Вучић: Забрана кретања у суботу од 13 до понедељка у 5 ујутро

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће у оквиру пооштрења мера у циљу сузбијања ширења заразе коронавируса, бити уведена забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у 5 ујутро.
1
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Кључна мера од вечерас је да више од двоје људи не може да се окупи на једном месту. Трећа мера, која је олакшавајућа и важи од суботе увече од 23 до у 1 час ујутро наредног дана, је да ће бити омогућено шетање кућних љубимаца, навео је Вучић.

Када је реч о првој мери, Вучић је њено доношење образложио чињеницом да је управо током викенда највише људи било на улицама, парковима, шеталиштима...

Мера забране кретања викендом једино, како је додао, неће да важи за пензионере, који ће и даље имати могућност да недељом од 4 до 7 ујутро обављају куповину.

“То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе“, поручио је Вучић додајући да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи, а мале су им шансе када дођу до респиратора.


Између 24.000 и 32.000 заражених ушло у земљу

Вучић је рекао да је, на основу тестова, утврђено да је у земљу, када је из иностранства ушао велики број наших грађана, ушло између 24. 000 и 32. 000 заражених.

“Урадили смо тестове на 1.000 људи и у просеку је било између седам и осам одсто инфицираних”, објаснио је он.

Казао је да је наша земља била близу катастрофе и да је у неким градовима тешко заустављено ширење вируса.

Навео је да је само доласком једне особе из Милана у Кикинди било пет смртних случаја, у Ћуприији, Ваљеву исто толико, а у Нишу четири.

“Нису ти људи криви. Догодило се тако да у тим рејонима Европе и света буде тежа ситзација и да се све ово догоди", казао је он.


Он је нагласио да ће се део мера пооштрити, као ова, а део олакшати, јер држава сматра да је добар посао урађен, али да смо још далеко од успеха.

Вучић је додао да је данас 81 пацијент на респиратору, дакле 81 пацијент је у тешком стању.



Вучић: Јавите се, одмах, није срамота бити заражен

Председник Александар Вучић изјавио је да имамо више потврђених случајева Ковида 19, јер се тестира све већи број људи, па ће, са још већим бројем тестирања бити и већег броја заражених, јер је, каже, жеља да се све заврши што пре, а не да се обмањују грађани.

Како је рекао, констатовано је да немамо тзв. недефинисане узроке смрти, што је случај у неким земљама, у којима сада има двоструко више преминулих од грипа или од неких других болести, него иначе.

"Ми се понашамо одговорно. Живот грађана је важнији него шта ће да пише на папиру", нагласио је председник Србије на конференцији за новинаре.

Вучић је напоменуо и да нико више не чека на резултат теста дуже од 24 сата.

Апеловао је на све да се лекарима јаве на почетку, чим осете неке симптоме, јер ако не предузму ништа и касно се јаве, све је теже - плућа буду разорена, па откажу бубрези и на крају .

"Није срамота бити заражен, од тога се излечите брзо. Само се пријавите", замолио је Вучић.

Додао је и да не треба бежати од Сајма, који је, каже, најбоља болница, јер су ту лаки случајеви, те да не разуме критике на рачун хране на Сајму да је "војничка"...

Вучић је навео да је важно говорити истину грађанима, јер ће они то разумети.

"Не мислим да задржавање или притвор било шта, на било који начин, решава. Важно је показивати људима резултате рада, чак и када грешите, јер људи виде колико се неко бори и шта све чини. За све друго, немам одговор", рекао је Вучић.



Четири жаришта у Србији

„Жаришта су Београд, Ћуприја Чачак и Ваљево. Некако нам се чини да се Ниш, после много тепшких случајева и целе приче о Лугану, успео да се стабилизује. Додатна опрема и лекари упућени у Ћуприју и Ваљево, а у плану је да се додатно помогне Чачку“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је разговарао са председником Руске Федерације Владимиром Путином и да је договорено да сутра стигне авион "иљупшин" са осам лекара и опремом, а кансије ће стићи још опреме.

„Имао сам и изузетно добар разговор са Макроном који је поручио народу Србије да има подршку Француске. Разговарали смо о набављању сировине за лек хлорокин који бисмо правили у Галенци. Макрон обећао да ће у наредних 48 сати учинити све да нам се та сировина обезбеди“, рекао је Вучић.

Упозорио је да су наредне две недеље кључне с обзиром на велики прилив људи из иностранства од пре две недеље када је у Србију ушло 400.000 људи.

Нажалост, како је рекао, за очекивати је и повећање броја смртних случајева услед Ковида 19, упозорио је Вучић.


Хапшење новинарке погрешно, речено о КЦВ лаж

Када је у питању хапшење новинарке, истиче да је увек против хапшења било кога, па и оних који њему прете, али да је оно што је речено о КЦВ била лаж.

Он је додао да је невезано за све замолио премијерку да влада укине закључак о информисању што је и учињено.

Истакао је и да нема проблем да одгвара на сва питања.

"Једина молба је да се говори истина, ниста висе, увек сам против хапшења било кога", рекао је Вучић.


"Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати, имајући у виду број људи који се налазе на респираторима", рекао је Вучић након седница два кризна штаба.

Вучић је на конференцији за новинаре захвалио грађанима на дисциплини и одговорности, јер знају да се нико овде не бори за власт, већ за животе људи. 

Долазе респиратори из Кине

Вучић је изјавио да Србија има више стотина респиратора у Кини који ће бити допремљени чим кинеске власти припреме дозволе за слетање и узлетање наших авиона.

"Имамо под нашим кључем на територији Кине више стотина респиратора, они су у нашим рукама и чекамо дозволе за слетање и узлетање наших авиона због посебних правила у Кини".

Вучић је рекао да су наше болнице заиста добро опремљене и захвалио војсци и полицији на ангажману и огромном труду.

Каже да је војска преуредила Војно-медицински центар на Карабурми и да су данас поподне ту допремљени први респиратори.

Председник истиче да тренутно имамо довољно репиратора и да ћемо их имати све више, као и да сада долазе дневно по 10 и 15, а да ће долазити по 30 респиратора више, а све како би избегли ситацију из Италије и Шпаније где више особа чека на један респиратор.



Вучић:Нећу часити ни час, ако стручњаци тако кажу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је спреман да уведе и 24-очасовни полицијски час, ако стручњаци то буду тражили и казали да је то једина могућа мера.

Вучић је одговарао на констатацију новинара да је након његовог првог спомињања 24-очасовног карантина, пре пар дана, настао "стампедо" на продавнице.

"Учио сам да доносим тешке одлуке за нашу земљу. Увек сам бирао оне најтеже, не најлакше. Имате за сликање са лаким одлукама колико год хоћете. Када је тешко време, зна се ко одлуке доноси. Ни часа часити нећу ако стручњаци, они који раде овај посао, кажу да је то једина могућа мера”, истакао је Вучић на конференцији за новинаре.

Додао је да тада неће моћи да се иде у продавницу.

Захвалио се новинару што је индиректно похвалио своју земљу, јер и поред стампеда, о којем је говорио, продавнице су пуне, и нема ниједног артикла који недостаје, ни прекјуче, јуче, ни данас.

„Нисам желео да неком говорим, а ни вечерас се неће то догодити. Наравно да не бих волео, али догодиће се ако ситуациј буде језива, ако будемо очајни. То је последња мера. То није питање садизма, већ питање чувања здравља људи", нагласио је Вучић, додајући да ако 14 дана не бисмо пришли никоме, више не би било заразе.

Упитао је шта је уопште проблем да не можемо да се одрекнемо 14 дана продавница да би заштитили животе људи.



Нисам лекар, али у Ћуприји има пуно опреме. Јавите где нема!

Председник Вучић изјавио је вечерас да у болници у Ћуприји има довољно медицинске и заштитне опреме, као и у другим здравственим установама и позвао све да се, ако то није случај, јаве влади и кризном штабу, пошто опреме има довољно.

Вучић је истакао да имамо огромне резерве опреме и додао да и вечерас она стиже у магацине јер стално пристижу нови авиони.

"Имамо свега, све смо набавили", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на коментар новинара да је један лекар преминуо од короне у болници у Ћуприји и да је тамо тај вирус ушао у скоро сва одељења, као и да двојица лекара јавно тврде да када се у болници појавила корона да нису добили јасне инструкције од Министраства здравља шта и како треба да раде, као и да немају адекватну опрему и да су били принуђени да раде, иако су били у контакту са заражним колегом који је имао корону.

Вучић је рекао да није лекар и да не може да говори о терапијским протоколима.

"Али, знам да у Ћуприји данас имате опреме колико хоћте и какве хоћете, а да ли је Министарство здравља дало и рекло... да ли је било вако или онако, ја то стварно не знам. За опрему, можемо сада да одемо и да видите да су им пуни магацини опреме и да су их поделили здравственом особљу", поручио је Вучић новинару.

Додао је да не може са 100 одсто сигурности да каже да ли има још болница да им није евентуално достављена опрема и зато је позвао све установе да се јаве ако је нису добили.

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је обољевање здравствених радника део професионалног ризика и да се на почетку епидемије већина здравствених радника који су оболели заразила у приватном животу.

"Суштина је препознати га и изоловати га да би се спречило преношење на пацијенте", рекла је она и истакла је да се у том случају врши прерасподела, а све како не би болнице постале жаришта вируса.

Председник Вучић је затражио да се у наредним данима, осим опреме коју набављамо, а посебно машине за дезинфекцију, као и руски лекари пошаљу нарочито у Београд, Чачак, Ваљево, Ћуприју и Ниш, који су жаришта.

"Хвала још једном бескрајно свим људима и лекарима што имају толико љубави према свом народу", поручио је Вучић и на крају конференције у Палати Србије тапшао лекарима пред камерама, иако је у том тренутку било око 20.30 сати, а не како је уобичајено време када се поздрављају лекари у 20 сати.

Све болнице добро снабдевене

Вучић је истакао да ни у једној здравственој институцији не недостаје нешто од медицинске и заштитне опреме, а ако недостаје, како је рекао, то је резултат јавашлука, а не да тога немамо.

"Имамо огромне количине резерви и у централном магацину. Имамо у резерви стабилне респираторе, јос 130 мобилних, имамо милионе хируршких маски, 10 ммилиона рукавица", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Од сутра ће поново, како је најавио, бити и снабдевеније апотеке.

Он је истакао да немамо проблема ни са намирницама, почевши од квасца који се сада и извози у Републику Српску.

У РС се извози и хипохлорид и друге пошиљке.

"Ако неко мисли да је 30. 000 маски, 100 репсиратора, стотинама хиљада рукавица мало, онда у реду, један дан нас нападају да дајемо много, а други да је мало. Ја мислим да је много, а помагаћемо и даље и у лековима и друргим потрербама", навео је.

Што се тиче здравствених радника урађена је анализа.

У Батуту од 41 тестиране особе нула је позитивно, у Мишовићу од 40 седам је позитивно и они су на лечењу, у Земунској болници од 14 пет је позитивно, на ВМА нема заражених, у Ваљеву од пет један је позитиван, на Бежаниској коси од три нула је позитивно, Ургентном центру нула је позитивно, и у Градском заводу за јавно здравље нула је позитивно.

Највећи проблем је Народни фронт где је од 23 позитивно 12 особа.

„Ништа не кријемо, желимо све да покажемо“, рекао је Вучић.

Поновио је да је дисциплина од пресудног значаја за спречавање ширења корона вируса.

На КиМ отишли лекари из БГ да помогну у борби против короне

Девет медицинских радника отишло је на Косово и Метохију како би помогли у борби против корона вируса, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да су они тек јуче пуштени да уђу на територију КиМ.

"Данас све што је било камиона, наших и њихових, све су пустили, ваљда је таква ситуација и пустили су нам и наше лекаре да прођу", рекао је Вучић.

Истакао је да се лекарима диви на храбрости и на томе што су показали шта је Хипократова заклетва али и колико воле свој народ.

"Нашем народу на КиМ могу да поручим само то да смо уз њих, као и уз било који други део наше земље", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

На питање каква је епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ, заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се у свим деловима земље ради интензиван епидемиолошки надзор, у циљу сагледавања колико је оптерећење болешћу у појединим деловима земље.

"Посебна пажња јесте усмерена ка том делу наше земље и у том смислу су додатни тимови у току јучерашњег дана отишли на подручје КиМ", рекла је Кисић и додала да у овом моменту не може да изнесе тачне податке.

Она је навела да се континуирано прати оболевање и умирање у циљу спречавања инфекције, исто као и у осталим деловима земље.

На питање колико се пацијената са КиМ лечи на Клиници за инфективне и тропске болести у Београду, начелник те клинике Горан Стевановић рекао је да се најтежи болесници са КиМ лече у КЦ Ниш јер је то најближи центар који може да пружи помоћ.

Додао је да је то одлучено јер људи са тешком клиничком сликом не могу да издрже дужи транспорт.

"Радили смо доста на појачању тимова на КиМ", рекао је Стевановић и додао да су на КиМ отишли стручњаци из Београда, између осталих и један инфектолог, редовни професор Универзитета у Београду.

"Радимо на појачавању могућности и капацитета здравствене службе, али и дамобилишемо капацитете у најближој здравственој установи која може да пружи помоћ, а то је Ниш", рекао је Вучић.

Вучић:О свему што није у функцији борбе против короне- после

Председник Србије Александар Вучић одбио је да одговара на питања новинара која су се односила на примере политичарења и странчарења и то на теми епидемије корона вируса, те рекао да ће о свему томе што није у функцији борбе против епидемије говорити - по окончању кризе.

Неки ће увек, свакако покушати политички да искористе све што могу, у ситуацији епидемије вируса корона, јер, каже Вучић, мисле да је ово велика прилика да без сопствене заслуге дођу на власт.

"А, онда виде да им то не иде баш лако, и у овој ситуацији", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара на прес конференцији у вези са критикама појединих политичких опонената.

"То није разлог за секирацију, већ све ово друго што имамо", додао је Вучић.

На питање новинара да ли због лажних вести могу да прођу некажњено медији чији су власници Драган Ђилас и Драган Шолак, уз констатацију да је и портал нова.с један од њих, Вучић је одговорио да зна ко су власници и поново да ће о томе када се заврши ванредно стање.

"Рекао сам да ћу о свему томе да говорим када све ово прође, све сам забележио и сачувао, избројао број респитатора који су купили у њихово време и број сада обезбеђених… Сачекаћу да прође ванредно стање, не желим да будем исти као они", одговорио је председник.

Упитан зашто на конференцији за штампу не носи рукавице, рекао је да никога неће угрозити, јер се неће руковати.

Вучић је казао да је медиј, чији је новинар поставио питање, раније објавио омбану јавности да су симпатизери СНС наплаћивали 1.000 динара за доставу хране, али и нападе на активисте СНС што имају маске и рукавице док други немају.

“Само се договорите да ли је добро када имају, или када немају, или то по потреби чините. Имао сам рукавице и малопре сам скинуо, а никога нећу угрозити, јер се нећу руковати”, нагласио је он.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести