Вулин: Ђукановић ради оно што су некада усташе

БЕОГРАД: Власти у Црној Гори требало би да се плаше Велике Албаније, а не Србије и ово што ради председник Мило Ђукановић је нешто што смо гледали за време усташа, оценио је председник Покрета социјалиста Александар Вулин.
a
Фото: Youtube Printscreen

"Србија нема ни центиметар територијалних претензија, а Велика Албанија ће се стварати на делу Црне Горе, не у Босни, ствараће се у Црној Гори као што је већ црногорска влада талац партија које заговарају велику Албанију и спроводе Велику Албанију," нагласио је Вулин.

Он је додао и да је "то што ради Мило Ђукановић стварајући такозвани домовински идентитет Црне Горе нешто што смо гледали за време усташа, али нисмо могли да очекујемо да ће се десити сада у овом нашем времену".

Упитан да прокоментарише најновија дешавања у Црној Гори, Вулин је, гостујући на локалној телевизији у Врбасу, рекао да није веровао да ће неко после Секуле Дрљевића икада више говорити о домовинском идентитету Црне Горе.

Он сматра да сва дешавања која дестабилизују Црну Гору, дестабилизују и нас и нама праве проблем.

"Ја то не желим. То изазива озбиљну нестабилност ми смо мали регион, не дешава се то у Монголији," поручио је Вулин.

Вулин је нагласио и да угрожавање положаја и права Српске православне цркве у Црној Гори је угрожавање положаја и права Српске православне цркве било где.

Он сматра и да се не меша у одлуку Црне Горе да буде самостална, да уђе у НАТО, али не сматра да је мешање у унутрашње односе када каже "оставите припаднике мог народа да верују како мисле да треба да верују - ништа вам нису урадили".

Председник ПС истакао је и да је поносан на Србију у којој има места за све који је поштују.

"Бескрајно сам поносан што у Србији има места и за Србе из Црне Горе и за Црногорце и за све оне који Србију доживљавају као своју," рекао је Вулин и додао да Црна Гора не може да понижава СПЦ и да очекује да је у добрим односима са Србијом.

Вулин је нагласио и да нама Цртна Гора није непријатељ, али да се нада да ће Срби моћи да остваре своја елементарна права у Црног Гори, право на језик, право на писмо, на религију, можда и да се запосле, да имају прилику да буду Срби иако живе у Црној Гори.

Он је још казао да је Ђукановић некада био љути Србин за кога је Милошевић увек био "мек" када је реч о истицању српства, а да сада, исти тај Ђукановић не жели чак ни да обележи страдање деце на каменом мосту у Мурину, те да је потпуно несхватљиво и то што се пушта Томпсон на националном сервису и да то не ради чак ни Хрватска.

На питање да ли очекује ескалације у региону које би се могле одразити и на Србију, Вулин је казао да је само јака Србија гарант мира у региону.

"Председник Вучић је једини председник који је потпуно самосталан, који самостално одлучује и који искрено верује у политику мира. Србија, као највећа и најмоћнија и њен председник који је без сваке сумње најутицајнији политичар на Балкану ће учинити све да буде мира", сматра Вулин, саопштио је ПС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести