Вулин: Британија злоупотребила председавање у СБ УН

БЕОГРАД:  Министар одбране Александар Вулин каже да је Велика Британије злоупотребила председавање у Савету безбедности УН и укинула редовно извештавање о стању на Косову и Метохији.
aleksandar vulin tanjug
Фото: Танјуг/ Тања Валић

Вулин је указао да је Британија уложила велики напор да се усвоји Резолуција која Србе означава као геноцидан народ, а да то нису постигли јер је Русија ставила вето."То је континуитет политике по коме је Србија крива за свако зло. Сада не сме ни да се говори шта се дешава на КиМ. Чак и та мала истина им смета и ту малу истину треба забранити", рекао је Вулин гостујући на Тв Пинк.

Додаје да укидање редовног извештавања о стању на КиМ потез који у "жалосном светлу приказује однос Британије према Србији", те да је то политика која има лоше намере."Британија јесте сила, ми не тражимо сукоб, ми хоћемо најбоље могуће односе. За мир је потребно двоје, за свађу и сукоб је потребан један", истакао је министар.

Говорећи о стању на КиМ и изјави генерала КФОР-а да неће дозволити немире, ако дође до поделе Косова, Вулин је рекао Србија сигурно неће изазвати било какве немире, те да је то порука која се односе на другу страну.

"Какво ће бити коначно решење за КиМ није нешто сто ће одлучити ни генерали ни неко са стране, већ грађани Србије. Председник Александар Вучић је показао одговорност јер се ухватио у коштац са проблемом. Ништа не тражи за себе, али све тражи за Србе на КиМ и Србију. Косовско питање ће се расплитати у најбољем интересу Србије", рекао је Вулин.

Коментаришући изјаве представника СПЦ о косовском питању Вулин је рекао да црква има право на свој став, али да мора водити рачуна да "тај став не постане мржња"."Сваку изјаву три пута измерите пре него што је кажете. Некоме на КиМ због тих изјава живот може да се промени на горе", рекао је он.

Ђурић: Британија недоследна по питању КиМ 

БЕОГРАД: Не може се инсистирати на интензивирању дијалога у Бриселу, а истовремено имати став да о проблему Косова и Метохије не треба разговарати у УН, истиче директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и додаје да стога у одлуци Велике Британије да не стави тему КиМ на дневни ред СБ УН види недоследност.

Фото: Tanjug

"Србија наилази на противљење оних којима одговара пре свега јачање албанске позиције кроз нерешавање проблема", казао је Ђурић у изјави Танјугу и додао да се види дипломатска мобилизација дела оних који су 2008. године и пре тога подржавали једнострану проглашену независност Косова.

"Свако онај ко познаје ситуацију на КиМ зна колико је важно да се на највишем форуму УН разговара о судбини наше јужне покрајине и о томе ће се сигурно, хтели то Британци или не, у будућности расправљати", истакао је Ђурић.

Упитан да прокоментарише нападе на председника Србије Александра Вучића по питању Косова и Метохије, Ђурић је казао да су узроци тих напада његова настојања да проблеме на Косову и Метохији реши.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести