Вучићу порука од Сија, развој односа с Кином у свим сферама

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић примио је данас поруку председника Кине Си Ђинпинга, коју му је пренео високи кинески званичник Јанг Ђијечи, а током разговора с Јангом истакао је да су Србија и Кина искрено пријатељске земље, које развијају односе у свим сферама друштвеног живота.
Aleksandar i visoki kineski zvaničnik Jang Điječi Foto: Tanjug/video
Фото: Александар и високи кинески званичник Јанг Ђијечи Фото: Танјуг/видео

"Желим да Вам се захвалим на посебној поруци коју сте донели од великог и искреног пријатељиа Србије, великог лидера Си Ђинпинга. О садржају, наравно, нећу говорити, али много Вам хвала и пренесите моје најсрдачније поздраве Сију", рекао је Вучић на почетку састанка српске и кинеске делегације, коју предводи Члан Политбироа ЦК КП Кине и директор Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јанг Ђијечи.

Председник Србије је навео да се никада неће заборавити посета кинеског председника Смедереву, чију је Железару купио кинески ХБИС, подсећајући да је Си тада личним ангажманог спасао и сачувао више од 5.000 радних места директрно, а индиректно 10.000-12.000 људи.

Вучић је нагласио да трговниска размена Србије и Кине расте из године у годину, те да ће у првих осеам месеци ове године, и упроком пандемији вируса корона, трговниска размена престићи ниво од претходне године.

"То је готово невероватно и можда једини сучај са неком земљом на свету", рекао је Вучић.Он је замолио да Кина размотри даља улагања и инвестирање у Србију.

"А, ми ћемо имати нове договоре и уговоре око различитих инфраструктурних пројеката, који значе бољи животни стандард за грађане, решење њихових вишедеценијских проблемна, уз, верујем, увек на обострано задовољство наших народа", рекао је Вучић.

Он је захвалио председнику Сију, Кини и Комунистичкој партији као носиоцу развоја те велике земље, на подршци територијалном интегритету Србије, њене независности, самосталности, што је, како је подвукао, за нас једна од највиших вредности које као земља данас чувамо.

"Ми у Срби знамо и већ смо се суочили са различитим врстама притисака, да није увек лако оцувати пријатељство са Кином, посебно што удео Кине у светском БДП-у расте из годину на годину па онда друге велике силе не гледају благонаклоно на то. Србија је до сада успевала у томе, а чуваће и даље своју слободу да самостално одлучује, и наставиће да гради даље пријатељство са Кином", казао је Вучић.

Истакао је да је Србија мала земља и по величини И броју стабновника, али земља која има славну историју, велико срце и која увек више од свега жели да чува своју самосталност и независност.

"Кинеском народу и држави желимо успех, а пријатељу Сију да пренесете најсрдачније подзраве, да кажете да када прође ова пошаст да га чекамо у Србији, и верујем да ће видети да гостопримство српског народа нема премца макар у овом делу света“, казао је он.

Јанг: Све бољи међународни положај и већи утицај Србије

Србија под руководством председника Александра Вучића има све бољи међународни положај и све већи утицај, изјавио је данас члан Политбироа Централног комитета КП Кине и директор Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јанг Ђијечи.

Он је у разговору са председником Србије истакао да је наша земља под Вучићевим руководством достигла задивљујуће успехе, као и да је Србија по стопи економског раста међу првим земљама у Европи.Кинески званичник, такође, додаје да су Србија и Кина реализовале бројне развојне пројекте и да је одлична билатерална сарадња две земље.

Практична сарадња између две земље обострано је корисна, навео је и као пример навео Железару у Смедереву."Смедерево је један од примера наше заједничке победе", рекао је Јанг.

Он је рекао да Кина придаје велики значај сарадњи са Србијом и поручио да охрабрују све више кинеских компанија да улажу у нашу земљу и овде послују.Јанг је подсетио и на сарадњу по питању поандемије коронавируса:

"Суочавајући се са неочекиваном пандемијом ковида 19, Кина и Србија су руку под руку, међусобно се поџавајући, дале нови сјај челичном пријатељству две земље", нагласио је Јанг.Председнику Вучићу пренео је срдачан поздрав и налепше жеље од кинеског председника Сија.

Јанг је истакао да је Сијева посета Србији 2015. године била историјска, али и Вучићева посета Кини, чиме је отворено ново поглавље у односима две земље.

Гост из Кине каже да добри односи двојице председника и бројни сусрети уливају јаку покретачку снагу за даљи развој сарадње Србије и Кине.

Јанг је навео да Кина топло честита успех који је СНС остварила на парламентарним изборима у јуну ове године и додао да кинеска страна очекује да ће нова српска влада и даље водити народ ка развојном циљу и просперитету друштва.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести