Вулин: КФОР крши мандат на Косову

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да КФОР крши свој мандат тиме што дозвољава коришћење силе на северу Косова и Метохије.
Aleksandar Vulin/Fonet
Фото: FoNet

"Није необично што је портпарол КФОР лагао, али јесте забрињавајуће што су српски медији једва дочекали да стану на страну КФОР и да верују портпаролу КФОР, а не шефу сопствене државе", рекао је Вулин за Пинк поводом ситуације у вези са изјавом портпарола КФОР у којој је негирао да има померања трупа на северу Косова и Метохије, што је претходно изјавио председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао истину, истиче Вулин и каже да се покрет трупа видео.

"Па они су се припремали управо за ову акцију, ми смо тај покрет видели. Председник државе и врховни командант је то и рекао, рекао истину и показао истину. Управо због таквог понашања КФОР, своје односе са њима смо свели на минимум. Јер, не можете имати нормалну комуникацију са неким ко никако да спроведе сопствени мандат. Њихов мандат је да заштите све на простору Косова и Метохије, а они крше свој мандат тиме што дозвољавају да се користи сила на северу Косова и Метохије", навео је он.

Упитан да одговори на питање шта значе поруке упућене од стране председника Вучића амбасадорима Кине и Русије да више немамо поверења у КФОР, Вулин је истакао да то значи да смо свели наше односе на минимум, да немамо више никаквих заједничких активности, да немамо непосредну комуникацију и заједничке патроле - све оно што смо некада имали.

"Не можете то имати када су изгубили сваки кредибилитет. Они ће морати да раде на томе да врате кредибилитет и код Србије, али и код Срба на Косову и Метохији", каже он.

Вулин је уверен да Србија никада неће учинити ништа што ће угрозити Србе на Косову и Метохији.

"КФОР мора да спроводи свој мандат и ово му је само подсећање и упозорење - спроведите сопствени мандат, заштитите Србе на порстору Косова и Метохије, јер зато сте и дошли, зато је донета Резолуција 1244 и зато је уведена мисија КФОР", рекао је он.

Одговарајући на питање да ли КФОР стоји иза Тачија и Харадинаја и њиховог осионог понашања Вулин каже да не може рећи да је то КФОР, али да је очигледно да су то они који признају косовску независност и који сматрају да је ово добра прилика да некако заокруже државност коју не могу да заокруже.

"Србија ничим није изазвала овакво понашање албанских власти и то не треба повезивати са гласањем у Интерполу, УНЕСКО, Енергетској заједници или било где друго. Србија ничим није изазвала овакво понашање", закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести