Вулин: Наше небо сигурно и чувамо га сами

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин обишао је на аеродрому Батајница припаднике Војске Србије ангажоване у дежурној јединици ловачке авијације у оквиру стално задејствованих снага у систему РВ и ПВО, где је присуствовао давању узбуне за приправност и покретање те јединице.
v
Фото: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Посети су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић и команданта РВиПВО генерал-мајора Душко Жарковић, саопштено је из Министарства одбране.

Вулин је након обиласка јединице оценио да, за разлику од Србије, у нашем окружењу многе земље нису у стању да саме чувају своје небо, већ ратна ваздухопловства других земаља то раде за њих.

"Захваљујући војно-техничком споразуму између председника Руске Федерације Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића, наше небо је слободно, наше небо је сигурно, а наше Ратно ваздухопловство и противвадухопловна одбрана је у потпуности опремљена да чува наш суверенитет када је небо у питању", нагласио је министар одбране.

Подсетио је да је и данас, у време првомајских празника, када грађани Србије уживају у заслуженим слободним данима, Војска Србије, као и увек, у приправности, јер Војска Србије никада не празнује, и нема дана када не чува своје небо и своју земљу.

"Желим свим грађанима Србије да се лепо проведу са својим породицама, али да знају да су уз Војску Србије сигурни", поручио је министар Вулин.

Командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић истакао је да се на аеродрому Батајница у стално задејствованим снагама у систему ПВО налази и ова дежурна јединица, чији су пилоти и технички састав 365 дана у години спремни да полете у сваком тренутку, у било каквим метеоролошким условима, дању или ноћу, како би бранили ваздушни простор Републике Србије.

Како је рекао, приказан је показни лет, док је јединица спремна да одговори на све изазове, ризике и претње који се пред њу поставе. 

Фото: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Томе је наравно допринео и пријем нових ваздухоплова, повећање оперативних способности, повећање броја сати налета и надамо се да ће то ићи само ка бољитку", нагласио је генерал.

Фото: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Један од пилота који су данас летели на ваздухопловима МиГ-29 је командир дежурне јединице ловачке авијације мајор Дејан Јанковић рекао је да је приказана симулација појављивања непознате летелице изнад територије Републике Србије.

"Симулирано је подизање приправности и полетање дежурне јединице, а као што се могло видети, успешно смо извршили пресретање тог ваздухоплова и извршили његову идентификацију. Након тога он је наставио својим путем, пошто је реч о авиону који није угрожавао наш ваздушни простор и вратили се на аеродром уз безбедно слетање, а дежурна јединица је тиме преведена у нижи степен приправности", указао је Јанковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести