Затварају се клубови у БГ; студенти остају у домовима, али уз посебне мере

БЕОГРАД: На две недеље биће затворени ноћни клубови, сплавови од 23 сата до шест ујутру, као и кафићи, осим оних који имају башту, као мера у сузбијању ширења корона вируса, најавио је вечерас председник Александар Вучић, као и казне за неношење маски у тржним центрима и јавном градском и међуградском превозу, од 5.000 до 6.000 динара.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Број људи окупљених у затвореном биће ограничен на 100, уз дистанцу и са маскама, а на отвореном до 500 људи.

Уколико ове мере не буду довољне, биће и других, најавио је Вучић и додао да је ситуација у Београду најпроблематичнија јер је 82,5 одсто свих заражених у престоници.

Студенти ће ипак остати у домовима у Београду, али уз посебне епидемиолошке мере које морају бити на снази, договорено је, како преносе београдски медији, укључујући и јавни сервис, у разговору председника Александра Вучића с представницима студената.

Председник Александар Вучић најавио је раније вечерас у интервјуу јавном сервису да ће због ширења коронавируса предложити влади да буду затворени студентски домови у Београду.

Студенти су због најаве затварања протестовали код Студентског града у Новом Београду и код дома "Слободан Пенезић Крцун".

"Да сам ја одлучивао, затворио бих Београд; струка против"

Председник Србије Александар Вучић је рекао је вечерас да би он увео најрестриктивније мере, односно за затварање Београда, али да то струка није сматрала потребним, те нагласио да, ако “Драгиша Мишовић” у летњим месецима мора бити проглашена ковид болницом, онда би били у тешкој ситуацији.

Ако мере које ће влада сутра донети не буду дале резултате, а консултовали смо се с људима из Кризног штаба и наша намера је да слушамо оне које знају, онда ћемо увести даље мере. Да сам ја одлучивао, затворио бих Београд, увео полицијски час. Дао сам себи право да то мишљење изнесем струци, која сматра да то тренутно није потребно, казао је Вучић за РТС.

Указао је да прихватањем мишљења струке држава показује поштовање према струци, људима који се сваког дана боре, а о којима многи свакодневно говоре најгоре.

С тим у вези, навео је пример Горана Стевановића који је у претходна два дана прегледао 200 људи, док су га вређали, проклињали.


Нико неће урушавати државу, ни споља, ни изнутра

Председник Србије Александар Вучић поручио је да мора да слуша неистине и лажи, али да неће да дозволи да неко урушава државу ни споља, ни изнутра, нити мир и стабилност, како у Новом Пазару, тако и у другим местима у земљи.

Вучић је за РТС рекао да ће у Новом Пазару бити уложено још 30 милиона евра и да га боли када се по цео дан борите да нешто урадите, а неко дође са одмора и каже да сте ленчуга.

Нападају лекаре сваки дан, кажу да су подрепаши власти, кажите кога имамо бољег... Тајкуне који су послали 1.000 маски Новом Пазару и 50 постељина? А, ми сваког дана дајемо милион евра, истакао је Вучић и додао да из Босне нуде, на пример, 50.000 евра.


Сметају људима, како каже, они који раде и који се боре, и додао да је увек на страни оних који се боре.

Уколико нове мере не буду довољне биће уведене даље, најавио је он, додајући да неће да ризикује животе грађана.

Подвукао је да је најважније да здравствени систем издржи, те указао да једино што још није отворено као ковид болница јесте “наш спејс шатл” “Драгиша Мишовић”.

Молимо се Богу да не морамо да отворимо „Мишовић“ у летњим месецима, јер ако до тога дође онда смо у тешкој ситуацији. Чувамо људе у “Мишовићу”, не што волимо више њихове лекаре и медицинске сестре од оних у Земунској болници, у Панчевачкој или на Звездари, већ што желимо да их сачувамо да буду одморни за новембар, објаснио је Вучић.

Подсетио је да је “Мишовић“ била болница у којој је, пре него што смо ушли у борбу са короном, било 25 респиратора, а данас их има 165, који имају кисеонички мод и механичку вентилацију за најтеже случајеве.

Подвукао је да је то наша најснажнија болница.

На питање да ли ће се поново отворити привремена болница на Сајму, рекао је да могу да се отворе и Арена или Пионир, али то су болнице за лакше случајеве, док су ове друге болнице за теже болеснике.

Осврнувши се поново на могућност увођења даљих мера рекао је да нема никакве сумње да ће то учинити, јер не бежи од личне одговорности за спровођење најтежих мера.

На крају, шта год и како год да се догоди, сваком ћу бити крив. Када је већ тако, мени је здравље људи најважније. Нећу да губимо ни старије, ни млађе што се дуго не јаве или имају неке друге болести. Одмах вам кажем ако у три до четири дана ово не буде донело резултате, а мере доносимо на две недеље, морамо ићи са даљим мерама, казао је Вучић.

На питање шта значи затварање Београда, рекао је да нико не сме да уђе и изађе из града, и додао да је на струци да одлучи да ли ће то бити за 10 или 17 општина, али је тешко одвојити једну од друге стране Палилуле или Чукарицу од Сремчице и слично.

Не треба нико да жури натраг, те мере не доносимо и нисмо, јер је стручни тим против тога, али ако ситуација не буде под контролом не бих искључио и ту могућност, објаснио је он.

Ни београдске, ни санџачке дахије ништа нису урадили за Нови Пазар

Председник Србије изјавио је да је у Новом Пазару било организационих проблема и да је Министарство здравља требало раније да реагује, али да то није разлог за кампању која се води против државе, која је дала више него икада ико у Нови Пазар, Сјеницу и Тутин.

Ни београдске, ни санџачке дахије за 30 година ништа нису урадили у Пазару, рекао је Вучић и додао да је у последњих шест година опремљена болница у том граду за милионе евра.

Он је рекао да ће сутра у Нови Пазар бити послато још десет нових респиратора.

Вучић је рекао да шездесет година ништа није урађено у пазарској болници, а да је у претходним годинама урађено неколико објеката, а да су фотографије које су приказали неки санџачки портали заправо из старог дела болнице, док нису показали како болница сада изгледа.


Дајемо 10 млн. евра за плате здравствених радника у Пазару

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да држава издваја 10 милиона евра годишње нето само за плате здравствених радника у Новом Пазару и да га ништа тако не погађа, него када чује да тамо нема здравственог особља.

Дође ми из коже да искочим када то чујем. Имамо у Пазару 1.344 здравствених радника, од тога 252 лекара, које плаћа држава Србија. Колико новца дајемо и онда ми кажу - спасиће нас два лекара и четири техничара из БиХ. Питају ме онда зашто се љутим на поједине министре у нашој влади, па зато што не кажу колико новца дајемо да знају сви Пазарци колико бринемо, рекао је Вучић, гостујући на РТС-у.

Каже да ниједан политички аспект није споменуо, али да је јасно свима о чему се ради и истакао да је доживео много горе звиждуке у Пазару, него што су Брнабићка и Лончар.

Вучић додаје да му је звиждало бар 1.000 људи, а не 10 или 15 као њима.


Подсетио је да је изграђен дијагностички центар, уз помоћ шеика Мухамеда, који кошта пет милиона и који изгледа боље него било која болница у Немачкој.

Како каже, у општој болници у Пазару је реновирана ангио сала, што је коштало више од шест милиона евра, лекари су обучени и да спроводиће хиљаду интервенција.

Додао је да је уложен огроман новац у уређаје и да је све што је урађено, урађено у претходних шест година.

Сви који би да нам држе предавање, нека погледају шта смо урадили у последњих шест година, рекао је Вучић и показао фотографије болнице у Новом Пазару.

Он је рекао да је само данас десет људи на десет респиратору у болници и да није тачно да се респиратори не користе, да стоје нераспаковани.

На изборима се нико није заразио

Председник Србије одбацио је вечерас као измишљотине тврдње да су избори утицали на повећање броја заражених од короне.

Вучић је за РТС рекао да су избори били организовани и правно перфектно, а и када је у питању сигурност уз све мере заштите и да на њима ни технички нико није могао да се зарази.

Све је спроведено изузетно, сигурније него да сте отишли у продавницу, истакао је Вучић поводом критика да је после избора и дербија "дошло на наплату оно у чему се грешило".

Он је истакао да избори нису имали везе са короном, већ са страхом да се види шта људи мисле у Србији.

Мислите да је требало да будемо у диктатури још шест месеци, запитао је Вучић.

Упитан да ли би и сада дозволио окупљања попут дербија, рекао је да фудбалери нису били на трибинама и нису се заразили на утакмици.

На питање да је о томе говорио професор Тиодоровић и да нас нареднмих дана очекује погоршање, Вучић је рекао да је Тиодоровић стручнији од њега, али да и даље не мисли да је утакмица проблем.

Он је напоменуо и да су утакмице последње биле забрањене у првом налету короне, јер су стручњаци говорили да је могућност заразе на отвореном мања.

Додаје и да су једино Партизанови навијачи могли да се заразе и то не претерано, јер су се они радовали због победе.

Шта год да смо урадили, били бисмо критиковани, закључује Вучић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести