борисом) Јељцином Русија примљена као стална чланица Савета безбедности.

"Али, постоји члан мислим акта 108, на који видим да се спремају да се позову. То би било рушење постојећег међународног правног поретка", рекао је Вучић.

Додао је да им је за једну од тих одлука потребно да Кина буде уздржана и да не изрази вето.

"Бог зна шта све могу да ураде. То није ни далеко, ни немогуће и мислим да се већ увелико разрађују планови по том питању, а шта је то за нас? Па, за нас је то катастрофа, због КиМ наравно", истакао је Вучић.


Вучић се састао са Лавровом у Њујорку

Председник Александар Вучић састао се у Њујорку са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом на маргинама последњег дана учешћа на Генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

"Разговарао сам данас са министром Лавровом и поновио опредељење Србије за поштовање Повеље УН и Резолуције 1244 СБ УН и захвалио на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије", навео је Вучић.

Наравно, разговарали смо и о свеукупним билатералним односима, додао је Вучић у објави на инстаграму.


Ми се боримо, не са Приштином, већ западним силама

Председник Србије Александар Вучић истакао је, поводом активности председнице привремених институције у Приштини Вљосе Османи да избори додатна признања Косова, да се не ради о борби Приштине, већ да се ради о нашој борби против онога што раде велике западне силе.

„Како видим радиће на све могуће начине и ми ћемо да се боримо. Видео сам већ три азијске и три афричке земље које су таргетовали. Ми ћемо да наставимо да радимо. Није питање Приштине, већ наше борбе против онога што ће радити све велике западне силе“, поручио је Вучић.

Он је указао да те силе сада гледају да искључе једну Русију из УН, да је Србија мала, али и да ће тако мала успети да се сналази и бори.

„Неће им баш бити онако лако како су замислили“, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести