Вучић: Желимо да будемо прва следећа земља чланица ЕУ

БУКУРЕШТ: Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас Румунији, Бугарској и Грчкој на снажној подршци нашој земљи на њеном европском путу, и поручио да Србија жели да буде прва следећа земља чланица ЕУ.
vucic dan vojske
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Вучић је на заједничкој  конференцији за новинаре у Букурешту, где је учествовао на састанку са председницом Владе Румуније Вјориком Данћилом, премијером Бугарске Бојком Борисовим и премијером Грчке Алексисом  Ципрасом, најавио и формирање Радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација.

 Како је објаснио та Радна група би требало да убрзано ради на конкретизацији договорених пројеката, како би спремно дочекали Самит 16 + 1, а који ће се одржати 6. јула у Бугарској, раније него обично.
Вучић је подвукао да Србија има увећање робне размене и са Бугарском и са Румунијом и са Грчком, што је праћено порастом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у све три земље.

Председник Вучић је указао на значај састанака попут данашњег у Букурешту, истичући да је Србија једина земља, од те четири, ван ЕУ, те је утолико значајнија подршка Грчке, Румуније и Бугарске на европском путу.
Поручио је да ће Србија у свему што може искрено подржати и помоћи све те три земље, а да очекује још снажнију подршку Букурешта, Атине и Софије на европском путу.

"Желимо да нам помогнете, јер и ми бисмо вама помогли да смо на вашем месту, јер желимо да будемо следећа земља која ће постати чланица ЕУ, а без ваше снажне подршке то не можемо урадимо", истакао је српски председник.


Нисмо ни ми одушевљени Степинцем, Баришићем...

Вучић је изјавио да се не може упоредити инцидент у Јасеновцу који је, каже, вишеструко тежи, страшнији и опаснији од онога што је Војислав Шешељ у саопштењу СРС рекао да се догодило у парламенту пирликом посете хрватске делегације, а што нико није видео, ни чуо. 
Упитан о односима са Загребом и изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да њу не занимају реципрочне мере већ дијалог, те да је мало забринута због односа Београда и Загреба, Вучић каже да је он веома забринут. 

"Увек сам се трудио да будем објективан, ево већ 80 дана нисам рекао негативну реч, нисмо ми забрањивали њиховим министрима зато што нам се њихове изјаве не свиђају да уђу у Србију", рекао је Вучић. 
Све ово, каже, имамо јер је СРС нешто саопштила, што нико нити је видео нити зна, нити је чуо да се догодило. 

"Због саопштења СРС сте све ово направили. Да није мало превише, да нисте мало нервозно или исхитрено реаговали? Ми мирно реагујемо, чекамо време, никога не вређамо. Моје питање је хоће ли бити подигнут споменик Алојзију Степинцу у Зрину, хоће ли бити или неће бити", пита Вучић. 
Упитао је да ли је подизање споменика Степеницу у Двору на Уни, у увек већинској српској опшитни, разумно и да ли је то пријатељски чин према хрватским грађанима српске националности, према Србима уопште, јер су "под усташком камом и под усташким режимом страдали многи Срби из свих делова некадашње Југославије". 

"Мислите да је то мање важна ствар од тог Шешељевог саопштења? Милсим да су ту онда неке ствари озбиљније поремећене", приметио је Вучић
Поручио је и да је Србија увек спремна за дијалог, али неко мора и да жели да вас чује, и да вас саслуша. 
"Спремни смо да Хрвате саслушамо, али нисмо одушевљени ни Баришићем, ни Будаком, ни Степинцем, ни њиховим величањем, ни Блајбургом, а нећу да говорим с ким све на њиховој политицкцој сцени нисмо одушевљени, просто спуштао бих се на један ниво на којем неки од њих воле да буду а у који просто не желим да загазим", каже Вучић.


 Назначио је да је срећан због конкретних разговора и договора, да се разговарало о аутопуту Темишвар - Београд, аутопуту ка Бувгарској, затим ка Скопљу али и какао модернизовати пруфу Ниш-Димтровград - бугарска граница, како ојачати дигиталну инфраструктуру...али и решити неке проблеме као што је онај на Ђердапу.

"Верујем да ћемо све то успешно да решимо.Србија је заинтересована за свакодневно даље и стално унапређење сарадње у бвалканској четворци", рекао је Вучић.

Данћила: Србија фактор стабилности на Западном Балкану

Србија је важан фактор стабилности на Западном Балкану која је дала позитиван допринос процесу сарадње и помирења, истакла је данас румунска премијерка Вјорика Данћила, после састанка квадрилатерале у Букурешту.

Данћила се, на заједничкој конференцији за новинер, посебно захвалила председнику Александру Вучићу на доприносу његове земље у процесу сарадње и помирења у региону, те изразила уверење да ће га Румунија, Грчка и Бугарска, као чланице ЕУ, подржати у процесу приступних преговора.
Указала је да је формат квадрилатерале добра прилика за консолидациају дијалога и препознавање начина сарадње, посебно када је реч о економском развоју.

"Данас смо разговарали о економској сарадњи, јасним пројектима, које све четири државе заједно могу да развију, разговарали смо о формату 16+1 и скуповима где можемо да направимо јасне кораке о пројектима о којима смо разговарали данас", објаснила је Данћила.
Премијер Бугарске, земље која тренутно председава ЕУ, Бојко Борисов, указао је да одлуке које се тичу Приштине нису биле лаке председнику Вучићу, али и навео да без Косова Западни Балкан не може напредовати.

"Поносан сам на политичку елиту на Балкану, јер није било више одговорних политичара него сада, рекао је он.
Борисов је нагласио да сви схватају да су део европске породице и да нема алтернативу европским изгледима за Западни Балкан.
Пренео је да је јутрос био у Љубљани где је започео активно да ради на неколико питања везаних за Балкан, почев од припреме састанка у формату 16+1, који ће у јулу бити одржан у Софији, како би могао да се постигне даљи развој Балкана.

"Пре око годину дана ми смо истакли потребу за темом Западног Балкана, да она треба да се нађе на европској агенди. Са колегама из Румуније и Грчке морамо да урадимо све што је могуће како би Западни Балкан вратили у европску породицу где припада, подвукао је бугарски премијер.
Борисов је казао да поштује све напоре који су већ предузели европски званичници, као што су Жан Клод Јункер, Федерика Могерини који су посетили регион, али и Доналд Туск који тек почиње балканску турнеју, како би се увдели у стање.

Осврнуо се на недавно излагање председника Француске Емануела Макрона, наводећи да је шеф француске државе за опште промене ЕУ, а да је немачка канцеларка Ангела Меркел на правом путу када је реч о подршци Балкану да иде путем развоја и напретка.
"Веома је лако распалити и почети конфликт на Балкану. Видели смо и у прошлости када постоји проблем у једном делу Блакана, онда се то преноси на друге делове региона. Историја је показала да је то водило ка великом броју уништења", казао је Борисов.

У вези данашњег састанка констатовао је да је овај формат показао да је конструктиван и да се желе достићи ствари које могу да зближе овај регион, а не раздвајају га.
"Желимо инфраструкурну повезаност, да увећамо економски развој, унапредимо туризам и све друге области", поручио је он.
Указао је на значај повезиванај главних градова аутопутевима, као и повезивање лука, подвукавши да је потребно и повезивање са Приштином.
"Наставићемо у овом формату. Крајем јуна ћемо се поново састати. Морамо да будемо активнији како бисмо припремили конкретне пројекте који би представили на Самит 16+", рекао је председник бугарске владе.

И грчки премијер Алексис Ципрас је истакао да је веома битно што је састанку у Букурешту присуствовао председник Србије, додајући да земље чланице Румуније, Бугарска и Грчка желе да помогу остварењу циља да Србија постане чцланице Уније.
Србија је земља која ради и која је увек радила на европској идеји, нагласио је он.

Ципрас је подвукао да је Србија важна земља за цео регион и да је то земља која је протеклих година остварила напредак у решавању проблема прошлости.
Он је истакао да је иницијатива квадрилатерале важна јер има сврху сарадње, како би се поспешио мир, стабилност и безбедност у целом региону.
"Сви знамо да је Балкан област која је увек имала много изазова, област у којој су се догађали ратови, али и да је област са веома снажним могућностима“, подвукао је грчки премијер.

Казао је да Балкан треба да искористи могућности који му се пружају и да развој Западног Балкана представља и европски развој.
"Јасно је да морамо да идемо ка европској будућности тих земаља. Данас имамо потребу да изградимо европску визију, ради будућности овог региона, увек испуњавајући услове које ЕУ пред нас ставља“, истакао је Ципрас, додајући да је Грчка одувек подржавала приступаје региона Унији.

Нагласио је да је пре 15 година у Солуну покренута тема приближавања Западног Балкана ЕУ, а да ће у Софији, у мају, бити настављени с том иницијативом.
Пренео је да је у Букурешту разговарано о конкретним пројектима повезивања, и да је придат посебан значај интерконекцији на Балкану, у циљу привлачења инвестиција.

Ципрас је рекао да постоји читав низ пројеката који су од великог значаја,  од којих је издвојио повезивање лука у северној Грчкој са Црним морем и Дунавом.
Истакао је да Грчка намерава да постане чланица иницијативе 16+1 и најавио да ће следећи састанак квадрилатерале бити одржан у Грчкој крајем јуна.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести