Вучић: Знам цену, желим да покушам да решим КиМ

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је спреман и да зна колика се цена плаћа за хаброст у Србији, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, али да је одлучан да уђе у историју као неко ко је бар покушао да реши питање Косова и Метохије. 
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u KCS Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је подсетио да у међународном окружењу, у свету, постоје многи који би желели постизање договора, мир, али и неки који би желели мање, а таквих прмера има и у земљи. 

„Ушао сам у нешто што је најтеже, иако су људи говорили да их је баш брига. Онда су неки помислили да искористе то као прилику за долазак на власт, за пљачку, а све су радили са нејасном политиком, не чујем никаква решења. Довољно сам спреман и знам колика се цена плаћа за хаброст, за предлагање онога што српске уши не воле да чују, ма колико то било тачно, истинито и прецизно речено“, објаснио је он. Вучић је указао да се на примеру председника РС Милорада Додика, који је рекао све што је тачно о КиМ, како је прошао. 

„Сваки нормалан и рационални човек би свако слово потписао. Међутим, нисмо увек рационални. Понекад волимо да себе лажемо, да нас други лажу, да живимо у свом свету. Ја ћу да се борим колико и докле могу“, поручио је он. Вучић је казао да жели да остане записано у историји да је покушао да тај проблем реши. 


Вучић обишао КЦС пред почетак реконструкције

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Клинички цебтар Србије како би се обавестио докле су стигли припремни радови на изградњи нове куле и реконструкцији постојеће зграде Клиничког центра. 

Грађевински радови, како је раније данас, најавио министар здравља Златибор Лончар почеће у септембру, уговор је потписан, а извођачи имају обавезу да до 24. августа доставе банкарску гаранцију Евроспкој инвестиционој банци која финансира пројекат. У првој фази градиће се 86. 000 квадрата, имаће више од 300 кревета, 150 кревета интензивне неге, ургентни ценатар, савремену дијагностику.

Извођач радова биће конзорцијум који чине ГХ Холдинг и Делта инжењеринг, а планирано је да радови буду завршени до 2022. године. 

За обнову КЦС 110 милиона евра

 Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у изградњу нове куле и реконструкцију постојећег објекта Клиничког центра Србије бити уложено око 110 милиона евра и да ће пацијенти убудуће да се лече у велелепној згради са најбољом опремом а лечиће их најстручнији лекари и медицинске сестаре. 

Он је пред почетак грађевинских радова рекао да је почетак обнове КЦС велики дан за Србију, јер се годишње у тој здравственој установи лечи око милион пацијената.Захвалио се Европској инвестиционој банци за повољан кредит који је Србија добила за реконструкцију КЦС, али и обнову КЦ Ниш, КЦ у Новом сСаду и КЦ у Крагујевцу.

Подсећа да је за израду мастер плана, идејног и главног пројекта било потребно 12 година. "КЦС је највећа и најозбиљнија болница у региону. Када се заврши обнова он ће имати 150 лежајева у интензивној нези, са преко 1.200 лежајева", рекао је председник.

Како је рекао, здравство представља основни стуб животног стандарда, јер свако од грађана има потребу за лекаром. Осим кредита део новца је обезбеђен и из буџета Србије, а председник каже да су то обезбедили грађани Србије јер су разумели реформе у које је држава кренула.

Вучић је рекао да ускоро креће и реконструкција КЦ Војводина у Новом Саду, да се касни због пројекта у КЦ Крагујевац.

"Хоћемо да наши родитељи, наша деца имамо најбољу услугу, а да лекари и сестре буду задовољни условима рада. радови ће бити завршени при крају мог мандата тако да ће на крају мандата моћи да се похвалим нечим што је величанствено за нашу земљу. Ми се трудимо и успевамо и више од обећања које смо давали", рекао је председник.

Он се захвалио министру Лончару на преданом раду, што су листе чекања на којима је било 210.000 пацијената, данас сведене на 73.000 људи који чекају на дијагностику и операције и што је све транспарентно.

Србија је, како је ртекао, била на зачељу европског здравства, а данас је испред неких земаља ЕУ.


„Мој мотив није новац, богаћење, већ покушај решавања проблема“; нагласио је он. Пред почетак обраћања новинарима Вучић је у шали лкарима поручио „мораћете да прегледате колико ми је висок шећер, много воде пијем“. 

Вучић: Не везујем своју судбину за неке изборе,већ за будућност

Нисам своју политичку судбину везао за неке изборе, већ за будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и прецизирао да ће 9. септембра разговарати са нашим народом на КиМ о правцу којим држава намерава да води у будућности.

"Моја намера је да људима говорим оно што не воле да чују и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење", рекао је председник и додао да ће то бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ. 

Председник Србије рекао је да ће с грађанима на Косову и Метохији разговарати о правцу којим држава планира да води косовску политику, те да ће се тим поводом и обратити тада српском народу на КиМ, али не да би им изнео некакав план, нити за сада жели о детаљима да говори, јер не би желео да руши могућност макар било каквог договора. 

"Зато од мене нећете чути ниједан детаљ", рекао је одговарајући на питања новинара у КЦ Србије. 

Како је навео, људи на КиМ могу да у будућсноти очекују много од своје државе, Србија ће тамо улагати, а он је, додао је, у преговорима с једном кинеском компанијом да отвори погон на северу Кксова, али, како примећује, људи траже гаранције за посао који ће тамо да организују, а ми им те гаранције у овом требнутку не можемо обезбедити. 

С друге стране, како је рекао, није му потребно да се било коме додворава износећи ресења о Косову, јер, додаје, своју политуицку судбину није везао за било које изборе, већ за будућност. 

Подсетили су га каже на Милошевићеве поруке на Газиместану, те питали шта ће бити његове из Митровице.

"Нажалост, Милошевићева вероватно добра намера да заштити српске интересе, претворила се у добром делу у своју супротност из много разлога, страног фактора, слабе економије у то доба...зато не може да носи заслуге, иако је несумњиво желео добро свом народу", приметио је Вуцић те додао: 

"Моја намера је да људима говорим оно што не воле и што није лако да чују, како бисмо били успешнији, сачували мир, будућност и пронашли одрживо решење. То ће бити реалан, одговоран и озбиљан приступ који значи да можемо да доводимо фабрике и инвеститоре и на север и на друге делове КиМ", поруцио је председник. 

"Желим да кажем да ми је вазно колико ћемо људи моћи да запослимо, јер хоћемо још много фабрика да направимо, мада у ужасно тешким условима, то сви знате, мада неки не желе да чују, али желимо да извучен највисе сто можемо у застити територије,, државних и националних интереса", поруцио је Вучић. 

Како је рекао, обраћање Србима на КИМ писаће колико од сутра, а несто висе знаће, додао је, након разговора у Бриселу, с "Европљанима и "Тачијем", после пута у Кину, Америку.... 

То сто ће, рећи, поручио је, нада се да ће моћи у вредносном смислу да важи и за 50 и 100 година, "а не да то ''поједу'' неки следећи избори или нека ТВ емисија": 

Рекао је и да неће да реагује на изјаве албанских политичара о "узимању Медвеђе", јер, додао је, нека у Приштини изјављују шта год желе. 

Вучић: У Нишу отварамо две фабрике крајем септембра

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у Нишу отворити још две фабрике крајем идућег месеца, рекавши да му је посебно важно да Ниш и југ Србије иду брже напред. 

Вучић је, у изјави новинарима, казао да ће 28. и 29. септембра, отворити две фабрике, дан за даном. „Страшно ми је стало да Ниш и југ Србије иду брже напред. Отварамо Цумтобел и Ими. То су ствари које су много важне“; рекао је он. 

Вучић је истакао да ће ко год је фер рећи да ово што данас градимо можемо да остваримо захваљујући 2014, када смо започели тешке реформе. 

„Никада не би имали новца да није било тих реформи. Због тога сам поносан јер ће иза мене остати највише клиничких центара, фабрика и путева. Неки неће моћи да обиђу месецима фабрика које сам ја отворио“; подвукао је он. 

Казао је да није сагласан са људима који мисле да је од одлучујућег значаја колико узвикнете нешто. Према његовим речима, раније су политичари лагали, обећавали више, а нису се бринули какву економију и амбијент креирају. 

Тек ћемо улагати на КиМ

Држава је уложила много у здравствене установе на КиМ и наставиће то да чини још више, рекао је председник Александар Вучић и истакао да, у погледу здравства и образовања, људи у покрајини могу много да очекују. 

"Тек ћемо да уложимо", рекао је Вучић новинарима.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је здравство од кључног значаја за останак и опстанак Срба на КиМ, те нагласио и да ће држава улагати и плаћати запослене у здравствственим и образовним установама на КиМ јер то, истиче, чува опстанак нашег народа. 

Оно што је, додаје, увек чувало Србе на северу КиМ и њихову будућност била болница у Митровици. 

"Много тога смо, не у лаким условима, уложили да болница има и пристојну опрему и пристојне просторије. Може боље, тек ћемо да улажемо. Људи на КиМ по том питању могу да очекују много", поручио је Вучић. 

"Све што имамо, од Штрпца, Пасјана...болница у Косовској Митровицу била је симбол отпора и опстанка Срба на северу када нам готово ниједне институције сем увиниверзитета нису функцио", каже Вучић. 

"Чак и кад смо причали о ЗСО, и то имате у Бриселском споразуму где се говори о надзору и утицају и могућности да Београд плаћа, реч је о здравстевним и образовним уинституцијама и установа. Тако да је то оно што чува главу Србина и што чува опстанак нашег народа, ово сдам наравно метафорично рекао", навео је Вучић. 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести