Вулин: Не може Ђукановић Србији да брани да чува светиње

БЕОГРАД: „Може Мило Ђукановић да одлучи шта хоће, али не може Србији да брани да чува светиње свог народа и брани јединствену Српску православну цркву, поручио је данас министар одбране Александар Вулин и додао да "Срби у Црној Гори нису више сами".
vulin
Фото: Танјуг (Видео)/Александар Вулин

Он је истакао да је чланство Црне Горе у НАТО одлука власти те земље и Србија се ни на који начин није и неће изјашњавати о тој чињеници и додао да су одлуке Црне Горе њене и да Србију не занимају.

"Не знам зашто (Мило) Ђукановић тврди да је супротно националним интересима Србије да Црна Гора није чланица НАТО пакта, али знам зашто Ђукановић напада политику деведесетих година. Може Ђукановић да разбије сва огледала, али увек ће у њима наћи слику политичара који је до 1999. учествовао у сваком делу политике коју он назива политиком деведесетих", изјавио је Вулин реагујући на интервју Мила Ђукановића агенцији Танјуг.

Како се додаје у саопштењу, Ђукановић у интервјуу између осталог каже да разуме заинтересованост председника Вучића за права грађана српске националности и положај СПЦ на просторима других држава, али упозорава да се та политика мора водити врло суптилно и да је још у свежем сећању 1990. година и тадашњи покушај да се уређују права грађана спрске националности у, како он тврди, другим државама у региону.

Министар одбране је додао да "Ђукановић има право да се прави да је рођен као Црногорац и евроатлантист, а ми имамо право да се сетимо Мила Ђукановића Србина, искреног сарадника Слободана Милошевића и доследног настављача русофилске традиције владара Црне Горе", рекао је Вулин.

"Црногорска власт има права да одлучи шта хоће, али нема право да брани Србији да брине о Србима, макар онолико колико Албанија брине о својим сународницима у Црној Гори", поручио је Вулин.

Он је упитао и зашто се Ђукановић радује посети Тачија или Харадинаја, али посету председника Вучића мора да процењује и правда, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести