ВУКАШИН ГРОЗДАНОВИЋ, КООРДИНАТОР ОПЕНС-а Младима отворена врата

НОВИ САД: Нови Сад је поглавље 2019. године завршио као Омладинска престоница Европе, а кроз програме који су реализовани у тек минулој години постављени су темељи омладинске политике за наредне године без обзира на то што пажња Европе више неће толико бити усмерена на Нови Сад, већ на неке нове престонице младих Старог континента.
1
Фото: ОПЕНС

Организација „Омладинска престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС” наставиће своје деловање и активности и у наредним годинама, с отвореним вратима за нове програме и идеје који су намењени побољшању положаја амбијента за младе и да своје знање и искуство преноси организацијама, како у Новом Саду, тако и широм Србије и региона, сазнајемо у разговору с координатором ОПЕНС-а Вукашином Гроздановићем.

– Када смо правили организацију ОПЕНС, нисмо је ограничили само на прошлу годину већ смо ставили и у имену да је Омладинска престоница Европе. Из нашег логоа у 2020. нестаје 2019. година, а врата постају отворен прозор, као симболика да су неки кораци направљени, али да посао није завршен, и да видимо, са свим тим знањима и искуствима које смо стекли, шта можемо преточити у одрживи систем, систем омладинских установа креираних у партнерству организација, локалних и републичких власти на бази искуства и резултата у години за нама и онда то пренети широм Србије. То треба да буде задатак ОПЕНС-а као организације и не видимо да  заузимамо место било којој локалној или националној организацији, већ да у партнерству са свима њима покушамо да одговоримо на изазове који су тренутно пред нама – каже Гроздановић за „Дневник”.

Који су то изазови када су млади у питању и које су могућности ОПЕНС-а у решавању тих изазова?

– Када смо 2016. године у новембру проглашени за Омладинску престоницу Европе, друга мисао ми је била шта после 2019. године. Како ту велику шансу пред нама претворити у одрживи систем и континуиране програме. Ниједног тренутка нисам сумњао у то да ћемо све што смо замислили, обећали и испланирали, и урадити, већ су ми мисли одмах биле – како и шта после. Захваљујући тиму, сарадницима и партнерима, имао сам довољно простора да се у години титуле, осим оперативним стварима, бавим и визијом будућности и следећим корацима. Највећи проблеми с којим се суочавамо су незапосленост младих, одлив мозгова, здравље и превенција социјалног искључења младих у ризику, али решење тих проблема не видимо као једину меру и корак. Визија ка којој идемо гласи: Млади су здрави, економски независни, равноправни и доприносе заједници у којој живе и желе у њој да остану. Сигуран сам у то да све то можемо реализовати једино заједно, у истинском партнерству, на крилима темеља које смо заједно поставили.

На почетку нове године, ред је да се рекапитулира протекла, „престоничка“ година када је Нови Сад био омладински центар Европе?

– ОПЕНС је недељно реализовао 28 активности, у то не рачунајући припремне састанке и радње, то су четири активности дневно, и 1.440 на годишњем нивоу. Сваке недеље у просеку смо потписали два протокола о сарадњи и подршци програмима, пројектима, идејама младих које су биле ван наших активности, а у духу Омладинске престонице Европе и у склопу нашег програма. Током те исте недеље, директно или индиректно, уживо и преко друштвених мрежа, комуницирали смо с 22.993 младе особе из целог света, што преведено на један дан змачи 3.285 особа дневно. Увелико премашен милион на годишњем нивоу. Дневно смо волонтирајући проводили 37 сати којих, када би били распоређени у једној недељи, било до 259, а у једној години до 13.481 волонтерска сата, не узимајући у обзир волонтерске сате организација-партнера које још прикупљамо.

Фото: ОПЕНС

ОПЕНС се појављивао као организатор и суорганизатор бројних манифестација…?

– Млади у тим програмима можда не знају да су то програми који су организовани од ОПЕНС-а и уз његову подршку, али зар то и није поента уређеног система – да програми теку, активности се спроводе и учесници добијају услуге коју се креиране по њиховим потребама, базиране на истраживањима професионалца и које дају резултате? То смо управо показали прошле године. Све То не бисмо урадили без наших сарадника, 42 организације са 46 трогодишњих програма и више од 100 институција, организација и партнера.

Трогодишњи програми почели су 2018. године, што значи да је следећа година још у знаку Омладинске престонице Европе. Како сте задовољни досадашњом реализацијом тих пројеката?

– И ова година је прилика да омладинске организације, њих 42, реализују 46 програма у складу с оним што су написале у тим пројектима. Сматрали смо да је важно да покажемо да се, када се планира дугорочније – а организације знају да имају три године потенцијалног финансирања и све зависи од њих – програмске активности надовезују, имају континуитет, могу се постићи далекосежнији резултати који остварују већи ефекат него када се то цепка на пројекте у току једне године. Сада смо тренутно две трећине тог програма, и све што смо зацртали и написали у тим апликацијама и апликацији према Европском форуму младих, 90 одсто тога смо и урадили и врло смо задовољни због тога. С друге стране, видели смо да нам се организације, млади и неформалне групе, јављају и мимо тих организација које смо ми одабрали, те смо направили начин да  помогнемо њихове активности које су духу Омладинске престонице, имају везе с нашим пројектом, а нису обухваћене кроз то трогодишње финансирање. Тако да смо прошле године потписали више од 100 меморандума о сарадњи с разним организацијама и институцијама које су спроводиле активности намењене младима. Напомињем да су сви програми били бесплатни. Када се све то сабере, мислим да је много тога урађено и да је показано да, када постоји мост између доносилаца одлука, институција и организација за младе, а то је био ОПЕНС, онда се може много тога више урадити.

н Александар  Савановић

Фото: „Дневник” и ОПЕНС

 

Легати ОПЕНС-а

Који су то легати ОПЕНС-а, шта је оно што остаје иза пројекта Омладинске престонице Европе 2019. године?

– На почетку је направљен Новосадски омладински форум, савет за младе, који сада живи за себе и ради. Ове године ће бити готов Омладински центар, кренуће програми тамо да функционишу. Један од легата је и терен за баскет три на три, иза студентског Дома Ц на Лиману, на којем ће моћи да се организују турнири и активности током целе године. То се реализује у партнерству с НИС-ом. Ове године планирамо да аплицирамо и за изградњу терена за паркур, да се ангажујемо око тих урбаних, акционих спортова. Такође, остаје модел мобилног омладинског клуба, који смо развијали у сарадњи с Центром за омладински рад, и кампером смо ишли по различитим деловима града. Пружамо подршку другим просторима за младе. Нисмо имали омладински креативни центар па и функционишу уз подршку ОПЕНС-а. Имамо омладински клуб на Спенсу, да не буде све сконцентрисано у омладинском центру у Кинеској четврти.Легат ће пре свега бити то уздужно и попречно повезивање. Биће лакше да се добију дозволе, биће лакше да се неке ствари које су прошле године успостављене спроводе ове. Хоћемо да покренемо фонд за лични развој младих. Има много младих који иду на обуке од којих локална заједница може имати користи. Крећемо с омладинским престоницама Србије, да се по узору Новог Сада ове године распише конкурс широм целе Србије, па да видимо да модел који смо успоставили у Новом Саду крене и негде другде да функционише.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести