Вулин: Платформа Приштине говори о страху од дијалога

БЕОГРАД: Приштинска платформа за наставак бриселског дијалога с Београдом која је јуче поднета косовској скупштини, платформа је која говори о страху од дијалога јер он не иде у корист Приштине, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Он је на ТВ Пинк казао да политички представници Албанаца у Приштини разумеју да бриселски дијалог не иде у корист признавања независности, те да то чему су се они надали и што су мислили да су се договорили с претходним властима у Србији, што су мислили да су завршили с давањем мишљења Међународног суда правде, што су мислили да су завршили постављањем административних линија, сада виде да је далеко од реализације, да није лако као што су мислили.

Вулин је подсетио да платформа приштинског тима за дијалог с Београдом предвиђа између осталог признање једнострано проглашене независности Косова, укидање Резолуције 1244 Савета безбедности УН, присвајање Газивода и “Трепче”, оснивање суда за злочине које су наводно починили Срби над Албанцима. 

Када је Србија своја и када се понаша као што се понаша (председник) Аександар Вучић, онда то није Србија која признаје Косово, с којом можете да правите такве папире и која судбину прихвата и каже у реду, да бисмо добили споразум о придруживању ЕУ, ево ми успостављамо границу, идемо ка признавању Косова, казао је Вулин.

Истакао је да такво понашање у Приштини говори о страху од дијалога, јер виде да дијалог не иде у њихову корист.

Према његовим речима, шарада је када једна непризната територија седи с признатим државама и има право гласа.

Резолуција 1244 је на снази и они само захваљујући њој имају право да говоре у СБ, иначе никада не би могли ни да уђу тамо, могли би да јуре по ходницима, сликају се, каче то на својим профилима и говоре да су држава. Нису и неће бити држава, истакао је министар.

Према његовим речима, чињеница је да и међународна заједница схвата с ким има посла, да су то људи који немају никакву жељу да на КиМ буду мир, да буде стабилно.

То су вође нарко кланова, некада су посвађани између себе, некада се боре против Србије, али увек су само и једино вође нарко кланова, рекао је Вулин.

Он је навео и да је јасно да безбедносне снаге Косова служе само за обрачун са Србима и ни за шта друго, те да је јасно да никакве “безбедносне и оружане снаге Шиптара” не могу да пређу на север Косова без сагласности Кфора и четири српска градоначелника из тог подручја.

Додао је да међутим увек постоји опасност са људима који говоре да ће освојити Ниш, од Рамуша Харадинаја и Кадрија Веселија, који не желе да одговоарају за оно што су радили током сукоба на КиМ.

Подсетио је да је након 5. октобра 2000. године ослобођено 2.500 терориста, међу којима и браћа Мазареку, који су силовали 12 годишње дете и бацили га у кречану.

Ено их слободни, слободни су сви који су не само тада већ и по доласку међународне заједнице на КиМ чинили злочине над Србима, додао је Вулин.

Навео је и да је деведесетих година у медијима на Западу вођена монструозна кампања против Србије, која је и довела до НАТО агресије на СР Југославију 1999.

Говорили су да смо народ који треба избрисати с лица земље, покушали су да усвоје резолуцији по којој су Срби - народ Јасеновца, геноцидни народ. Навикли су да Србија спусти главу, да Србија каже да су у праву, они су то научили не од српског народа, већ од људи који су владали, јер су увек били спремни да се извине, каже Вулин и додаје да се и Борис Тадић извинио хрватској држави и рекао да смо ми криви за рат.

Често кажу није то важно, хајде да причамо о економији, али само земља која има самопоштовање може да обезбеди мир и сигурност на свом простору, ако нема мира, нема ни економског напретка, ни инвестиција, нити било чега. Ко је видео богату колонију?, истиче Вулин.

Министар каже и да је очигледно да постоје кругови у земљама на Западу које сматрају да је Србија сувише суверена и стабилна и да то треба прекинути и додаје да то и није велики проблем када вас угрожавају споља.

Како каже, Србија је економски, војнички, дипломатски, политички другачија земља него што је била 2012. године, сада може да каже да може да води рачуна о себи.

Не могу је ослабити споља, али могу изнутра - изнутра можете да пореметите Србију, изнутра можете Србију учинити слабом, посвађаном, осетљивом на спољне притиске. Када смо ми јединствени, када се бранимо, нико нам ништа споља не може, закључио је Вулин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести