Вучић: Западни Балкан главна машина развоја ЕУ

МОСТАР: Западни Балкан може бити главна машина развоја Европске уније, поручио је данас премијер Србије Александар Вуцицћ по доласку у Мостар где ће присуствовати свечаном отварању 20. Међународног сајма привреде.
aleksandar vucic, Tanjug
Фото: Tanjug

Ми можемо да будемо главна машина развоја ЕУ. Овде ће бити далеко већи раст од ЕУ. То не значи да смо богатији, али ако имате толики раст онда нико не може то да игнорише", уверен је Вучић.
Он такође верује да су људи у целом региону сити свађа, расправа, погледа у прошлост и да све више и чешће размишљају шта можемо да направимо.

У разговору са новинарима он је рекао да то схвата и ЕУ и да разуме да земље региона не могу бити у чекаоници више деценија.
На питање новинара да прокоментарише то што га у регионалним медијима педстављају као регионалног лидера, након победе на изборима за председника Србије, Вучић каже да себе не сматра регионалним лидером, већ човеком који је добио поверење грађана Србије.
Како је додао, поштује своје колеге и регионално партнерство које се заснива на поштовању, а не постављању било кога за лидера.
Ми смо ту да разговарамо и сарадњу да унапређујемо. Налазимо се на европском путу и верујем да заједно можемо тај пут да убрзамо. Ми имамо чист мандат, нама је можда лакше него неким другима. Верујем у ту врсту сарадње", поручује он.
Додао је и да је поносан што је са Балкана, Западног Балкана и да се не стиди те чињенице, као неки други.

 

„По сваку цену сачувати мир и стабилност у региону“
Премијер Србије Александар Вучић je изјавио у Мостару да циљ свих у региону треба да буде да се по сваку цену очава мир и стабилност.
"Разговарали смо о ситуацији у Македонији, која је за сваког од нас представља оптерећење, али и о БиХ", рекао је Вучић за РТС.

 

Српски премијер каже и да је за Србију веома важно да буде представљена на Мостарском сајму, али и да са осталима у региону унапређује економије кроз сарадњу и заједничко тржиште.
Важно је да изађемо са једном новом иницијативом за Коморски инвестициони форум. Верујем да то може да буде још једна нова идеја за унапређење сарадње наших земаља и омогући лакши и бољи живот за грајдане Србије, и земаља региона“, истакао је Вучић.
Вучић је рекао и да су Мостар и сајам добро место за разговор о постојећим проблемима и успостављање блискијег контакта са колегама из региона.
Он је најавио да ће се састати и са хрватским премијером Андрејом Пленковићем са којим ће разговарати о билатералнлим односима, али и о ситуацији у вези са "Агрокором".
Сигуран сам да Пленковића боли глава око те теме, али имамо ми својих проблема у вези с тим. Извесно је да ћемо о Агрокору да прозборимо и видимо можемо ли да заштитимо пословање у Србији, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће разговарати и са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем Вучић  објашњава да је предвиђено да има састанак са Денисом Звиздићем, а да ће се састати и са Изетбеговићем - ако дође.
Разговараћемо о свему кроз шта смо прошли. Морате да разговарете. Некада једном није лако, некада другом. Мени је важно да унапређујемо српско-бошњачке односе. Поносан сам на огроман број галсова који смо добили и остварили убедљиву победу у Новом Пазару, Тутину, Сјеници јер то показује да грађани желе да чују шта можемо да урадимо по питању српско-бошњачких односа", оценио је он.

Вучић је поновио да је увек спреман за разговор јер је "сваки разговор неки бољитак, почетак бољег односа за обичне људе који не треба да се гледају преко нишана.
Најважније је да српски и бошњачки народ живе у миру и да могу добро да сарађују и размишљају о будућности која је заједничка, као што и са Хрватском морамо да разговарамо о поправљању односа, поручује Вучић.

Фото: Танјуг

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести