Вулин подсетио на годишњицу смрти Гаврила Принципа

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста (ПС) Александар Вулин подсетио је да се данас навршило 103 године од смрти Гарвила Принципа.
vulin
Фото: MUP

"На данашњи дан у аустроугарској тамници у Терезину, након година мучења и изгладњивања, своју праведну душу је испустио Гаврило Принцип. Није дочекао да види смрт злочиначке к.у.к. монархије, али није умро узалуд. Идеали његове младости су идеали свих Срба, слобода изнад свега", изјавио је Вулин.

Како је саопштено из ПС, Вулин је налгасио да докле год има Срба, име Гаврила Принципа ће се памтити, а његова жртва славити.

Гаврило Принцип рођен је 1894. године у засеоку Обљај код Боснаског Грахова.

Као гимназијалац се 1911. године у Сарајеву придружио организацији "Млада Босна", чији циљ је био да се оконча аустроугарска окупација Босне и Херцеговине и да се она уједини са Србијом.

Принцип је, делујући са групом истомишљеника у Сарајеву, 28. јуна 1914. убио аустроугарског престолонаследника, надвојводу Франца Фердинанда и његову супругу Софију.

Аустроугарска је под притиском Немачке тај атентат искористила да оптужи Србију и објави јој рат, чиме је званично почео Први светски рат.

Принцип је за атентат осуђен на 20 година затвора, а казну је издржавао у тешким условима у самици аустроугарског дворца Терезин.

У ћелији се разболео од туберкулозе и на крају преминуо од последица болести и неухрањености 28. априла 1918. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести