Вучић: Заражен цео гарнизон Прве бригаде Војске Србије

СТАРА ПАЗОВА: „Више десетина припадника Прве бригаде Војске Србије, који су били ангажовани на пријему људи из који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта, заражено је корона вирусом”, изјавио је данас председник Александар Вучић.
Vučić sa novim respiratorima  Foto:buducnostsrbijeav
Фото: buducnostsrbijeav, ilustracija

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу.

"О много десетина је реч, не о појединцима. Онда је јасно са чим су се суочавали„, додао је.

"Они су примили тежак ударац", рекао је Вучић новинарима.

„Хвала им на томе и надам се да ће се сви опоравити", рекао је председник.

Само Србија и Румунија су, каже, имале толики прилив својих људи из иностранства:

"То су добри људи, нису криви због ситуације. Остаје да економском политиком сачувамо те људе у земљи. Смањиваће плате у Европи, а ми нећемо", казао је Вучић.

Држава досад уложила 370 милиона евра у медицинску и заштитну опрему

Вучић је обишао је данас пре подне складиште медицинске опреме у Крњешевцима код Старе Пазове и истакао да је држава учинила све у борби против корона вируса, али да не може ништа да се уради ако су људи неодговорни и не поштују мере чији је циљ сузбијање ширења вируса.

Вучић је рекао да се у и у том складишту види колики су габарити робе која је допремљена, те да се може разумети зашто су били потребни онолики авиони Ер Србије.

Држава је, каже, до сада уложила 370 милиона евра у опрему за борбу против корона вируса.

Плаћено је 1.000 респиратора, а радујемо се када слети 36, што, како је објаснио, јасно показује какав „пакао“ влада у свету.

“Оно што можемо да урадимо као држава радимо, и важно је да то људи виде. Покушали смо да своју земљу спасимо на најбољи могући начин.У тешким условима на тржишту, где свака земља покушава да отме другој, добро смо се борили и наставићемо“, казао је он.

Вучић је указао да ће новим респираторима бити додатно ојачана централна Србија – Ниш и Крагујевац, као највећи центри.

„Све опште болнице имају по клинички респиратор и добиће транспортне. Појачаћемо градску болницу на Звездари. Направили смо шест болница у Београду које се баве само короном. Драгиша Мишовић је болница са највећим бројем респиратора, где је 36 лица на респиратору, а још 50 користе респиратор као помоћ. Укупно у Драгиши Мишовић имамо 156 респиратора. У Земунску болницу смо убацили респираторе и добиће до 80, колико имају разведене водове за гас. ВМЦ већ има 15, градска болница 15, а највећи број из овог складишта ићи ће на Звездару да се попуне капацитети”, објаснио је он.

Казао је да би било много важно да буду пуније привремене болнице као што су Сајам, Чаир, а не да седе оболели код куће.

„Молим људе да се јаве на време ако осете симптоме. Имамо ужасну трагедију младића из Краљева, што је дошао из Холандије, а који је касно пријавио да је болестан, лежећи код куће. Лекари нису успели да му спасу живот. Исти случај имамо и у Београду са бар три или четири пацијената”, указао је он.

Захвалио се припадницима БИА који брину и чувају тестове, брину о сваком комаду допремљене опреме и снабдевају болнице.

“Слушам председнике великих земаља са по 300 милиона становника када говоре о милионима маскама, а ми смо довезли преко 30 милиона маски, а имамо купљених још 50 милиона хируршких, а епидемиолошких преко 13 милиона. Заштитних рукавица око 12 милиона”, нагласио је он.

Вучић је рекао да је 12 милиона хируршких маски дато апотекама, и замолио да се дају рукавице, ако буде, за апотеке, наравно након што се снабдеју здравствени радници.

Сваког дана се, према његовим речима, пуни складиште, које је, иначе, држави уступило предузеће Милшпед.

Најавио је да следећи авион са опремом стиже у уторак, а да се од њега очекује највише.

Пренео је и да сада није једноставно са кинеским валстима, пошто су увеле контролу квалитета.

"Због једне ствари сам задовољан а то је што смо успели да обезебдимо да наше продавнице буду снабдевене и да после врло кратког времена имамо добру покривеност заштитном опремом за све наше лекаре и наше људе. Нећемо доводити лекаре у ситуацију да размишљају кога ће да искључе или укључе, што је ситуација свуда у свету », обајснио је он.

Показао је и оксигенаторе, које су кинески стручњаци тражили да увеземо, и увезли смо првих 100.

“То су резервна плућа, неинвазивно. Када скинемо некога са респиратора, ако видимо да се опоравља, да се опровак настави на оксигенатору, како га не бисмо држали предуго на инвазивном клиничком респиратору”, рекао је Вучић.

Респиратори пре кризе коштали 26.000 евра, сада и 300.000

„Респиратор је пре ове пандемије коштао око 26.000 евра, а данас не може да се купи са сигурношћу ни за 300.000 евра, каже председник Вучић илуструјући каква "туча" на светском тржишту влада за опремом, али је додао да је у Србију, од избијања кризе, допремљено укупно 573 респиратора.

Вучић је објаснио да толики број није набављен у претходне три или четири деценије.

Указао је да има још 1.000 наручених и плаћених респиратора.

Међутим, указује да за респираторима и другом опремом влада „општа туча » на светском тржишту.

„Када Америка наручи 30.000 респиратора онда крене туча, јер се све друге земље исто боре. Немачка, која има произвођача ''Дрегер'', подигла је производњу са 28.000 на 40.000. Имате Шпанију која је оптуживала Турску за одузимање опреме. То све води и ка расту цене за два до пет пута, јер никоме више није важан новац”, обаснио је он у изјави за ТВ Прва.

Вучић је указао да је респиратор некада коштао око 26.000 евра, а данас не може да се купи са сигурношћу ни за 300.000 евра.

Подсетио је да су Немци купили маске од америчке компаније на Тајланду, које су после усмерене у САД.

Србија, и у таквој ситуацији, према његовим речима није немоћна, јер је сналажљива.

„Не зато што је неко много паметан, већ што смо међу првима разумели какво је стање. Упутили смо одмах агенте и радимо у тимовима. Разгоаврамо а председницима И премијерима земаља. Боримо се за сваки респиратор, за сваку маску. Мислим да нам иде много боље него другима“, закључио је Вучић.

Струка ће донети одлуку о полицијском часу

Вучић је поручио да ће струка донети одлуку да ли ће и у ком тренутку би био уведен двадесетчетворочасовни полицијски час како би се сузбило ширење корона вируса, а да њему неће бити проблем да то подржи.

"Никада нисам бежао од одговорности, нисам бежао од беса грађана који ће накнадно да схвате да је нешто учињено за њихово добро и здравље", рекао је Вучић за телевизију Прва.

Он је навео да, ма шта појединци мислили о њему, нико није луд да мучи људе, већ је у питању борба за животе људи.

Вучић је рекао да мере државе поштује 90 одсто грађана, док је осталима циљ да ураде несто против државе.

"Шта год држава каже, они кажу, ''ти ћеш да ми кажеш''. Онда јуче тако имате да људи иду у парк, иду на Фрушку гору на роштиљ, мало ћемо шуму да спалимо, а није важно ни кога ћемо да заразимо", рекао је Вучић.

Он је навео да ће се такво понашање грађана показати за две или три недеље у билансу заражених и преминулих од корона вируса.

Тешка ноћ је за нама, биће и тежих

Вучић је саопштио да је ноћ за нама била тешка и упозорио да ће бити и још тежих у будућности.

"Нећу да износим званичне податке, то ће урадити лекари у 15.00 сати, али била је тешка ноћ иза нас. Биће много тежих", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће се резултати поштовања мера видети и да жели да ободри људе тиме што ћемо, каже, дочекати тренутак који није далеко, у којем ћемо моћи са поносом да гледамо на нашу дисциплину, одговорност и озбиљност.

"Предаја никада није била и неће бити опција. Србја ће наставити да се бори и да побеђује", рекао је Вучић.

Све опште болнице добиће транспортне респираторе

„Све опште болнице у Србији добиће транспортне респираторе, најавио је данас председник Вучић.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Želeo sam da se uverite koliki su gabariti ove robe i zašto su potrebni toliki avioni Air Srbije. Zato sam posebno ponosan na @airserbia. Kao što vidite imamo mnogo toga što nismo još podelili. Rukavice, maske, skafanderi, respiratori i sve neophodno za borbu protiv #COVID19 se nalazi ovde. Svakoga dana se puni ovaj prostor. Zadovoljan sam što smo uspeli da obezbedimo dobru pokrivenost zaštitnom opremom za naše lekare. Ono što mi možemo da uradimo kao država mi to radimo i važno je da to ljudi vide, molim ih samo za odgovornost. Sada ćemo novim respiratorima dodatno da ojačamo Centralnu Srbiju, Niš i Kragujevac, kao najveće centre. Sve opšte bolnice u Srbiji dobiće transportne respiratore." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je magacinski prostor Milšped Group koji je ustupljen za čuvanje medicinske opreme namenjene za snabdevanje zdravstvenih ustanova.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

"Желео сам да се уверите колики су габарити ове робе и зашто су потребни толики авиони Ер Србије. Зато сам посебно поносан на Ер Србија. Као што видите, имамо много тога што нисмо још поделили. Рукавице, маске, скафандери, респиратори и све неопходно за борбу против КОВИД-19 се налази овде. Свакога дана се пуни овај прост ор", навео је Вучића Инстрагам налогу "buducnostsrbijeav".

Он је додао да је задовољан што смо успели да обезбедимо добру покривеност заштитном опремом за наше лекаре.

"Оно што ми можемо да урадимо као држава ми то радимо и важно је да то људи виде, молим их само за одговорност. Сада ћемо новим респираторима додатно да ојачамо централну Србију, Ниш и Крагујевац, као највеће центре. Све опште болнице у Србији добиће транспортне респираторе", рекао је председник Србије.

Он је уз то окачио фотографије приликом обиласка магацинског простора Милшпед Гроуп.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести