Вулин: НАТО бомбардовање последњи велики злочин 20. века

БЕОГРАД: НАТО бомбардовање СРЈ 1999. био је последњи велики злочин 20. века, века у коме је Србија у име заједничких вредности и идеала са земљама Запада положила преко два милиона живота, а који се завршио убијањем Срба и комадањем Србије, изјавио је министар одбране Александар Вулин.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane, arhiva

"Није Србима први пут да им земљу отму, а људе побију, али јесте први пут да су им то урадили и победници савезници, уз које су се у два светска рата борили, заједно с пораженима у великим ратовима, против којих су се борили", навео је Вулин у ауторском тексту за данашње "Вечерње новости".

НАТО агресија, како је оценио, није била само напад на Србе, већ и напад на међународно право.

"Иако обогаљена и порушена, Србија је преживела, међународно право није. Србија се усправила, међународно право није", рекао је Вулин.

После бомбардовања Србије, како је оценио, свет више никада није могао да буде исти, а уверење Срба да ће истина бити довољна да одврати НАТО од напада показало се као наивно непознавање моћних и великих. 

Додао је да је скован термин колатерална штета постала кованица која је истински објаснила природу агресије на СРЈ.

"Били смо колатерална штета потребе НАТО да у недостатку непријатеља оправда своје постојање и да покаже свим малим народима жељним слободе да наде нема, а да је сваки отпор узалудан", рекао је Вулин. 

Отпор агресији који је пружио народ и његова војска, истиче, ипак је сачувао наду и право Срба на понос.

"Нисмо победили НАТО, превише јаки, превише бројни, превише моћни, али нисмо ни капитулирали. Нисмо ни војнички поражени. Копнена агресија је заустављена на Кошарама и Паштрику. Тешким и болним Кумановским споразумом обустављено је разарање Србије", истакао је Вулин.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести